Εξαιρετική διάκριση για το «Ελ. Βενιζέλος»: Καλύτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη για το 2021

Κορυφαίο αεροδρόμιο στην κατηγορία των αεροδρομίων με 25-40 εκατ. επιβάτες για τη συνολική λειτουργία του κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση πρωτοποριακών ψηφιακών υπηρεσιών για το επιβατικό κοινό και τη σταθερή προσήλωσή του στους στόχους του για το περιβάλλον αναδείχθηκε για το 2021 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, στο πλαίσιο του θεσμού Best Airport Awards του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων – ACI Europe.

Ο θεσμός βραβεύει κάθε χρόνο τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που ξεχωρίζουν για τις πλέον εξαιρετικές επιδόσεις και πρωτοβουλίες. Η πρόσφατη αξιολόγηση επικεντρώθηκε στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση επιβατικών υπηρεσιών, αλλά και στους στόχους βιωσιμότητας των αεροδρομίων.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από προσωπικότητες που εκπροσωπούν θεσμικά τον ευρωπαϊκό κλάδο των αερομεταφορών και στην οποία φέτος συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του European Union Aviation Safety Agency (EASA) Patrick Ky, ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol Eamonn Brennan και ο γενικός διευθυντής της Γεν. Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Henrik Hololei, αναγνώρισε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας, το αεροδρόμιο της Αθήνας αξιοποίησε τη σύγχρονη τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, στηριζόμενο στη βασική αρχή της ελληνικής φιλοξενίας.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε ιδιαίτερα τη συνεχή προσήλωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στους στόχους μείωσης του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, διατηρώντας ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα (Level 3+) παρά τη συνεχιζόμενη κρίση. Επιπλέον, η δέσμευση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να επιτύχει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2025 και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η προσπάθεια να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, αξιολογήθηκαν εξαιρετικά θετικά.

Η βράβευση του αεροδρομίου της Αθήνας έγινε στη Γενεύη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου και της γενικής συνέλευσης του ACI Europe, η πρώτη με φυσική παρουσία μετά το 2019.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, το βραβείο επισφράγισε την προσπάθεια που καταβάλλει διαρκώς ο ΔΑΑ συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές Ιουνίου του 2020, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της EASA, αρμόδιας Αρχής για την ασφάλεια των αερομεταφορών στην Ευρώπη, λειτουργώντας ως πιλοτικό αεροδρόμιο εφαρμογής και αξιολόγησης των νέων μέτρων και διαδικασιών υγιεινής και ασφάλειας, με στόχο τη διαμόρφωση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών και του πλαισίου που επιτρέπει σταδιακά την αποκατάσταση της διασυνδεσιμότητας και της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στο αεροπορικό ταξίδι.