‘Ετσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα, από τον χώρο του Χ.Α και των αγορών 9/6

Graphs and Charts Report with pen

INTRALOT – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι καλό νέο για την εταιρία η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ με την οποία η απαγόρευση του αθλητικού στοιχηματισμού θεωρείται αντισυνταγματική. Το δικαστήριο δεν δίκασε το πώς θα ανοίξει η αγορά αλλά την απαγόρευση που ισχύει σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

 • Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αγορά του αθλητικού στοιχήματος θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δις δολάρια.
 • Επίσης φαίνεται ότι το δικαίωμα διαχείρισης των αδειών θα δίνεται στις πολιτείες γεγονός ιδιαίτερα θετικό
 • καθώς η Intralot έχει ήδη παρουσία ως τεχνολογικός πάροχοςσε 10 πολιτείες συν την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον οι οποίες έχουν συνολικό πληθυσμό 62 εκατ. κατοίκων.

Η παρουσία της Intralot μέχρι στιγμής στην Αμερική

Συνίσταται σε λοταρίες μέσω επίγειου δικτύου, ενώ απασχολούνται περίπου 530 εργαζόμενοι. Αν η αγορά ανοίξει, είναι βέβαιο ότι η Intralot θα χρειαστεί ρευστότητα για να μπει στα νέα παιχνίδια αγοράζοντας τα δικαιώματα των αδειών πλην όμως η ύπαρξη του δικτύου και η τεχνογνωσία που έχει στο να αναβαθμίσει άμεσα το υφιστάμενο δίκτυο χωρίς ιδιαίτερο κόστος της  δίνει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

 • Στην Αμερική η Intralot λειτουργεί με θυγατρικές που της ανήκουν 100% και αυτό είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα καθώς θα μπορούσε να προσελκύσει έναν οικονομικό ή στρατηγικό επενδυτή που θα βάλει τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπει η εταιρία στην νέα και πολύ υποσχόμενη αγορά του αθλητικού στοιχήματος.

Σχετική εικόνα

 • Στην αγορά των ΗΠΑ η Intralot έχει δαπανήσει περί τα 400 εκατ. δολάρια και η συνεισφορά στα λειτουργικά κέρδη της εν λόγω αγοράς στα λειτουργικά κέρδη είναι της τάξεως του 19%.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ: Πρόκειται για σημαντική ευκαιρία για την εταιρία με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα αλλά και το πλεονέκτημα που έχει ως εγκατεστημένη οντότητα σε μια νέα αγορά.

 • Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα ξεκινήσει η απελευθέρωση του στοιχήματος και πως θα γίνει η κατανομή των αδειών
 • καθώς εκτιμάται ότι στην αγορά αυτή θα θελήσουν να μπουν και τα καζίνο τα οποία έχουν ισχυρό ρόλο στην διαμόρφωση της λειτουργίας της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών.

__________

Τα μερίσματα που έχουν μοιράσει οι εισηγμένες από το 1992 (σε χιλ. ευρώ)

________________

ΥΓΕΙΑ (1): Στο προσφερόμενο τίμημα από το CVC η εταιρία αποτιμάται 11,97 φορές τα λειτουργικά της κέρδη προς την επιχειρηματική αξία της εταιρίας (EV/EBITDA).

 • Οι μέτοχοι θα λάβουν 0,92 λεπτά ανά μετοχή ή 281 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 70% θα μπει στα ταμεία της MIG.
 • Παράλληλα η MIG θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει το 10% του επενδυτικού κεφαλαίου που θα πάρει τις μετοχές του Υγεία στο οποίο πιθανόν να περιλαμβάνονται και οι συμμετοχές των ΙΑΣΩ General και Metropolitan.

Σχετική εικόνα

Επιπλέον η MIG θα πάψει να ενοποιεί τα 121 εκατ. ευρώ καθαρού χρέους το οποίο φαίνεται στον ενοποιημένο ισολογισμό του Υγεία την 31.12.2017.

 • Εκτός από τους εμπλεκόμενους μετόχους της MIG και του Υγεία τα νέα είναι καλά και για την Τράπεζα Πειραιώς η οποία κατέχει το 28,5% του μετοχικού κεφαλαίου της MIG και θα δει μια σημαντική ταμειακή εισροή σε μια από τις εν δυνάμει πωλούμενες συμμετοχές της.

ΥΓΕΙΑ (2): Στις συγκριτικές αποτιμήσεις το Ιασώ διαπραγματεύεται 8,8 φορές την επιχειρηματική του αξία, ενώ στην περίπτωση του Ιατρικού Αθηνών η σχέση αυτή είναι στο 11,5. Î£Ï‡ÎµÏ„ική ÎµÎ¹ÎºÏŒÎ½Î±Η πώληση του Υγεία στην εν λόγω αποτίμηση συμβαδίζει με τα διεθνή δεδομένα του κλάδου όπου παρατηρούνται πολλαπλασιαστές αποτίμησης μεταξύ 11 και 13 φορές. Το γιατί πληρώνονται τόσο υψηλά τιμήματα έχει να κάνει με δύο λόγους:

 • α) Τα νοσοκομεία είναι συστημικές επιχειρήσεις που δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν από την αρχή λόγω της πολυπλοκότητας των αδειοδοτήσεων και την έλλειψη ικανών χώρων για να στεγάσουν τόσο μεγάλους και σύνθετους οργανισμούς και
 • β) έχουν υψηλό δείκτη μετάφρασης των αποτελεσμάτων τους σε ρευστότητα δίνοντας έτσι πλεονέκτημα μόχλευσης των ισολογισμών τους.

Επομένως απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο είδος ενδιαφερομένων που έχουν δυνατότητες οικονομιών κλίμακας (ασφαλιστικές, άλλα νοσοκομεία κλπ) και που μπορούν να πληρώσουν υπερτιμήματα αποσβένοντας πολύ σύντομα την επένδυση τους μέσω συνδυασμένων πωλήσεων ή συνεργειών. Καλά γνωρίζοντες τον χώρο εκτιμούν ότι ο κύκλος των εξαγορών στην ιδιωτική περίθαλψη στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί.

________________

Πως κινείται η σχέση κερδοφόρων ζημιογόνων εταιριών σε σχέση με τις διακυμάνσεις του ΑΕΠ

___________

Global X MSCI Greece ETF (GREK)

NYSEArca – NYSEArca Delayed Price. Currency in USD
9.25-0.06 (-0.64%)

At close: June 8 4:00PM EDT
Previous Close 9.31
Open 9.18
Bid 0.00 x 800
Ask 0.00 x 800
Day’s Range 9.18 – 9.27
52 Week Range 8.57 – 11.56
Volume 384,802
Avg. Volume 748,507
Net Assets 402.28M
NAV 9.08
PE Ratio (TTM) N/A
Yield 2.41%
YTD Return -11.48%
Beta (3y) 1.59
Expense Ratio (net) 0.61%
Inception Date 2011-12-07

________________

Eurobank/Τράπεζες: Ένα διάγραμμα με πολύ σημασία

Στα αποτελέσματα που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurobank την περασμένη Τετάρτη εμφανίζεται για πρώτη φορά ένας στατιστικός πίνακας με το τι συμβαίνει στους πλειστηριασμούς των ακινήτων.

 • Με βάση τα στοιχεία αυτά είναι προφανές ότι μετά την 21η Φεβρουαρίου πάνω από τις μισές δημοπρασίες ακινήτων ολοκληρώνονται εκεί που το 84% των πλειστηριασμών ακυρώνονταν στην αρχή της χρονιάς.
 • Για το 2017 τα ποσοστά είναι συντριπτικά: Μόλις ένας στους δέκα πλειστηριασμούς ολοκληρώνονταν, με το 65% να μην πραγματοποιείται καν…
 • Είναι προφανές ότι οι τράπεζες έχουν πλέον αποφύγει το σκόπελο των συνεχών αναβολών και μπορούν να ελπίζουν σε μεγαλύτερη προθυμία ρυθμίσεων από την πλευρά των καθυστερούμενων δανειοληπτών.
 • Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας το 87% των 628 ακινήτων που άλλαξαν χέρια καταλήγουν στην ίδια την τράπεζα ενώ μόλις το 13% σε ιδιώτες.
 • Ακόμα και έτσι η τράπεζα έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στο να αξιοποιήσει το ακίνητο αφού θα έχει την πλήρη κυριότητα του.

______________

MYTIΛ@9,3000 ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Μετα την διπλή κορυφή ( Φεβρουαρίου- Μαρτίου), ο στόχος της επιτεύχθηκε και η μετοχή αντέδρασε από την ισχυρή στήριξη της W [8,62 €], όταν και κατέγραψε τα τοπικά υψηλά της ( 19/4 – 10,76 ευρώ).

Το πέρας της επόμενης διόρθωσης δημιούργησε την γραμμή τάσης X30, απ όπου η μετοχή αντέδρασε υπερβαίνοντας την ζώνη G [ 9.19-9.38]  και προετοιμάζοντας κίνηση κατ ελάχιστον προς την E στα 9,90, διαμέσου και της αντίστασης Ε1  στα 9,67 ευρώ.

Τα 10,20 ευρώ είναι το ορόσημο αυτής της πιθανής κίνησης καθώς η υπερκέραση τους θα σηματοδοτήσει μια ιδιαίτερα δυναμική κίνηση για την μετοχή. Αρνητικό σενάριο θα εξελιχθεί με την ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της Χ30 αλλα και των 9,20 ευρώ, με στόχο την επαναφορά προς τα χαμηλά της περιόδου στα 8,60 ευρώ.

Προηγούμενη ανάλυση μας εδώ : http://freeforumstocks.blogspot.com/2018/03/blog-post_23.html#more όπου και “είδαμε ” το επίπεδο των 8,60 ευρώ .

Print Friendly, PDF & Email