Εθνική: Η Χαλυβουργική άφησε φέσι 300 εκατ. ευρώ στη διοίκηση Μυλωνά

Αίτηση για υπαγωγή της Χαλυβουργικής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης σχεδιάζουν σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσουν οι πιστώτριες τράπεζες, με στόχο των εκπλειστηριασμό των περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να ανακτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια απο αυτά που έχουν δανείσει την βιομηχανία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο Παυλος Μυλωνάς καθώς η Εθνική αποτελεί τη βασική πιστώτρια τράπεζα της Χαλυβουργικής και η Χαλυβουργική του έχει αφήσει φέσι το τεράστιο ποσό των 300 εκατ. ευρώ.

Ετσι άλλωστε εξηγούνται  και οι αναφορές του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Π. Μυλωνά, περί της ανάγκης να συμφωνήσει η διοίκηση της Χαλυβουργικής σε ένα πλαίσιο, που θα διευκολύνει τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων ή την πώληση δανείων καθώς ο μόνος τρόπος να μετριάσει τη χασούρα η διοίκηση Μυλωνά είναι η αξιοποίηση των ενεχυριασμένων ακινήτων.

Όπως ανέφερε  σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ο κ. Μυλώνας, «μιλάμε και με τις δύο πλευρές της οικογένειας, θέλουμε να παρθεί απόφαση να τρέξουμε τη διαδικασία, είτε για πώληση είτε για ρευστοποίηση στοιχείων της εταιρείας. Όσο καθυστερούμε χάνουμε αξία. Η Χαλυβουργική είναι μια εταιρεία που δεν τη χρειάζεται η χώρα. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να πάρουν, για παράδειγμα, το λιμάνι, ενώ ανακαλύπτουμε ότι η Χαλυβουργική έχει και άδειες για διάφορες άλλες δραστηριότητες  όπως  για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αν δεν παρθεί απόφαση με τις δύο πλευρές, θα πάμε σε άτακτη ρευστοποίηση δηλαδή πλειστηριασμό».

Η αξία των ακινήτων της Χαλυβουργικής στα βιβλία της ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αιχμή του δόρατος αποτελεί η μεγάλη ιδιόκτητη έκταση, που φιλοξενεί τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Ελευσίνα, η οποία διαθέτει και ιδιόκτητο λιμένα.

Το πρόβλημα όως που έχει να αντιμετωπ’ιση η Εθνική σύμφωνα με τους ιθύνοντες της  χαλυβουργίας είναι ότι η άδεια για τις εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα δεν επιτρέπει άλλες χρήσεις. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπάρχουν σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα, που δεν αφήνουν περιθώρια να επιδιωχθεί αλλαγή χρήσης.

Η Εθνική, από την πλευρά της, δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει το κόστος μιας περιβαλλοντικής μελέτης, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει και άδεια εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής για την Ελευσίνα.

Υπολογίζουν ότι το ενεχυριασμένο ακίνητο της Ελευσίνας, καθαρό από περιβαλλοντικά θέματα, με δυνατότητα αλλαγής χρήσης και με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, αξίζει πολύ περισσότερα από όσο θα έπιανε η τράπεζα αν κινούσε άμεσα, χωρίς περιβαλλοντική μελέτη, διαδικασία πώλησης των δανείων.

Στην Αιόλου πάντως κάθονται σε αναμένα κάρβουνα καθώς τα προβλήματα καθημερινά συσσορεύονται και η ώρα της αξιολόγησης για τα πεπραγμένα της διοίκησης Μυλωνά πλησιάζει.