Εθνική Τράπεζα: Στις αγορές, για δεύτερη φορά με senior preferred ομόλογο – Στο 8,75% το αρχικό επιτόκιο

242

Στις αγορές, για δεύτερη φορά σε διάστημα 10 ημερών, προσφεύγει η Εθνική Τράπεζα, η οποία προχωράει στην έκδοση νέου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής αξίας (senior preferred), με στόχο την άντληση 150 έως 200 εκατ. στερλινών.

Πρόκειται για ένα «private place ομόλογο», το οποίο εκμεταλλευεται τη δυνατότητα μετατροπής της στερλίνας σε ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφέρει φθηνότερο κόστος δανεισμού για την τράπεζα απ’ ότι αν η έκδοση γινόταν απευθείας σε ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται στην περιοχή του 8,75%, με τον τίτλο να έχει διάρκεια 4,5 ετών (δυνατότητα ανάκλησης στα 3,5 έτη). 

Την όλη διαδικασία «τρέχει» η Goldman SachsΤο ομόλογο θα εισαχθεί στη χρηματιστηριακά αγορά του Λουξεμβούργου, λαμβάνοντας αξιολόγηση «Ba3» από τη Moody’s και «Β+» από την Standard & Poor’s.  

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα είχε εκδώσει senior preferred ομόλογο, διάρκειας πέντε ετών, αντλώντας το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ, με το επιτόκιο να καθορίζεται στο 7,5%.  

Η ρευστότητα των δύο ομολόγων θα χρησιμοποιηθεί με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL), οι οποίες επιβάλλονται από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.