Συμφώνησαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην εφαρμογή «προσωρινής ανακωχής», προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι το δεξαμενόπλοιο υπό ελληνική σημαία «Sounion», στο οποίο επιτέθηκαν, καθώς εκφράζεται ανησυχία για οικολογική καταστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ. Ωστόσο εκπρόσωπος του κινήματος έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς του κινήματος, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί να γίνει επιχείρηση ρυμούλκησης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το «Sounion» χτυπήθηκε επανειλημμένα ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones και πυραύλους.
Η υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO, υπό τη διεύθυνση του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, έκανε λόγο στη συνέχεια για τρεις πυρκαγιές πάνω στο δεξαμενόπλοιο, ενώ οι Χούθι δημοσιοποίησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που εικονίζει, κατ’ αυτούς, τρεις εκρήξεις πάνω στο σκάφος, το οποίο μεταφέρει 150.000 τόνους αργού πετρελαίου.
«Πολλά μέρη ζήτησαν από τους Χούθι προσωρινή ανακωχή για να επιτραπεί η έλευση ρυμουλκών και πλοίων διάσωσης στην περιοχή» όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο, σημείωσε χθες η ιρανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, προσθέτοντας: «Λαμβανομένων υπ’ όψιν των ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών, η Ανσάρ Αλλάχ (σ.σ.: «υποστηρικτές του θεού», η ονομασία του κινήματος που είναι επίσης γνωστό με το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, των Χούθι) αποδέχθηκε το αίτημα αυτό».
Πάντως το ότι δεν διεξήχθη επιχείρηση για να ρυμουλκηθεί το πλοίο και να αποτραπεί η πρόκληση πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα οφείλεται στην αμέλεια ορισμένων χωρών μάλλον, παρά στην ανησυχία πως τα πλοία τους θα γίνονταν στόχος με τη σειρά τους» υποστήριξε ακόμη η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.
«Οι αντάρτες έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα συνεχίσουν -για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα- να στοχοποιούν στην Ερυθρά Θάλασσα δεξαμενόπλοια με πετρέλαιο προοριζόμενο για το ισραηλινό καθεστώς» τόνισε ακόμη η αντιπροσωπεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Υπενθυμίζεται ότι το εικοσιπενταμελές πλήρωμα του «Sounion», το οποίο αποτελούσαν 23 υπήκοοι Φιλιππίνων και 2 υπήκοοι Ρωσίας, διασώθηκε από πλοίο της ναυτικής αποστολής «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το πλοίο, που είναι αγκυροβολημένο ανάμεσα στην Υεμένη και την Ερυθραία και πλέον δεν έχει πλήρωμα, εγείρει κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και το περιβάλλον. Προχθές Τρίτη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε πως μοιάζει να υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το σκάφος και να έχει σχηματιστεί πετρελαιοκηλίδα. Η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή Ασπίδες «εξετάζει» τη λήψη προστατευτικών μέτρων και τη «ρυμούλκηση του πλοίου» σε ασφαλές λιμάνι, ενημέρωσε χθες ο διοικητής της υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή δεν έχει διαπιστώσει διαρροή καυσίμων από τις δεξαμενές. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για να γίνει η ρυμούλκηση απαιτείται συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής και ενεργή συμμετοχή τους στο εγχείρημα. Τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Δένδιας συζήτησε θες τηλεφωνικά με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για τη συνδρομή της ευρωπαϊκής δύναμης στην ασφαλή ρυμούλκηση του δεξαμενόπλοιου και την αποτροπή περιβαλλοντικής καταστροφής, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός μέσω X.