Euler Hermes:Γι αυτό δεν ανακάμπτει η οικονομία στην Ελλάδα

Τα capital controls έπληξαν το εμπόριο στην Ελλάδα και ακύρωσαν τη θετική επίπτωση της θεαματικής πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, επισημαίνεται σε ανάλυση της Euler Hermes για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι βασικότεροι παράγοντες που αποδυνάμωσαν την ελληνική οικονομία το 2015, είναι  σύμφωνα με την ανάλυση, οι εξής:

  • Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επηρέασαν τις εμπορικές συναλλαγές (που επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005) και στην ουσία ακύρωσαν την όποια θετική επίδραση των χαμηλών τιμών πετρελαίου στο λιανεμπόριο
  • Η αδυναμία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, η οποία περιόρισε τη δυνατότητα χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα και διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο (>5% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις) σε σύγκριση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Οι προβέψεις για την Ελλάδα
Η  οικονομολόγος της  Euler Hermes για την Ευρώπη  Ana Boata, δήλωσε πως αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο μισό του 2016 όπου τα capital controls αναμένονται να έχουν χαλαρώσει αισθητά. Παρ’ όλα αυτά, το ΑΕΠ θα παραμείνει σε πτώση το 2016 (-1%), καθώς αρκετοί είναι οι παράγοντες που έχουν αποδυναμώσει την ελληνική οικονομία: Συνολικά, η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να υστερεί, με τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων να βρίσκεται σε πτώση, ενώ σημειώνεται και μειωμένη κερδοφορία λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της αυξανόμενης φορολογικής επιβάρυνσης. Συνολικά, οι εταιρικές επισφάλειες αναμένεται να αυξηθούν κατά +5% το 2016, για ένατη συνεχόμενη χρονιά, μετά από μία αύξηση +10% το 2015.

Ιδιωτικοποιήσεις

Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και τα 350 εκατομμύρια ευρώ προγραμματισμένων επενδύσεων τα επόμενα 5 χρόνια, προοιωνίζουν νέες εισαγωγικές/ εξαγωγικές σχέσεις, κυρίως με την Ασία. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό στη Μεσόγειο και να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή γεωγραφική της θέση. Η Fraport, η Γερμανική εταιρεία η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για τη μίσθωση 14 περιφερειακών αεροδρομίων έχει δεσμευθεί να επενδύσει 330 εκατομμύρια για την αναβάθμιση των τερματικών σταθμών κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια και συνολικά € 1,4 δις για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Η ανάκαμψη του Ιράν

Η άρση των διεθνών κυρώσεων θα επηρεάσει σημαντικά το εμπόριο, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να καταγράφουν εν δυνάμει αύξηση κατά +20% το 2016 και τις εισαγωγές να αυξάνονται περαιτέρω κατά +13% το 2017. Θα υπάρξουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς στα Ιρανικά μέταλλα , τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό, την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και τις αγορές τροφίμων. Παράλληλα, τα Ελληνικά διυλιστήρια ήταν ήδη σημαντικός αγοραστής Ιρανικού αργού πετρελαίου πριν από τις κυρώσεις, σε ποσοστό του 26% των εισαγωγών Ελληνικού αργού πετρελαίου.

Ο τουρισμός

Αποτελώντας το 8% του ΑΕΠ το 2015 με περισσότερους από 26 εκατομμύρια επισκέπτες, ο τουρισμός παραμένει ένας από τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Παραδοσιακά οι τουρίστες προέρχονται από τη Βόρεια Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία) και άλλες χώρες-μέλη τις ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ αυξάνονται και οι ροές από νέες χώρες προέλευσης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Η παγκόσμια οικονομία

Ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω του 3% το 2016 και το 2017, λόγω της αποκλίνουσας τάσης μεταξύ των αναδυόμενων αγορών (που αναμένονται φέτος να φτάσουν στο +3.8% μετά από ένα ταραχώδες 2015) και των προηγμένων αγορών που θα σημειώσουν μια ισχνή ανάπτυξη της τάξεως του +2%. Το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να βελτιωθεί με αργό ρυθμό το 2016 (+0.9% σε αξία και +3.6% σε όγκο) καθώς οι τιμές θα παραμένουν ανασταλτικός παράγοντας λόγω του τέλους του φθηνού δολαρίου, της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της βραδύνουσας παγκόσμια ζήτησης.

«Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα παραμείνει υποτονικό τους επόμενους μήνες» ανέφερε η κα. Ana Boata. «Η πολύ μικρή αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2016 αντανακλά την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, τη διαρκή αστάθεια των αγορών, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, την αβεβαιότητα του παγκόσμιου πολιτικού περιβάλλοντος και την αύξηση των εταιρικών επισφαλειών (+1% παγκοσμίως φέτος, η πρώτη αύξηση από το 2009). Τα συστατικά για μια αξιοσημείωτη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη το 2016 απουσιάζουν. Παρ’ όλα αυτά, το 2016 φαίνεται να είναι η χρονιά της ευρωζώνης καθώς στις περισσότερες χώρες σημειώνεται μία ήπια ανάπτυξη και θα καταγραφεί ανάπτυξη της τάξεως του +1.7%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2007».