Ευάγγελος Μυτιληναίος: Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ για γάλλιο, βωξίτη και αλουμίνιο – Η Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Eurometaux, άνοιξε με συνέντευξή του τις εργασίες της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Eurometaux, εν όψει των ευρωεκλογών: Raw Materials 2030 – A rallying call for European resilience. Με κεντρικό άξονα το πάγιο αίτημα για διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την Ε.Ε. κάλεσε την Ευρώπη να γίνει πιο τολμηρή, αλλά και πιο αισιόδοξη, ώστε να συνεχίσει να είναι στην αιχμή των διεθνών εξελίξεων.

Βάζοντας στην ατζέντα τη γεωπολιτική, ως το πιο κρίσιμο σκέλος της σημερινής και μελλοντικής κατάστασης, τόνισε πώς πρέπει να διαμορφωθεί μία νέα συμμαχία μεταξύ των πολιτικών και του επιχειρείν, με κοινό αίτημα την πρόοδο για όλους τους Ευρωπαίους.

Η Eurometaux έχει αποδείξει ότι προτείνει και δίνει λύσεις και ως εκ τούτου η ευρωπαϊκή πολιτική είναι αυτή που πρέπει να καταδείξει τόλμη ώστε να ανακτήσει το διεθνές κύρος και να εξαλείψει στρεβλώσεις όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος στον κόσμο.

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι η MYTILINEOS, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα του υψηλού ενεργειακού κόστους, επένδυσε νωρίς στις συνέργειες της Ενέργειας και της Μεταλλουργίας, μετασχηματιζόμενη σε MYTILINEOS Energy & Metals.

Η MYTILINEOS συνεχίζει να κάνει επενδύσεις στην Ευρώπη, να υποστηρίζει θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να στηρίζει εμπράκτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι απαιτείται και η ευρωπαϊκή στήριξη. Ειδικά σήμερα που η MYTILINEOS σχεδιάζει μία μεγάλη επένδυση για τη παραγωγή γαλλίου, που θα καλύψει τις ανάγκες της Ε.Ε. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για 350 εκατ. ευρώ για 3 κρίσιμα υλικά (γάλλιο, βωξίτη, αλουμίνιο).

Η στήριξη των κρίσιμων πρώτων υλών είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για να μην παραμείνει γράμμα κενό, οφείλει να συνοδεύεται από παροχή κινήτρων που θα καθιστά την ευρωπαϊκή βιομηχανία πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο.

Κλείνοντας, τόνισε πως ειδικά σήμερα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις απειλούν την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «τα αιτήματα είναι κοινά. Πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.»