Εξωτερική πολιτική: Από την προειδοποίηση στην αμφισβήτηση

Του Βασίλη Φιλιππάτου

«Σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων. Γι αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη».Αυτά είχε πει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την Κυριακή το βράδυ 27 Οκτωβρίου 2019 στην ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τη λειτουργία της.
Τότε, η αναφορά του σε «πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων», ξένισε και προβλημάτισε, ως προς το κατά πόσον η προειδοποίηση απευθυνόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία από κύκλους φίλα προσκείμενους στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και διπλωματικούς κύκλους χαρακτηριζόταν λίαν επιεικώς ως «αμήχανη».

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας.

Να θυμηθούμε ότι και η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στο τιμόνι του ΥΠΕΞ είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια, ορισμένα μάλιστα απαξιωτικά καθώς τον χαρακτήριζαν «εκτελεστικό» υπουργό και «αγγελιοφόρο» της «εξωτερικής πολιτικής του Μαξίμου».
Ο προβληματισμός και η ανησυχία για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση απέναντι στην στρατηγικά αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, ενισχύθηκαν και από την συνέντευξη που έδωσε στις 23 Νοεμβρίου στο ΑΠΕ ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Ο κ. Ντόκος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cambridge, Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Στρατηγικών Μελετών, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (1996 – 98), Σύμβουλος σε θέματα ΝΑΤΟ στο Υπουργείο Εξωτερικών (1998 – 99), επί διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη και σήμερα, Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ενώ στη θέση του Συμβούλου Εθνική Ασφάλειας τοποθετήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θεωρείται ότι έχει «λόγο που εισακούεται» μέσα στο Μαξίμου.
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Ντόκος ερωτώμενος για την προοπτική λύσης στο Κυπριακό και τις ενεργειακές αξιώσεις της Τουρκίας με τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», είπε:
«Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο».
Η πρόσφατη προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να υπογράψει μνημόνιο (MOU) με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη (χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο και το μέλλον διακυβέρνησής της είναι αβέβαιο) για την έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών, και η αντιμετώπισή της από την ελληνική κυβέρνηση, έκανε προειδοποιήσεις, προβληματισμούς και ανησυχίες να συγκλίνουν και να πάρουν τη μορφή της ευθείας αμφισβήτησης.
Μόνο που αυτή δεν έγινε μέσα από μια αρθογραφία σε κυριακάτικη εφημερίδα, αλλά από το βήμα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, την Κυριακή, και από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς, που όταν θέλει ο λόγος του γίνεται «λόγος κερκίδας» και πέραν της σκληρής κριτικής στο «λαθρομεταναστευτικό», όπως το αποκάλεσε και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά «κάρφωσε» τον Νίκο Δένδια που είχε χαρακτηρίσει «φαιδρότητες» τις κινήσεις τής Τουρκίας και στάθηκε κριτικά απέναντι την ασκούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης:
«Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή…
Είναι ευθεία απειλή!
Στη Θράκη κλιμακώνουν τις προκλήσεις, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μιλιούνια λαθρομεταναστών και από τον Έβρο…
Σε ολόκληρο το Αιγαίο, καταθέτουν χάρτες στον ΟΗΕ που αμφισβητούν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Φτάσανε να συνάπτουν συμφωνίες για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μιαν σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της.
Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου…
Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης…
Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες.
Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Προσοχή: χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία…
Εμείς ανοίξαμε το δρόμο νέων συμμαχιών – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο.
Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί…
Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!».

Το πρωί της ίδιας ημέρας και ο «μειλίχιος» και ευγενής στον τρόπο διατύπωσης της κριτικής του βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, νομικός και αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη (σ.σ. την οποία αναγνωρίζει η Ελλάδα ως νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, την οποία στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά η Άγκυρα) «αναπνέει με τουρκικούς πνεύμονες».

Εδώ να επισημάνουμε μιαν απορία πολλών και μέσα από τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας για τη μη αξιοποίηση του κ. Συρίγου σε κυβερνητική θέση (προοριζόταν να αναλάβει το Προσφυγικό, αλλά τελικά επιλέχθηκε ο «άνευ αντικειμένου», όπως τον αποκαλούν, κ. Κουμουτσάκος).

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο CEO.GR