Σε πιέσεις από μεγάλους μετόχους της Mytilineos για μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδας προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτίμησή της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων. Όπως τόνισε, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στις 27 Ιουλίου.
«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και βρισκόμαστε σε ευαίσθητη πολιτικά περίοδο. Δεν θέλω να δημιουργήσω κανένα πρόβλημα σε κανέναν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ό,τι απάντηση και να σας δώσω μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θα απαντήσω στις 27 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε:
«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία, παρ’ όλη την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Αλλά αυτό κανείς πρέπει να το δει γενικά. Το να πάει κανείς στο εξωτερικό και να πέσει σε πτωτική αγορά και η Ελλάδα να αρχίσει να πετάει, μπορεί να είναι μεγάλο λάθος».
Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, η οποία αναμένεται εντός του έτους, θα σημάνει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι κάτι σπουδαίο αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό που είναι η τοποθέτηση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα. Η ελληνική είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη, αν όχι στην Ε.Ε., που είναι αναδυόμενη. Όταν συμβεί αυτό θα υπάρξει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Υπάρχουν μεγάλοι οίκοι που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά δεν τους το επιτρέπει το καταστατικό τους. Μόλις η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα τα ποσά δεν θα έχουν όριο», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέλευσης, ο επικεφαλής της Mytilineos τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Για την πορεία το 2023: Αν δεν μεσολαβήσει κάτι δραματικό, η εταιρεία θα υπερβεί ενδεχομένως και άνετα το 1 δισ. ευρώ EBITDA. Τα μεγέθη του 2022 από εδώ και στο εξής θα είναι το ελάχιστο, καθώς η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο.
- Για την ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη στάθηκε πολύ τυχερή τον προηγούμενο χειμώνα αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει.
- Για την επένδυση 1,1 δισ. στον Καναδά: Ανοίγει μια τεράστια αγορά με μια επένδυση εξαιρετικής αποδοτικότητας. Μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα περιμέναμε το δολάριο, τώρα πάμε εμείς εκεί και κάνουμε επενδύσεις. Αυτό κάτι λέει για τον όμιλο και τη χώρα μας.
- Για την τροφοδοσία του εργοστασίου Αλουμινίου με ηλεκτρική ενέργεια: Θα υπάρχει ένα «καλάθι» από διάφορες πηγές στο οποίο η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμμετέχει με ποσοστό 10-20 %.
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για αύξηση των φόρων ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι και μόνο η λέξη φόροι προκαλεί αποστροφή και πρόσθεσε: «Τώρα που ξεμπερδέψαμε από τα μνημόνια, να βρούμε άλλους φόρους; Αφήστε την οικονομία λίγο να αυγατίσει. Έχουμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ επειδή η οικονομία πάει καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία επέβαλε εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων στην ενέργεια αλλά προεκλογικά δεν έκανε σημαία τους φόρους. Η συζήτηση από κάποια κόμματα για το θέμα των κερδών ήταν καταστροφική γιατί καλώς ή κακώς στο μυαλό του μέσου Έλληνα οι φόροι είναι συνδεδεμένοι με μνημόνια 10 ετών».
Mytilineos: Εξετάζει νέες επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική
Την κατασκευή εργοστασίου αλουμινίου στον Καναδά ή τις ΗΠΑ εξετάζει ο όμιλος Mytilineos, όπως δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην καναδική The Globe and Mail. Αναφερόμενος στην εξαγορά πέντε φωτοβολταϊκών έργων 1,4 GW στην Αλμπέρτα από την Westbridge Renewable, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται μόνο για την πρώτη επένδυση στον Καναδά.
«Οι επιχειρηματικές συνθήκες στον Καναδά είναι σε γενικές γραμμές καλές και αισθανόμαστε πιο άνετα εκεί σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο Καναδάς μας φαίνεται πιο πολύ σαν Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος.
Στο πλαίσιο της συνέντευξής του σημείωσε ότι η Βόρειος Αμερική προσελκύει ενεργειακές επενδύσεις από ολόκληρο τον κόσμο, διότι η περιοχή βάζει την πράσινη μετάβαση υψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), μέσω του οποίου δρομολογούνται δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη τέτοιου είδους επιχειρηματικών ανοιγμάτων. Ο Καναδάς ακολούθησε με αντίστοιχα μέτρα για τη μετάβαση προς την εποχή των μηδενικών ρύπων. Πέρυσι, η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις για έργα καθαρής τεχνολογίας, ενώ η Αλμπέρτα εφάρμοσε δικά της κίνητρα, όπως το πρόγραμμα ηλεκτροδότησης από ΑΠΕ.
Η συμφωνία με την Westbridge Renewable
Σε ό,τι αφορά την εξαγορά των φωτοβολταϊκών πάρκων που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι το έργο Sunnynook, χωρητικότητας 332 MW, θα είναι το μεγαλύτερο. Τα υπόλοιπα θα έχουν ισχύ μεταξύ 246 και 280 MW.
Η εταιρεία ενδέχεται να προσθέσει αποθήκευση μπαταριών στα έργα, αν και ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά προηγμένη ώστε να δεσμευτεί από τώρα.