Eurobank Equities: Παραμένει θετική για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – “Βλέπει” μεγάλα περιθώρια ανόδου

Θετική παραμένει η Eurobank Equities για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών τόσο σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους όσο και την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλό του Χ.Α., μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου και έτσι διατηρεί τις εκτιμήσεις που είχε, αν και τονίζει πως οι τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις αφήνουν πολλά περιθώρια ανόδου.

Οπως σημειώνει σημαντική πρόοδος καταγράφεται στα στρατηγικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρουν οι διοικήσεις, με τις περισσότερες ενέργειες να πραγματοποιούνται έγκαιρα και εντός του προϋπολογισμού τους.

Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η ταχεία εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων αναδιαμορφώνει τους ισολογισμούς και τις δραστηριότητες των τραπεζών, αφενός, και αφετέρου στέλνει ένα ισχυρό «σήμα» στην αγορά για την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Όπως εξηγεί: «Παραμένουμε θετικοί χωρίς αλλαγή στις εκτιμήσεις μας. Διατηρούμε θετική στάση για τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και τις επιδόσεις της αγοράς. Αφήνουμε τις εκτιμήσεις μας αμετάβλητες σε αυτό το στάδιο, με τις προβλέψεις μας να βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με αυτές που ορίζονται στα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών, αν και ενσωματώνουν κάποιον επιπλέον συντηρητισμό».

«Η αποτίμηση αφήνει πολλά περιθώρια για άνοδο και η ΕΤΕ είναι η προτιμώμενη επιλογή μας. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται λίγο πάνω από τον δείκτη 0,4x P/TBV για το 2022, εξακολουθώντας να έχουν έκπτωση 25% σε σχέση με τους ομολόγους της περιφέρειας της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές προοπτικές κερδοφορίας, πιστεύουμε ότι κάποια περαιτέρω σύγκλιση είναι πιθανή στο μέλλον, ενώ αναμένουμε αυξανόμενα TBV και μετατόπιση της εστίασης στους πολλαπλασιαστές κερδών να οδηγήσουν τις μετοχές υψηλότερα στο φάσμα των αποτιμήσεων. Η ΕΤΕ παραμένει η προτιμώμενη επιλογή μας, δεδομένης της ελκυστικής αποτίμησής της σε συνδυασμό με ένα ισχυρό σύνολο θεμελιωδών μεγεθών», επισημαίνει η Eurobank Equities.

Η χρηματιστηριακή θέτει στόχους:

Αlpha Bank – Rating: Hold, Τιμή-στόχος €1,37

ΕΤΕ – Rating: Buy, Τιμή-στόχος €3,48

Πειραιώς – Rating: Buy, Τιμή-στόχος €1,84

Όπως επισημαίνει, αυτό ήταν άλλο ένα τρίμηνο με αρκετά one-offs που στρέβλωσαν τις υποκείμενες τάσεις και με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των τραπεζών. Επιπλέον, ο αντίκτυπος από την προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών ήταν εμφανής τόσο στα καθαρά έσοδα από τόκους NII όσο και στις προβλέψεις, ενώ η ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες, η τάση στα λειτουργικά έξοδα και στην ποιότητα των οργανικών περιουσιακών στοιχείων ήταν μεταξύ των βασικών θετικών στοιχείων που αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των αποτελεσμάτων, οι διοικήσεις τόνισαν τις καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις σχετικά με την ποιότητα των οργανικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες περιορίζουν τις ανησυχίες για ένα νέο «κύμα» NPEs που να σχετίζεται με την πανδημία. Επιπλέον, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η αύξηση των δανείων θα είναι πολύ ισχυρότερη από το επόμενο έτος, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάπτυξη των εσόδων από προμήθειες, θα υποστηρίξει την άνω γραμμή της τάσης.

Η Eurobank Equities αναμένει ότι τα οργανικά προ προβλέψεων έσοδα σε επίπεδο κλάδου θα επιδεινωθούν περαιτέρω προτού αρχίσουν να βελτιώνονται λόγω της περαιτέρω αδυναμίας των NII που επισκιάζει τις καλύτερες τάσεις στα έσοδα από προμήθειες και τα OpEx. Με λίγες μόνο συναλλαγές σε εκκρεμότητα όσο αναφορά τις τιτλοποιήσεις, ο μακροπρόθεσμος στόχος της σύγκλισης των δεικτών NPEs των ελληνικών τραπεζών με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πλέον πολύ πιο κοντά, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους εξυγίανσης να αναμένεται να εγγραφεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Κοιτάζοντας μπροστά, η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι επενδυτές θα επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στις προοπτικές κερδοφορίας για το 2022 και μετά, οι οποίες θα αποτελέσουν τον βασικό «μοχλό» των επιδόσεών τους. Οι ελληνικές τράπεζες προβλέπουν δείκτες ROTEs (δείκτης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) μεταξύ 5% και 10% για το 2022, με το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον να παρέχει σημαντικές ανοδικές τάσεις για τις λειτουργικές τους επιδόσεις. Επιπλέον, πιθανές αναβαθμίσεις της αξιολόγησης θα μπορούσαν επίσης να προσελκύσουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.