“Εσκασε” στα χέρια του Φραγκιαδάκη η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Σεισμό στη τραπεζική αγορά  προκαλεί το ανεπανάληπτο φιάσκο με την υποτιθέμενη πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς σήμερα εκπνέει και η τελευταία προθεσμία για να «φανεί το χρώμα του χρήματος», αλλά ο επενδυτής παραμένει άφαντος και το κυριότερο η μητρική Εθνική Τράπεζα δεν φαίνεται να έχει διασφαλίσει την εύλογη αποζημίωση της!

Η υπόθεση, όπως γράφει το fimotro.gr, εκτός από την μήνι της κυβέρνησης και τον ισχυρό προβληματισμό των εποπτικών αρχών, πιθανότατα να προκαλέσει και εισαγγελική παρέμβαση, είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς η διοίκηση της Εθνικής με στοχευμένη διαρροή σε ημερήσια εφημερίδα, «ομολογεί» ότι «δεν υφίσταται θέμα κατάπτωσης εγγυητικής επιστολής» αλλά μόνο μία αποζημίωση… 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αποζημίωση δηλαδή που θυμίζει… ανέκδοτο σε ένα deal 718 εκατομμυρίων ευρώ(!)καθώς δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα του φακέλου!

Πρακτικά δηλαδή αυτό σημαίνει ότι έπειτα από εννέα ολόκληρους μήνες κι ενώ υπήρχε χειροπιαστή προσφορά από τον κινεζικό κολοσσό της Fosun, η οικονομική ευρωστία του οποίου δεν αμφισβητείται, ο πλειοδότης φάντασμα που εξαρχής δεν είχε τα απαιτούμενα κεφάλαια, αποχωρεί ανενόχλητος και χωρίς καμία συνέπεια.

Τραπεζικοί κύκλοι εξέφραζαν κατάπληξη και απορία για το γεγονός ότι η Εθνική απέτυχε να αποσπάσει στοιχειώδεις εγγυητικές ρήτρες επισημαίνοντας πώς σε έναν τέτοιο πλειοδοτικό διαγωνισμό οι υποψήφιοι αγοραστές έπρεπε να έχουν καταθέσει εγγυητικές επιστολές ποσού ίσου τουλάχιστον με το10% του τιμήματος. Κάπου δηλαδή 70 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Εθνική έπρεπε να εισπράξει με αυτόματες διαδικασίες ως αποζημίωση στην περίπτωση που ο επενδυτής δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής «η εκπνοή της προθεσμίας δεν συνοδεύεται από την κατάπτωση κάποιας εγγυητικής επιστολής» θεωρείται πρωτοφανές, αλλά και εξόχως παράδοξο έως επιλήψιμο.

Η ευθύνη της διοίκησης Φραγκιαδάκη που βαρύνεται και με άλλες σοβαρές αστοχίες την τελευταία περίοδο(όπως το ναυάγιο της πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής στη Ρουμανία έπειτα από μπλόκο της εκεί Κεντρικής Τράπεζας) είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά το ερώτημα είναι αν έχει ποινικές προεκτάσεις. Η Εθνική είναι ως γνωστόν η μοναδική συστημική τράπεζα που εξακολουθεί μέσω της συμμετοχής του ΤΧΣ να έχει ως βασικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 40%, επομένως η όποια υπηρεσιακή αμέλεια που ζημιώνει τον Ελληνα φορολογούμενο και μάλιστα κατά δεκάδες εκατομμύρια ενέχει μορφή απιστίας κατά του δημοσίου.

Τα ερωτήματα γράφει το fimotro πλέον για την διοίκηση Φραγκιαδάκη και τα στελέχη της που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιολογήσουν το τεράστιο ρίσκο αναξιοπιστίας του νεοπαγούς επενδυτικού σχήματος Exin-Kalamos, είναι πολλά και αμείλικτα.

-Υπάρχει ή όχι εγγυητική επιστολή από την πλευρά του φερόμενου ως επενδυτή; Και αν υπάρχει γιατί δεν καταπίπτει υπέρ της Εθνικής, αφού ο υποψήφιος αγοραστής είναι πασιφανές ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;

-Πληρώθηκαν αμοιβές συμβούλων όπως η Goldman Sachs από την πλευρά της Εθνικήςγια ένα deal το οποίο τελικά δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη του αγοραστή; Και ποιο είναι το ύψος αυτών των αμοιβών;

-Αν παρά ταύτα δεν προκύπτει καμία ουσιαστική υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή, γιατί η Εθνική άφησε να παρέλθει το εννιάμηνο, διασύροντας την φήμη και το κύρος τόσο της ίδιας όσο και της υπερκερδοφόρου θυγατρικής της;

-Τέλος πράγματι τίθεται απλώς ζήτημα καταβολής μία συμβολικής αποζημίωσης-ανεκδότου της τάξεως των 5 εκατομμυρίων  σε ένα deal 718 εκατομμυρίων, ποια ακριβώς έξοδα καλύπτει αυτή; Μήπως τμήμα της αμοιβής των συμβούλων; Και πώς αναπληρώνεται το διαφυγόν έσοδο για την πλευρά της Εθνικής;

Το σημερινό Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας θα κληθεί να αποφασίσει υπό ποιους όρους θα συνεχισθεί ο διαγωνισμός πώλησης ποσοστού 75% με 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς λήγει η εννεάμηνη περίοδος αποκλειστικότητας που είχε δοθεί στην Exin ως τον προτιμητέο επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nextdeal.gr οι κ.κ. Λ. Φραγκιαδάκης και Π. Μυλωνάς, CEO και αναπληρωτής CEO, αντίστοιχα, της τράπεζας, συναντήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας με τον Matt Fairfield της Exin, παρουσία των συμβούλων πώλησης.

Ο κ.Fairfield δεν προσκόμισε στη συνάντηση αποδεικτικά κεφαλαιακών δεσμεύσεων, υποσχέθηκε, όμως, ότι θα είναι στη διάθεση της Εθνικής μερικές ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Η πλευρά της Exin παρουσίασε το σχήμα των επενδυτών, που συζητούν να αποτελέσουν τους βασικούς χρηματοδότες της εξαγοράς (σ.σ μεταξύ αυτών δύο private equity funds και ένα sovereign fund) και ζήτησε από την Εθνική παράταση 15 ημερών στην περίοδο αποκλειστικότητας για να οριστικοποιήσει τους συμμετέχοντες και να καταθέσει το μετοχολόγιο για την κάλυψη των 718,5 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο αίτημα της Εxin, σε συνδυασμό με την αναξιοπιστία του σχήματος, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει εισήγηση στο σημερινό Δ.Σ για παράταση της περιόδου αποκλειστικότητας στις συζητήσεις με την Exin.

«Θα πρέπει τα sound letters που θα προσκομίσει η Exin να είναι τόσο ισχυρά ως προς την ποιότητα των επενδυτών και τη δομή της συναλλαγής, που η Εθνική να πεισθεί ότι αξίζει ο κόπος να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση», σχολιάζει στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής που έχει παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς το διαγωνισμό.

Υπό το παραπάνω πρίσμα,γράφει το nextdeal.gr, το πλέον πιθανό σενάριο είναι η Εθνική να άρει την αποκλειστικότητα της Exin και να απευθυνθεί στη Fosun ως το δεύτερο προτιμητέο. Υπάρχει επίσης, η πιθανότητα που όμως φαντάζει μικρή, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Εθνική να κηρύξει άγο- νο τον διαγωνισμό και να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με την DG Comp για τους όρους και τον χρόνο που θα τρέξει το νέο εγχείρημα πώλησης.

Print Friendly, PDF & Email