Ερυθρά Θάλασσα: Επιχείρηση εκκένωσης του πληρώματος του πλοίου «Tutor» που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Σε επιχείρηση εκκένωσης του πληρώματος του ελληνόκτητου εμπορικού πλοίου «Tutor» θα προβούν άμεσα αμερικανικές και γαλλικές μονάδες στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν προσπάθειες διάσωσης του ίδιου του σκάφους, το οποίο κινδυνεύει με βύθιση έπειτα από επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό Λιμενικό, κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε, ενώ μεταξύ τους δεν υπάρχουν Ελληνες. Κατά την ίδια πηγή, είναι πιθανό το φορτηγό πλοίο να χρειαστεί να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι. Μετά το πέρας της διαδικασίας εκκένωσης, το πλήρωμα αναμένεται να μεταφερθεί στο Μπαχρέιν.

Το «Tutor» είχε ξεκινήσει από το Σουέζ με προορισμό την Ινδία και επλήγη περίπου 68 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμένα Χοντάιντα, που βρίσκεται στα χέρια των Χούθι, στη δυτική Υεμένη, σύμφωνα με την εταιρεία Ambrey.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούθι ανέλαβαν το βράδυ της Τετάρτης την ευθύνη για την επίθεση. Σε ανακοίνωσή τους, επιβεβαίωσαν πως διεξήγαγαν στρατιωτική επιχείρηση με στόχο το «Tutor», «με ναυτικό drone, εναέρια drones και βαλλιστικούς πυραύλους».

Από το διπλό πλήγμα, στο «Tutor» προκλήθηκε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο.