Euroxx: Κερδοφόρες οι ελληνικές τράπεζες, εντός στόχων τα NPEs

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Οι ελληνικές τράπεζες σε λειτουργικό επίπεδο ήταν όλες κερδοφόρες, παρά την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω της απομόχλευσης, ενώ οι επιχειρησιακοί στόχοι για τα NPEs επιτεύχθηκαν μετά και τον αρνητικό σχηματισμό NPEs. Επιπλέον, οι κεφαλαιακοί δείκτες σημείωσαν περαιτέρω βελτίωση, όπως σημειώνει η Euroxx μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 5 εκατ. ευρώ έναντι 59 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019, με τα αποτελέσματα να αντανακλούν κυρίως την πίεση στα NII, τις μεγαλύτερες απομειώσεις και τα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές, αντισταθμίζοντας τις υψηλότερες προμήθειες και τα ελαφρώς χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.

Η Eurobank σημείωσε κέρδη πριν από τις διακοπείσες δραστηριότητες και τα έξοδα αναδιάρθρωσης ύψους 59 εκατ. ευρώ έναντι 63 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας τα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές και άλλα εισοδήματα, καθώς και υψηλότερους φόρους που αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες απομειώσεις και τα υψηλότερα βασικά τραπεζικά έσοδα. Εάν ληφθεί υπόψη το κόστος αναδιάρθρωσης, τα καθαρά κέρδη της Eurobank τοποθετούνται στα 56 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο έναντι 6 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μετά φόρων κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 171 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 122 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, με τα υψηλότερα έσοδα από συναλλαγές να αντισταθμίζουν την πίεση στα NII και το υψηλότερο λειτουργικό κόστος. Εάν ληφθούν υπόψη το ΛΕΠΕΤΕ, και οι διακοπείσες δραστηριότητες (απώλειες απομείωσης στην Αίγυπτο, κέρδη Εθνικής Ασφαλιστικής, κέρδη κεφαλαίου από την πώληση της Πανγαία και αντιστροφή των προβλέψεων για την BROM), η Εθνική σημείωσε κέρδη 146 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 192 εκατ. ευρώ στο β΄τρίμηνο.

Τέλος, η Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 44 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο, λόγω χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών και υψηλότερων προμηθειών και υψηλότερων μη οργανικών εσόδων, που αντιστάθμισαν τις πιέσεις στα NII και τις υψηλότερες απομειώσεις.

Συνολικά, τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου αντανακλούν: 

1) τις μειούμενες τάσεις στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (πλην της Eurobank + 1,1%), οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις επιπτώσεις της διαρκούς απομόχλευσης και των αναδιαρθρώσεων σε χαμηλότερα επιτόκια,

2) την ισχυρή βελτίωση στην παραγωγή εσόδων από προμήθειες,

3) την αύξηση των λειτουργικών δαπανών (εκτός από την Πειραιώς , -3%) και

4) τις μικτές τάσεις απομείωσης.

Στο μέτωπο της ρευστότητας, όλες οι τράπεζες κατέγραψαν αύξηση καταθέσεων ύψους 0,2-0,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εκτός από την Εθνική (- 0,2 δισ. ευρώ). Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το απόθεμα NPEs / NPLs λόγω του αρνητικού οργανικού σχηματισμού και των πωλήσεων, και παρέμειναν εντός των στόχων του SSM.

Τέλος, ο κεφαλαιακός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 14,4-18,0% στο γ’ τρίμηνο, επηρεαζόμενος θετικά από την κερδοφορία και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.

Σε βάση fully loaded, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 11,7-15,1%.

capital.gr