Εθνική Τράπεζα – Πρόεδρος ο άνθρωπος που δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό σύστημα

Σε ουραγό των εξελίξεων έχει μετατραπεί η Εθνική Τράπεζα αποτελώντας τον τελευταίο τροχό της αμάξης  στο τραπεζικό σύστημα την ώρα που το επενδυτικό περιβάλλον ευνοεί τις τράπεζες, ιδίως μετά την τεράστια επιτυχία των αυξήσεων κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς και της Alpha bank, που συνολικά «σήκωσαν» κεφάλαια γύρω στα 2,1 δις. ευρώ με ταυτόχρονη μεγάλη υπερκάλυψη.

Η τιμή της μετοχής διολισθαίνει επικίνδυνα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι επενδυτές απέχουν και δεν την υπολογίζουν, σε σχέση με τις υπόλοιπες συστημικές καθώς η έλλειψη προσδοκιών είναι ότι χειρότερο για το Χρηματιστήριο  και τους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και ξένους!

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου το Σεπτέμβριο αν και η διοίκηση διαψεύδει προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο.

Στις 30 Ιουλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα κληθεί μεταξύ άλλων να ψηφίσει για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας από 3,00 σε 1,00 ευρώ (χωρίς μεταβολή του συνολικού αριθμού των κοινών ονομαστικών μετοχών) με σκοπό τον συμψηφισμό ισόποσων σωρευμένων λογιστικών ζημιών προηγουμένων χρήσεων.

Την ίδια ώρα και αφού οι διοικούντες κατάφεραν να μετατρέψουν την αντικατάσταση προέδρου σε σίριαλ, αποφάσισαν να δώσουν την καρέκλα του προέδρου στον πρώην υπ. Οικονομικών, καθηγητής Γκίκα Χαρδούβελη. Ο νέος πρόεδρος της τράπεζας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Κώστα Μιχαηλίδη, εργάζεται την τελευταία τριετία στην Εθνική, εκτελώντας καθήκοντα συμβούλου της διοίκησης.

Μόνο που ο κ. Χαρδούβελης είναι ο άνθρωπος που έχει δηλώσει δημόσια πως δεν εμπιστεύεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα!

Ο κύριος Γκίκας Χαρδούβελης τον Μάρτιο του 2015 είχε δηλώσει φοβήθηκε πως θα χάσει τα λεφτά του, από την πολιτική που και ίδιος, μεταξύ άλλων, εμπνεύστηκε και εφάρμοσε. Έτσι, έβγαλε μέρος των χρημάτων του στο εξωτερικό. «Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα κι εγώ όπως η μισή Ελλάδα».

Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι τον Ιούνιο του 2017, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον έκρινε αθώο για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων στον δοτό πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμου.

«Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να υποβάλω δήλωση πόθεν έσχες. Δεν ξέρω τι έκαναν οι προηγούμενοι» ανέφερε στην απολογία του ο Γκίκας Χαρδούβελης, ενώ υποστήριξε ότι όταν κατάλαβε ότι ήταν υπόχρεος την υπέβαλε. «Μόλις κατάλαβα ότι υπήρχε περίπτωση να είμαι υπόχρεος, υπέβαλα αμέσως. Υφίσταμαι έναν ανελέητο έλεγχο από τις αμερικανικές αρχές. Τα είχα έτοιμα. Επειδή είχα κάνει την ίδια δουλειά από το 2000-2004 και δεν έπρεπε να κάνω, έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα ότι πρέπει να το κάνω. Εγώ στην κυβέρνηση πήγα με διάθεση να βοηθήσω», είπε τότε.