Ετήσιες ζημιές 2 δισ. λιρών για το Χίθροου λόγω Covid

Το βρετανικό αεροδρόμιο Χίθροου κατέγραψε ετήσιες ζημίες 2 δισ. λιρών (2,33 δισ. ευρώ) μετά την κατάρρευση της επιβατικής κίνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από τη δεκαετία του 1970.

Το Χίθροου κάλεσε την κυβέρνηση να συμφωνήσει σε κοινά διεθνή ταξιδιωτικά πρότυπα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιβάτες να αρχίσουν και πάλι να πετούν το καλοκαίρι και να παράσχει φοροελαφρύνσεις για τις εταιρείες λειτουργίας αεροδρομίων προκειμένου να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν την κρίση.

Το αεροδρόμιο, που είναι στα δυτικά του Λονδίνου, ελπίζει ότι οι αγορές ταξιδίων θα ανοίξουν και πάλι από τα μέσα Μαΐου ύστερα από τις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση τη Δευτέρα σχετικά με τη χαλάρωση του lockdown.

Ωστόσο, το Χίθροου, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, έχασε πέρυσι από το Παρίσι τον τίτλο του αεροδρομίου με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη, καθώς τα δρομολόγια πτήσεών του συρρικνώθηκαν περισσότερο από αυτά του ανταγωνιστικού αερολιμένα.

Το Χίθροου ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια του 2020 ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν συρρικνώθηκε κατά 73%, στα 22 εκατ. άτομα, ενώ τα μισά από αυτά ταξίδεψαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, δηλαδή προτού η πανδημία βάλει φρένο στις διεθνείς μετακινήσεις.

Το αεροδρόμιο κατάγραψε ζημίες προ φόρων 2 δισ. λιρών με έσοδα που ήταν μειωμένα κατά 62% στο 1,18 δισ. λίρες. Το Χίθροου ανακοίνωσε ωστόσο ότι έχει ρευστότητα 3,9 δισ. λιρών και ότι αυτή είναι που θα του προσφέρει στήριξη έως το 2023.

Το αεροδρόμιο ανήκει -μεταξύ άλλων- στην ισπανική Ferrovial, στην Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και την China Investment Corp.