Η πορεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στο χρηματιστηριακό ταμπλό το τελευταίο διάστημα καταδεικνύει μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα, με έντονη ανησυχία για το μέλλον της. Οι τελευταίες συνεδριάσεις χαρακτηρίζονται από διαρκή πτωτικά πρόσημα, με 7 από τις 10 συνεδριάσεις να κλείνουν αρνητικά. Η πτώση του τίτλου αντανακλάται στη γενικότερη αβεβαιότητα που περιβάλλει την τράπεζα, η οποία δείχνει να αγωνίζεται να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά.
Συγκεκριμένα, η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ έκλεισε στις 5 Σεπτεμβρίου 2024 στο 7,69 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 0,67%. Αυτή η αρνητική τάση δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, με την ΕΤΕ να καταγράφει σταθερές απώλειες σε πολλές από τις πρόσφατες συνεδριάσεις. Από τις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, μόνο τρεις κατέγραψαν θετικό πρόσημο, με τις υπόλοιπες να δείχνουν μια σαφή πτωτική τάση που επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα της τράπεζας.
Η Απόφαση του ΤΧΣ
Η απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διαθέσει ένα ποσοστό 10% από το συνολικό 18,39% που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα έχει προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στους επενδυτές. Παρά το γεγονός ότι αυτή η κίνηση φαίνεται να ευνοεί τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το υπόλοιπο 8% που θα κρατηθεί ως δέλεαρ για έναν πιθανό στρατηγικό επενδυτή δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της τράπεζας να βρει ουσιαστική στήριξη.
Ενώ η πώληση του ποσοστού μπορεί να φαίνεται σαν μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική κίνηση, αφήνει την Εθνική Τράπεζα εκτεθειμένη σε ένα μέλλον χωρίς την αναγκαία υποστήριξη που ένας ισχυρός στρατηγικός επενδυτής θα μπορούσε να προσφέρει. Αντί να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της στρατηγικής της με τη βοήθεια ενός δυναμικού εταίρου, η τράπεζα κινδυνεύει να παραμείνει «εγκλωβισμένη» σε μια κατάσταση όπου το κράτος θα παραμένει κύριος μέτοχος. Αυτό το σενάριο, με τη σειρά του, περιορίζει την ευελιξία της ΕΤΕ να ανταγωνιστεί αποτελεσματικά σε διεθνές επίπεδο.
Η διατήρηση ενός σημαντικού κρατικού ποσοστού δημιουργεί ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη πορεία της τράπεζας, καθώς στερεί από την ΕΤΕ τη δυνατότητα να ακολουθήσει πιο ανεξάρτητες και δυναμικές επιχειρηματικές στρατηγικές. Παράλληλα, η διατήρηση αυτής της εσωτερικής τάξης πραγμάτων φαίνεται να προστατεύει περισσότερο την ηγεσία του Παύλου Μυλωνά και λιγότερο να επικεντρώνεται στην πραγματική ενίσχυση της τράπεζας.
Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Η πτώση της μετοχής και η συνεχής αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της τράπεζας δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ζοφερό τοπίο. Η στρατηγική του ΤΧΣ να πουλήσει το 10% των μετοχών της τράπεζας μπορεί να φαίνεται ως ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση, αλλά στην πραγματικότητα αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
Η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται κάτι περισσότερο από απλές μετοχικές κινήσεις για να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Η τράπεζα απαιτεί μια ουσιαστική στρατηγική που θα της επιτρέψει να σταθεί στα πόδια της και να ανταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο. Δυστυχώς, οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, και αν η τράπεζα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, το μέλλον της μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο από το παρόν.
ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.