Το επερχόμενο placement της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να μοιάζει με μία διαδικασία που θα στεφθεί με επιτυχία, ωστόσο τα δεδομένα της πραγματικότητας εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της τράπεζας και την επίδραση της διάθεσης αυτής στην πορεία της. Αν και το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την τιμή διάθεσης των μετοχών, είναι ευρέως γνωστό ότι η τιμή αυτή έχει ήδη προσυμφωνηθεί με τα funds που είναι διατεθειμένα να συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Το σκηνικό της προσυμφωνημένης τιμής
Οι πληροφορίες από την αγορά και προηγούμενα παραδείγματα όπως εκείνο της διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ή της ίδιας της Εθνικής, υποδεικνύουν ότι η τιμή διάθεσης δεν θα απέχει πολύ από την τελευταία τιμή κλεισίματος. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας την Παρασκευή έκλεισε στα 7,844 ευρώ, με εκτιμήσεις ότι η τιμή διάθεσης θα κινηθεί σε εύρος με μια μικρή έκπτωση, της τάξης του 2% με 3%. Έτσι, η τελική τιμή διάθεσης αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 7,6 και 7,7 ευρώ.
Παρόλο που η διαδικασία δείχνει να ακολουθεί την ίδια οδό με προηγούμενα placements, όπου οι τιμές κλείδωναν σταθερά με μικρές εκπτώσεις, η ουσία παραμένει η ίδια: τα κερδοσκοπικά funds θα είναι αυτά που θα αποκομίσουν το μεγαλύτερο όφελος. Η προσυμφωνημένη τιμή ενισχύει την αίσθηση ότι η πραγματική αξία της τράπεζας και η μακροπρόθεσμη πορεία της παραγκωνίζονται προς όφελος των γρήγορων κερδών.
Τα κερδοσκοπικά funds και ο κίνδυνος για την Εθνική Τράπεζα
Το βασικό ζήτημα είναι ότι οι μετοχές της Εθνικής θα βρεθούν στα χέρια funds, τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως για γρήγορα κέρδη και όχι για την υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη της τράπεζας.
Τα κερδοσκοπικά funds δεν ενδιαφέρονται για τη μακροχρόνια σταθερότητα της Εθνικής Τράπεζας. Ο στόχος τους είναι το άμεσο και γρήγορο κέρδος, κάτι που είναι προφανές από την προσέγγιση τους σε τέτοιες διαδικασίες. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα στηρίζονται στην ενίσχυση της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια, αλλά στην αποκόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κέρδους στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Αυτή η νοοτροπία έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ανάγκη για μια ισορροπημένη και μακροπρόθεσμη πορεία για την τράπεζα και τους μετόχους της.
Ο ρόλος του Παύλου Μυλωνά
Ενώ τα κερδοσκοπικά funds προετοιμάζονται να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από την όλη διαδικασία, αυτός που πραγματικά φαίνεται να επωφελείται είναι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Με την επιτυχία του placement, θα αποκτήσει μεγαλύτερη ευχέρεια στις κινήσεις του, χωρίς την πίεση ενός βασικού μετόχου που θα απαιτούσε αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο. Αντίθετα, ο Μυλωνάς θα έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το εντεταλμένο στέλεχος του ΤΧΣ από το διοικητικό συμβούλιο και να το αντικαταστήσει με δικό του άνθρωπο.
Αυτό αποτελεί μια σαφή νίκη για τον διοικητή της τράπεζας, ο οποίος θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο στις αποφάσεις και τη στρατηγική της τράπεζας, χωρίς την παρέμβαση ενός βασικού μετόχου που θα μπορούσε να επιδιώξει διαφορετικές πολιτικές. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται να ωφελεί μακροπρόθεσμα την ίδια την τράπεζα, αλλά περισσότερο τον ίδιο τον Μυλωνά, που θα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει την επιρροή του.
Η ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας υπό αμφισβήτηση
Παρά την πιθανή “επιτυχία” του placement και την ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Εθνική είναι υπαρκτοί. Η εισροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα κέρδη για κάποιους, αλλά δεν εγγυάται τη σταθερότητα της τράπεζας σε βάθος χρόνου.
Η διάθεση των μετοχών στα χέρια κερδοσκοπικών funds αναμφίβολα θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, που στόχο θα έχουν την επίτευξη άμεσων κερδών, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα και την ανάπτυξη της τράπεζας. Η έλλειψη στρατηγικής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και οι πιέσεις που μπορεί να προκύψουν από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μελλοντικές αναταράξεις.
K.Γ.