Εθνική Τράπεζα: Σήμερα “κληρώνει” για το Frontier των 6,1 δισ

Μεγάλη μέρα για την Εθνική Τράπεζα σήμερα καθώς αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier των 6,1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν σήμερα το μεσημέρι και το απόγευμα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την διοίκηση της ΕΤΕ.

Το ύψος των προσφορών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς και οι τρεις μεγάλοι παίκτες της ελληνικής αγοράς η Intrum,η doValue η Cepal διαγκωνίζονται για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου Frontier, αφού αυτός που θα επικρατήσεις θα έχει και το προβάδισμα στην εγχώρια αγορά.

Όπως είναι γνωστό μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει η doValue μαζί με τις Fortress και  Bain Capital, από κοινού  Pimco με  Quant, η  Intrum και  η DDavidson Kempner με τη Cepal.

Η συναλλαγή Frontier περιλαμβάνει 190.000 δάνεια συνολικού ύψους 6,1 δισ ευρώ. Σε ποσοστό  77% -δηλαδή τα 4,7 δισ ευρώ-, είναι  στεγαστικά δάνεια, το 18% (δηλαδή το 1,1 δις ευρώ) είναι δάνεια μικρών επιχειρήσεων και το 5% είναι  καταναλωτικά δάνεια.

Και ενώ το Frontier βαίνει στην ολοκλήρωση του, με τον δείκτη καθυστερήσεων να περιορίζεται στο 13,6%, η Εθνική Τράπεζα έχει δρομολογήσει την επόμενη τιτλοποίηση της, το Frontier  ΙΙ, ύψους 1,5 δισ ευρώ.

Η τιτλοποίηση αυτή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης της Εθνικής αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους και θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμό του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 6% στο τέλος του 2021 με τον κυρίαρχο στόχο να είναι ο δείκτης των NPEs  να διαμορφωθεί στο 3% το 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η Εθνική Τράπεζα μείωσε τα προβληματικά δάνεια στα  4,3 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2019. Τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν κατά τα 2/3, ή κατά 6,5 δις ευρώ, κυρίως λόγω της τιτλοποίησης Frontier.

Με τη νέα τιτλοποίηση και με την προϋπόθεση ότι τα νέα κορονοδάνεια θα κρατηθούν χαμηλά, η Εθνική από το τέλος του χρόνου θα έχει δείκτη καθυστερήσεων στο 6% με 7%, γεγονός που θα της επιτρέψει να εστιάσει στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας με νέες χρηματοδοτήσεις.

Πηγη: radar.gr