Εξουθενωμένος μετά την απεργία πείνας εμφανίστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίστηκε σήμερα λιπόσαρκος και εξαντλημένος μετά την απεργία πείνας που έκανε, αποκηρύσσοντας το δικαστικό σύστημα της Ρωσίας, ενώ οι σύμμαχοί του είπαν ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες ποινικές κατηγορίες και ότι διαλύει το δίκτυο με τα περιφερειακά γραφεία ακτιβιστών.

Στην πρώτη εμφάνισή του από την περασμένη εβδομάδα που είπε ότι σταματά την απεργία πείνας, την οποία έκανε για τρεις εβδομάδες, ο Ναβάλνι παρέμεινε ασυμβίβαστος, αν και σε βιντεοσύνδεση από τη φυλακή κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, σε μια ξεχωριστή υπόθεση για τη δυσφήμιση ενός βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φάνηκε αισθητά αδυνατισμένος.

Σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους του, ο Ναβάλνι ζυγίζει σήμερα 72 κιλά από 94 κιλά που ήταν όταν επέστρεψε στη Ρωσία τον Ιανουάριο.

Ύστερα από εβδομάδες αυξανόμενης πίεσης, οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν ότι διαλύουν το δίκτυό του με γραφεία ακτιβιστών σε όλη τη Ρωσία, ενώ δικαστήριο εξετάζει εάν θα κηρύξει το δίκτυο αυτό καθώς και το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς (FBK) «εξτρεμιστικές οργανώσεις».

«Διαλύουμε επίσημα το δίκτυο του Αλεξέι Ναβάλνι» δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, εκ των στενών συμμάχων του Ναβάλνι, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εάν το δίκτυο κηρυχθεί εξτρεμιστικό, οι Αρχές θα έχουν τη νομική ισχύ να επιβάλουν ποινές φυλάκισης σε ακτιβιστές και να «παγώσουν» τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, θα προστεθούν στον κατάλογο περίπου 30 άλλων οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι η επόμενη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή θα γίνει στις 17 Μαΐου.

«Το να διατηρηθεί το έργο του δικτύου γραφείων του Ναβάλνι με τη σημερινή του μορφή είναι αδύνατον. Θα οδηγούσε άμεσα… σε ποινές για αυτούς που εργάζονται στα κεντρικά γραφεία, γι’ αυτούς που συνεργάζονται μαζί τους και γι’ αυτούς που τους βοηθούν» δήλωσε ο Λεονίντ Βόλκοφ σε βίντεο στο YouTube και πρόσθεσε ότι πολλά από τα γραφεία θα προσπαθήσουν να λειτουργήσουν ως αποκλειστικά ανεξάρτητες περιφερειακές δομές, που θα τελούν υπό τους δικούς τους επικεφαλής.

Στο FBK έχει ήδη απαγορευτεί μερικώς να έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς καθώς και να διοργανώνει διαδηλώσεις και να δημοσιεύει άρθρα σε μέσα ενημέρωσης.

Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι είπαν ότι άνοιξε νέα ποινική υπόθεση σε βάρος του με την κατηγορία ότι σύστησε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παραβίασε τα δικαιώματα των πολιτών.

Ο 44χρονος Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης διόμισι ετών για παραβίαση των όρων αναστολής προηγούμενης ποινής του, που σύμφωνα με τον ίδιο είχε πολιτικά κίνητρα.

Ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακή στις 31 Μαρτίου ζητώντας κατάλληλη ιατρική φροντίδα για πόνο στο πόδι και στη μέση, αλλά στις 23 Απριλίου ανακοίνωσε ότι αρχίζει σταδιακά να λαμβάνει τροφή αφού έλαβε ιατρική φροντίδα.