Εξασφάλισαν το “Fit & Proper” από την ΤτΕ οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου – Προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός της Thrivest

Μετά από πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης της καταλληλότητας των τριών επενδυτών από την ΤτΕ οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, καθώς και ο Αντιπρόεδρος ΔΣ και CEO της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, εξασφάλισαν το πολυπόθητο  “Fit & Proper”.

Ετσι και με την “σφραγίδα καταλληλότητας” από την Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησαν στις 26 Σεπτεμβρίου σε αλλαγές στη σύνθεση διοικητικού συμβουλίου της Παγκρήτιας Τράπεζας αντικαθιστώντας τέσσερα μέλη -μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Δημήτρης Δημόπουλος- στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Μετά το το “πράσινο φως”  από τον Επόπτη κλείνει μια ουσιαστική εκκρεμότητα για το μέλλον των Attica Bank και Παγκρήτιας που βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης με στόχο τη συγχώνευσή τους σε έναν υγιή τραπεζικό οργανισμό που θα συνεισφέρει ουσιαστικά στον τραπεζικό ανταγωνισμό μέσω της ανάπτυξης του πέμπτου -μη συστημικού- τραπεζικού πόλου.

Οπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο κ. Εξάρχου η δημιουργία μιας πέμπτης μεγάλης ελληνικής τράπεζας,  είναι απαραίτητη στην Ελλάδα. Χρειάζεται μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Είναι δύσκολο το εγχείρημα αλλά απαραίτητο. Ο 5ος πυλώνας στοχεύει σε μια αγορά που δεν καλύπτεται επαρκώς από τις συστημικές. Ο μέσος επιχειρηματίας, ο μικρομεσαίος, δεν έχει πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης. Οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν χρόνο για αυτούς. Εχει εκλείψει εκείνη η επιχειρηματική τραπεζική που ήθελε τον τραπεζίτη να μιλάει απευθείας με τον πελάτη του και αν και εφόσον τον εμπιστευθεί, να αναλαμβάνει και κάποιο ρίσκο. Αυτό για τους μικρούς και τους μεσαίους δεν υπάρχει πια. Αυτό θέλουμε να επαναφέρουμε. Θεωρούμε ότι υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό σε αυτό.

Τον Οκτώβριο του 2022, το επενδυτικό σχήμα των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου εξαγορασε του πλειοψηφικού μεριδίου της Παγκρήτιας (32,38%) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 98,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα  Thrivest συμμετείχε στην ΑΜΚ της Attica Bank συνεισφέροντας άμεσα 30 εκατ. ευρώ και έμμεσα -μέσω της Παγκρήτιας- 34 εκατ. ευρώ, αποκτώντας το 10% περίπου του μετοχικού της κεφαλαίου.

Μετά τη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια «ακόμα μία αύξηση κεφαλαίου θα είναι απαραίτητη», σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν στη δεύτερη αύξηση αναλογικά και με βάση το ποσοστό που κατέχουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα τράπεζα, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Η Thrivest αναδεικνύεται σε κοινό στρατηγικό επενδυτή των δύο μη συστημικών ιδρυμάτων με στόχο μετά την ΑΜΚ που θα απαιτηθεί για τη συγχώνευσή τους, να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο του νέου τραπεζικού οργανισμού.