Γιατί δεν θα υπάρχει μουσική σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια

  • Εστίαση: Γιατί δεν θα υπάρχει μουσική σε καφέ, μπαρ, εστιατόρια

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, μπαρ και καφέ), χωρίς μουσική και με sms, ενώ η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών παρατείνεται έως τις 23:00. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00 και τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 22:45.

Για το σκεπτικό πίσω από την απόφαση να ανοίξει η εστίαση, χωρίς όμως μουσική στα καταστήματα μίλησε στο Open ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και εξήγησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο κορονοϊός.

  • «Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι οδηγούμαστε να προσαρμόσουμε τη φωνή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.

«Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται για να ακουστούμε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία» συνέχισε.

  • «Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι το ίδιο ασφαλής. Υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας» τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Βασιλακόπουλος: Εύκολο να γίνουν οι καφετέριες υπαίθρια μπαρ

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι αν υπάρχει δυνατή μουσική, αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια. Επίσης, είπε ότι οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα.

  • «Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό, για αυτό είναι επικίνδυνα και τα κορονοπάρτι», τόνισε και συνέστησε «λίγο ακόμα προσοχή για να διαφυλάξουμε τα ανοίγματα που γίνονται στην κοινωνία».