Εξελίξεις για GLENCORE και διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ

Καταιγιστικές οι εξελίξεις για τον έναν απο τους δύο υποψήφιους για την διεκδίκηση των ΕΛΠΕ. Η είδηση ότι το ένταλμα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με ενδεχόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε Νιγηρία Κονγκό και Βενεζουέλα, προκάλεσε αναστάτωση στο Δημόσιο, την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο υπεύθυνο για την διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Στο φώς έρχονται τα πρώτα στοιχεία για το λόγο που το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου των δραστηριοτήτων της Glencore και του διευθύνων σύμβουλο της κ. Glasenberg.

Μαθαίνουμε ότι γίνεται λόγος αναθεώρησης της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικής πρότασης απο την Glencore για την διεκδίκηση των ΕΛΠΕ, παρά και την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν αποκλείεται ακόμα και παρέμβαση εισαγγελέα αφου πρόκειται για μια αποκρατικοποίηση του Δημοσίου αλλά το θέμα μπορεί να φτάσει ακόμα και στην πόρτα του γραφείου του κ. Καμμένου και το Υπουργείο Άμυνας.

Στην αποκάλυψη προχώρησαν οι Financial Times, ακολουθεί το παρακάτω κείμενο.

Ακόμη και τα δύο πρώτα γράμματα είναι τα ίδια. Glαsenberg και Glencοre. Glencοre και Glasenberg.

Πολύ περισσότερο από τoν Martin Sorrell κατά τη διάρκεια της θητείας του στη WPP ή τον Carlοs Ghosn στη Renault-Nissan, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου μεταλλευτική εταιρεία και trader προσδιορίζεται από τον ισχυρό διευθύνοντα σύμβουλο, Ivan Glasenberg.
Μόνο οι όμοιοι του, όπως είναι o Richαrd Branson στη Virgin ή ο Jeff Bezos στην Αmazοn μπορούν κάpως να συγκριθούν μαζί του όσο αφορά την προσκόλληση στην στρατηγική, τον χαρακτήρα και την ίδια την ταυτότητα των εταιρειών των οποίων ηγούνται.

Για την Glencοre, η οποία τώρα ερευνάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για διαφθορά και δωροδοκία, είναι ένα πρόβλημα τεραστίων διαστάσεων. Κάποιοι σχολιαστές – συμπεριλαμβανομένων, κατά περίεργα τρόπο, κάποιων που έχουν μεγάλο συμφέρον από την Glencore- υποβάθμισαν την συνεπακόλουθη πτώση της τιμής της μετοχής της εταιρείας ως μια υπερβολική αντίδραση.

Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβάλει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως κάποιοι τόνισαν είναι λιγότερο από το ένα πέμπτο των $5 δισ. τα οποία αρχικά εξαλείφθηκαν από την αποτίμηση της Glencοre.

Αυτό είναι ευσεβής πόθος. Η απειλή για την Glencore δεν είναι το μέγεθος του προστίμου που μπορεί να επιβάλει ή όχι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η απειλή είναι η φιλοσοφία που ενσαρκώνει ο κ. Glasenberg, του οποίου η πεανέξυπνη στρατηγική έφτιαξε την περιουσία τόσο τη δική του όσο και της Glencore. Υπάρχουν πολλές πτυχές στον τρόπο που η Glencore του κ. Glasenberg δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Οι δυο που τον προσδιορίζουν παρόλα αυτά, είναι το επίπεδο ανάληψης κινδύνου το οποίο μπορεί να φαίνεται απερισκεψία σε άλλες εταιρείες και ο τρόπος που συνδυάζει τη μεταλλωρυχεία με το trading.

Η πείνα για κίνδυνο του κ. Glasenberg είναι μυθική. Από τη στιγμή που ο νότιοΑφρικανός ;egine διευθύνων σύμβουλος το 2002, η τόλμη της Glencοre, της οποίας επιτομή υπήρξε η πυροδοτούμενη από χρέος εξαγορά Xstrata, η οποία δημιούργησε μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση αγοράς $65 δισ. — έχει περιοριστεί.

Αυτό τα υπογραμμίζουν δύο πρόσφατες περιπτώσεις θράσους. Το 2016, η Glencοre συνεργάστηκε με τον μεγαλύτερο εταίρο της , την Qatar Investment Authority, για να αγοράσει ένα μερίδιο 20 τοις εκατό στη Rosneft, αν και η ρώσικη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου υπόκειτο σε κυρώσεις σχετικές με την Ουκρανία. (Τον Απρίλιο ο κ. Glasenberg, αποχώρησε από το διοικητικό μιας άλλης ρώσικης εταιρείας, της Rusal που παρήγαγε αλουμίνιο, η οποία είχε και εκείνη πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τότε, τον τελευταίο μήνα, η Glencοre συμφώνησε να συνεχίσει να πληρώνει δικαιώματα στον Dan Gertler, έναν ισραηλινό επιχειρηματία, ο οποίος ήταν το αντικείμενο των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, και μπήκε σε μία καθόλα προσβλητική λίστα με ανθρώπους που περιγράφονταν ως ” παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δράστες διαφθοράς”.

Η Glencore, η οποία συνεργαζόταν επί μακρόν με τον επιχειρηματία στη Δημοκρατία του Κογκό, έψαξε να βρει τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις των ΜΠΑ με το απλό τέχνασμα του να πληρώνει στον κ. Gertler τα δικαιώματά του σε ευρώ και όχι σε δολάρια.

Μια επίπτωση της έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η εξής: εάν η Glencore μπορεί να είναι τόσο παράτολμη ως προς την προσέγγισή της απέναντι στους ρυθμιστές των ΗΠΑ και τις νομικές κυρώσεις, πως μπορεί να δράσει σε χώρες φέρ’ ειπείν με λιγότερο ακέραιες συμπεριφορές προς τον νόμο και την τάξη;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε με δικαστική εντολή έγγραφα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Glencore στις τρεις πιο διαβόητες χώρες για κακή διακυβέρνηση που υπάρχουν στον πλανήτη: το Κογκό, τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα.

Η δίψα του Κ. Glasnberg για εξαιρετικά ρίσκα καταλήγει στην ικανότητά του να οδηγεί την Glencore σε χώρες σκοτεινής φήμης και να αναδύεται γλυκός και νικητής — υπερφορτωμένος με πετρέλαιο, κοβάλτιο ή χαλκό.

Η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης εγείρει το ερώτημα εάν, όπως ο Ίκαρος, πέταξε πολύ κοντά στον ήλιο. Αντί να μυρίσει τα τριαντάφυλλα, η Glencore μπορεί να προσγειωθεί σε κάτι λιγότερο ευωδιαστό.

Υπό την ηγεσία του κ. Glasnberg, το δεύτερο και πιο προσδιοριστικό χαρακτηριστικό της Glencore, είναι το γεγονός ότι ασχολείται και με τα trading αλλά και με τον τομέα των ορυχείων.

Λειτουργεί ορυχεία σε σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη και παράγει πολλά από τα μεταλλεύματα τα οποία έχουν αποτελέσει το καύσιμo στην κινέζικη βιομηχανοποίηση και τα οποία βρίσκονται πίσω από την επανάσταση της τεχνολογίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Όμως η ιδιοφυία της Glencore έγκειται στο γεγονός ότι παρόλο που ασχολείται με το trading, μπορεί να περικόψει τη δική της παραγωγή για να ανεβάσει την τιμή.

Για την Glencore η πληροφόρηση είναι το ίδιο πολύτιμη όσο το νικέλιο ή το κοβάλτιο. Θεωρητικά, μπορεί να κερδίσει λεφτά το ίδιο εύκολα όταν οι τιμές πέφτουν όπως και όταν ανεβαίνουν. Όμως η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης προσκρούει επίσης σε πτυχές αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, Στη Βενεζουέλα η Glencore βρίσκεται ήδη υπό έρευνα, μαζί με άλλους, για υποτιθέμενη δωροδοκία εκατομμυρίων δολαρίων για εσωτερική πληροφόρηση σχετικά με διαγωνισμούς για πετρέλαιο από κάποιον trader προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου ΡDVSΑ. Η Glencore αρνήθηκε να σχολιάσει.

Tα βάσανα της Glencore εγείρουν μεγαλύτερο ερώτημα. Μπορεί κάποιος να κάνει εμπόριο και να εξάγει εμπορεύματα από κάποιες από τις πιο φτωχές χώρες στον πλανήτη χωρίς να παραβιάσει τον νόμο.

Ο καθένας γνωρίζει ότι κάθε χρόνο αποστραγγίζονται δισεκατομμύρια δολάρια από χώρες όπως το Κογκό και τη Νιγηρία για να επωφεληθούν οι ελίτ τους ζημιώνοντας τους λαούς τους. Εάν η μια πλευρά του τραπεζιού είναι διεφθαρμένη πως μπορεί η άλλη να είναι καθαρή;

Με το να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με κάποιες από τις πιο διαβόητες νομικές αρχές, η Glencore έπεισε τους επενδυτές ότι μπορεί να πετύχει αυτό το θαύμα. Η έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης τουλάχιστον θα την κάνει να παύσει.