Ευ. Μυτιληναίος: Αυτό που ξέρω να κάνω στη ζωή μου είναι να δουλεύω

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος αναγορεύτηκε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο του Πειραιά, Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο τίτλος και η περιένδυση του κ. Μυτιληναίου με την τήβεννο του ακαδημαϊκού ιδρύματος συνοδεύτηκε από τους επαίνους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγητή Άγγελου Κότιου, ο οποίος εξήρε το «δημιουργικό και καινοτόμο επιχειρείν του Ευάγγελου Μυτιληναίου ενός αυτοδημιούργητου Πειραιώτη επιχειρηματία», αλλά και το «πολυδιάστατο έργο και τη συνεισφορά στην κοινωνία και την οικονομία».

Τιμούμε έναν άνθρωπο που είναι υπόδειγμα επιχειρηματία και ανθρώπου του οποίου είναι μεγάλη η συμβολή στην Ελλάδα» είπε ο Αθανάσιος Κουρεμένος, πρόεδρος του τμήματος οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων της σχολής οικονομικών επιχειρηματικών και Διεθνων Σπουδών. «Ένας επιχειρηματίας του οποίου η επιχείρηση μπήκε στο Χρηματιστήριο με κεφαλαιοποίηση 1 εκατ. ευρώ και ανέρχεται στα 1,5 δισ. σήμερα».

«Όλη μου τη ζωή δουλεύω, δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο», ανέφερε κατά την ομιλία του αποδεχόμενος την ύψιστη αυτή ακαδημαϊκή τιμή ο κ. Μυτιληναίος, απευθύνοντας τις ευχαριστίες του προς τη Σύγκλητο για την πρότασή της.

Ο ίδιος τόνισε ότι νιώθει ιδιαίτερη υπερήφανος για το γεγονός ότι η τιμή αυτή προέρχεται από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που ξεκίνησε το 1938 ως σχολή βιομηχανικών σπουδών με στόχο την οικονομική και τεχνική παιδεία των στελεχών της βιομηχανίας.

“Επιτέλους έχουν αρχίσει να αλλάζουν στην κοινωνία πολλές προκατειλημμένες αντιλήψεις για το τι σημαίνει επιχειρηματίας, ξεφεύγουμε σιγά σιγά από το κυνήγι μαγισσών εναντίον της αγοράς και των επιχειρήσεων. Ελπίζω η κρίση να μας έχει κάνει σοφότερους. Το υψηλό κόστος που πλήρωσε η χώρα στην κρίση να μην πάει χαμένο. Όμως ταυτόχρονα αυξάνονται και οι απαιτήσεις της κοινωνίας απέναντι στις επιχειρήσεις. Το κράτος αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες σε κρίσιμες περιοχές όπως η υγεία και η εκπαίδευση. Οι νέοι περιμένουν από τις μεγάλες επιχειρήσεις να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων”, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

“Στην πορεία μου μέχρι σήμερα αισθανόμουν πάντα την ηθική υποχρέωση να επιστρέφω στην πατρίδα έστω ένα μικρό μέρος των όσων μου έχει προσφέρει. Η αναγνώριση της όποιας προσφοράς είναι δύναμη που ανατροφοδοτεί αυτήν την προσπάθεια”, τόνισε.

“Βαδίζουμε μπροστά με καθαρότερο βλέμμα, περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε από συμπληγάδες, για πάνω από 10 χρόνια η κοινωνία πάλεψε για μια ισορροπία επιβίωσης. Όμως κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία, η κρίση γίνεται πρόκληση που σε ωθεί να πάρεις αποφάσεις και να μεταρρυθμίσεις πρώτα τον εαυτό σου και τον οργανισμό σου. Σίγουρα έχει αρχίσει να εμπεδώνεται μια νέα ηθική που προτάσσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ανάγκη συλλογικής δράσης, που ξεφεύγει από το μοντέλο της παρασιτικής κατανάλωσης. Έχουμε υποχρέωση να γίνουμε αποτελεσματικότεροι. Οι σοβαροί και υπεύθυνοι επιχειρηματίες συνειδητοποιήσαμε ότι η επιχειρηματικότητα είναι δεμένη με την κοινωνία και όταν γονατίζει η μία γονατίζει και η άλλη”, είπε στην φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος.

Απευθυνόμενος στους φοιτητές, στα πρόσωπα των οποίων, όπως είπε, βλέπει την Ελλάδα του μέλλοντος που έχει επιστρέψει από την κρίση, υποσχέθηκε υποσχόμενος στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά να τους μάθει τα μυστικά της καλής επιχειρηματικής διαπραγμάτευσης, τη διαφορά μεταξύ καλής και κακής επένδυσης αλλά και το πότε ο επιχειρηματίας πρέπει να παίρνει ρίσκα και πότε όχι. Είστε το εσωτερικό brain gain της Ελλάδας και το εφαλτήριο για το εξωτερικό brain gain, κατέληξε ευχαριστώντας εμφανώς συγκινημένος τα μέλη της Συγκλήτου για την ύψιστη τιμή.

Κατά την προσφώνηση o Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς καθηγητή Άγγελος Κότιος τόνισε ότι ο τίτλος του επίτιμου Διδάκτορα απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Στάινμαγερ, αλλά και προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων όπως ο αείμνηστος Θ. Βασιλάκης, ο Π. Λασκαρίδης και ο Λ. Δημητριάδης Ευγενίδης. Ο κ. Κότιος τόνισε ότι η πρόταση για την αναγόρευση του κ. Μυτιληναίου σε επίτιμο διδάκτορα έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τη Σύγκλητο και αποτελεί τιμή σε έναν αυτοδημιούργητο επιχειρηματία με κοινωνική και οικολογική ευαισθησία. ” Η σημερινή εκδήλωση είναι τιμή για το πανεπιστήμιο, εμπλουτίζετε έναν λαμπρό κύκλο επίτιμων διδακτόρων”, τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μυτιληναίο.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών καθηγητής Μιχαήλ Σφακιανάκης τόνισε από την πλευρά του ότι ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα είναι συνυφασμένος με την εξωστρέφεια και αποτελεί ύψιστη τιμή για τη συμβολή στην κοινωνία την οικονομία και τον πολιτισμό. Ο ίδιος επαίνεσε την ξεχωριστή επιχειρηματική διαδρομή του κ. Μυτιληναίου ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να διαβλέπει τις εξελίξεις και να εντοπίζει τις ευκαιρίες και από το γεγονός ότι δε φοβήθηκε να αναλάβει κινδύνους όπως στην περίπτωση της Αλουμίνιον. Στο πρόσωπο του κ. Μυτιληναίου βραβεύεται η Ελλάδα που δε μεμψιμοιρεί , δε φοβάται τον ανταγωνισμό και τολμά, κατέληξε ο κ. Σφακιανάκης.

Στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο του Πειραιά έδωσε χθες το παρόν πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής και οικονομικής σκηνής της χώρας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Μανιάτης, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ Δημήτρης Μαθιός κ.ά.