Εθνική Τράπεζα: Η διοίκηση Φραγκιαδάκη δεν έπιασε κανένα στόχο

Άλλη μια αποτυχία ήρθε να προστεθεί στα πολλά και άλυτα προβλήματα της Εθνικής Τράπεζας, καθώς ακυρώθηκε η πώληση της θυγατρικής της Banca Romaneasca (“BROM”) στην Ρουμανία, στην OTP Bank Romania («OTP») , μια πώληση που ήταν κρίσιμη και είχε ανάγκη η Εθνική.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά σοβαρή ανατροπή στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής, που έχει συμφωνηθεί από το 2015 με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

H συναλλαγή, με βάση την ανακοίνωση της Εθνικής τράπεζας αναμένονταν να αυξήσει τον δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET1) της ΕΤΕ κατά περίπου 5 μονάδες βάσης (1) και να ενισχύσει τη ρευστότητά της κατά περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση Φραγκιαδάκη δείχνει κατώτερη των περιστάσεων και κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους μετόχους και τα θεσμικά όργανα για τις συνεχόμενες αποτυχίες, καθώς φαίνεται οτι το μόνο καλά που κάνει ειναι η διοργάνωση εκδηλώσεων -φιέστες- αλλά και εκεί μόνο με τους αρεστούς.

Η διοίκηση της Εθνικής βέβαια έχει λεφτά για χορηγίες, αλλά κλείνει τα μάτια στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους 16.000 συνταξιούχους της με την εξαφάνιση του ΛΕΠΕΤΕ. Και είναι οξύμωρο να προβάλει το σύνθημα “Σταθερα δίπλα στην ελληνική κοινωνία” όταν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Η επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για την ακύρωση της πώλησης

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος («ΕΤΕ») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σε σχέση με την πώληση της θυγατρική της στην OTP Bank Romania («OTP»), ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι απέρριψε την αίτηση της OTP για την απόκτηση του 99,28% της Banca Romaneasca (“BROM”). Η έγκριση της OTP ως νέου μετόχου της BROM από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και λειτουργία της BROM. Η BROM συνεχίζει να επικεντρώνεται στην κάλυψη των αναγκών των πελατών της, διατηρώντας τα επίπεδα κερδοφορίας της και την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, στο πλαίσιο της απρόσκοπτης στήριξής της από τον όμιλο ΕΤΕ.

Print Friendly, PDF & Email