Εξοδο από την Ευρωζώνη ζητούν (ξανά) οι Φινλανδοί λαϊκιστές

Το ακροδεξιό «Κόμμα των Φινλανδών»  επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα για  έξοδο από την ευρωζώνη, καλώντας την πεντακομματική κυβέρνηση της χώρας με επικεφαλής την πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν (SDP) να ξεκινήσει τις άμεσα τις σχετικές προετοιμασίες.«Σε περιόδους κρίσης, το ευρώ μετατρέπεται σε πέτρα δεμένη γύρω από τον αστράγαλο, που σέρνει τη Φινλανδία στο βυθό. Αντί να έχει «εποικοδομητική και ανοιχτή» στάση απέναντι στην Ένωση των μεταφορών πληρωμών και χρεών, η κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για έξοδο από την ευρωζώνη» έγραψε στα προφίλ του σε κοινωνικά δίκτυα ο Γιούσι Χάλα-Αχο, πρόεδρος του λαϊκιστικού κόμματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φινλανδία σπαταλά τα χρήματα των Φινλανδών φορολογουμένων για να πληρώσει τα χρέη άλλων χωρών, ενώ παράλληλα παραχωρεί τον πολιτικό έλεγχο του προϋπολογισμού της. Αφορμή για αυτή την παρέμβαση έδωσε η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισεκατομμυρίων.
Η «απαίτηση» αυτή του λαϊκιστή πολιτικού έρχεται σε συνέχεια αντιδράσεων από άλλους πολιτικούς των «4 φειδωλών» της ΕΕ (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία) και αποτελεί σαφώς μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη δημοτικότητα του κόμματός του.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (20 Μαΐου), η υποστήριξη προς το Κόμμα των Φινλανδών ήταν στο 18,1%, μειωμένη κατά 2,1%. Οι Σοσιαλδημοκράτες, προηγούνται με 22,1%, έχοντας κερδίσει 1,7% υποστήριξη σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα.

Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, το εθνολαϊκιστικό κόμμα έχει εντείνει την αντιευρωπαϊκή του ρητορική, ζητώντας έναν τακτικό μηχανισμό που θα επιτρέπει στα μέλη της ΕΕ να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν την Ενωση στο σύνολό της.