Εθνική Τράπεζα: Γκρίνιες, παρεμβάσεις και διαγκωνισμοί στελεχών

Αναστάτωση δημιουργήθηκε στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά τη δημοσιοποιήση διαρροών για τον παραγκωνισμό μέλους του ΔΣ με μεγάλη εμπειρία.

Οπως γράφει το economistas.gr  σε φάση έντονης εσωστρέφειας και γκρίνιας βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με διοικητικούς διαγκωνισμούς, κυβερνητικές παρεμβάσεις και δυστοκία στην ολοκλήρωση του οικονομικού προγραμματισμού για το 2019, λόγω της χαμηλής πτήσης των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει πίεση από κυβερνητικούς παράγοντες για την αναβάθμιση του Δημήτριου Καποτόπουλου, Γενικό Διευθυντή Εταιρικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, σε αναπληρωτή διευθύνων σύμβουλο. Ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας, Δημήτριος Δημόπουλος, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της εταιρικής τραπεζικής, φαίνεται ότι θα συνεχίσει στον όμιλο ως σύμβουλος.

Παράλληλα προβληματισμός επικρατεί για την αποτελεσματικότητα του νέου οργανογράμματος, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνου, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει υπερβολικά πολλές επιτελικές θέσεις, περίπου 100, επιβαρύνοντας δυσανάλογα το κόστος. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Κώστας Μιχαηλίδης, εξετάζει όλες τις δυνατότητες για την μείωση των δαπανών.

Το κακό κλίμα στην τράπεζα εκδηλώνεται και στην «κόντρα» που επικρατεί μεταξύ στελεχών που έχουν έρθει στην Εθνική από την αγορά και των «εθνικάριων», χαμηλότερης βαθμίδας στελέχη, που έχουν όμως αναδειχθεί μέσα από την τράπεζα. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι το δίκτυο, συχνά – πυκνά, λαμβάνει αντικρουόμενες αδηγίες και κατευθύνσεις από διαφορετικές Διευθύνσεις της τράπεζας.

Πιέσεις προς το προσωπικό για την εθελούσια

Δυστοκία επικρατεί και για την ολοκλήρωση του budget της τράπεζας για το νέο έτος καθώς η χαμηλή πτήση των εσόδων δημιουργεί πίεση για περαιτέρω μεγάλη μείωση των δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr αν και ο στόχος για την μείωση του προσωπικού μέσω της εθελουσίας έχει υπερκαλυφθεί καθώς έχουν αποχώρήσει 550 εργαζόμενοι έναντι 500 που ήταν ο αρχικός στόχος, υπάρχουν πιέσεις προς το προσωπικό της τράπεζας να αποχωρήσουν μέσω του προγράμματος. Μάλιστα ως μοχλό πίεσης υπογραμμίζεται στο προσωπικό ότι αν δεν κάνουν χρήση του προγράμματος τώρα θα υποχρεωθούν σε αποχώρηση το 2019 με πολύ δυσμενέστερους όρους.

Στο εσωτερικό της Εθνικής διατυπώνεται πάντως ισχυρή κριτική προς ορισμένες διοικητικές επιλογές και κυρίως το ότι δεν δίνεται κανένα βάρος στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή την ανάπτυξη των εργασιών της τράπεζας, την αξιοποίηση της μεγάλης ρευστότητας της τράπεζας με χορηγήσεις νέων δανείων για την ενίσχυση της θέσεις και τον εσόδων του ομίλου. Όπως σημειώνουν υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ακόμα και σε περιπτώσεις ισχυρών και μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες τελικά στρέφονται σε άλλες τράπεζες.

Στο τρίτο τρίμηνο τα καθαρά έσοδα τόκων μειώθηκαν κατά 1% ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της τράπεζας ενισχύθηκαν κατά 3% στο ίδιο διάστημα.