Ερρίκος Ντυνάν, σκάνδαλο;

Ερωτήματα θέτει για το θέμα του Ερρίκος Ντυνάν και την Τράπεζα Πειραιώς προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Βουλευτής Βασίλης Βιλιάρδος

Πηγή:analyst.gr

  1. Είναι χρήσιμο ή αναγκαίο να λειτουργεί το Ερρίκος Ντυνάν είτε υπό τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είτε στα πλαίσια του Ωνάσειου Ιδρύματος; Εξυπηρετούνται έτσι κάποιες λειτουργικές ανάγκες του ΕΣΥ ή υπάρχουν οικονομικές ωφέλειες;
  2. Ενδεικνυόταν το προσφερόμενο τίμημα για το Ερρίκος Ντυνάν από τα οικονομικά δεδομένα; Υπάρχει εκτίμηση από ανεξάρτητο αναλυτή για αυτό;
  3. Υπερέβαινε η τιμή που προσέφερε το Δημόσιο για το Ερρίκος Ντυνάν μια λογική εκτίμηση της αξίας του με βάση της ελεύθερη αγορά ή οι λοιποί ενδιαφερόμενοι σκόπιμα υποτιμούσαν το νοσοκομείο. Σε αυτή την περίπτωση μήπως το υπερβάλλον ποσό του Δημοσίου αποτελούσε ένα είδος επιχορήγησης της Τράπεζας Πειραιώς;
  4. Ποιος ο ρόλος της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναλλαγής; Θα ζημιωνόταν το δημόσιο από την προτεινόμενη συναλλαγή;
  5. Είναι δυνατό να σχετίζεται η υπόθεση Novartis με την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν όπως έχει εμφανιστεί σε κάποια δημοσιεύματα; Είναι δυνατό να έχει σχέση με αυτό η καθυστέρηση άσκησης δίωξης για τις περιπτώσεις των δανείων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς της περιόδου 2015-2017;

 

Διαδικασίες και ζητούμενο τίμημα από την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν στο Δημόσιο

 

Περιγραφή

Το Ερρίκος Ντυνάν είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο που κατασκευάστηκε με χρήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα τέλη της δεκαετίες του 1990 και άρχισε να λειτουργεί από το 2000. Συστάθηκε ως Κοινωφελές Ίδρυμα «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» – Κ.Ι.Ε.Ν., Ν.Π.Ι.Δ το 1992 που κυρώθηκε με νομοθετική διάταξη (άρθρο 49 του Ν. 2082/1992).

Το νοσοκομείο διαθέτει 462 κλίνες νοσηλείας, μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ. Παρέχει πλήρεις ιατρικές υπηρεσίες και σύγχρονο εξοπλισμό. Απασχολεί 1.012 άτομα, στα τέλη του 2018, από τους οποίους 186 είναι ιατρικό προσωπικό και 430 νοσηλευτικό. Λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια αν και το 70% του τζίρου του προέρχεται από τον ΕΟΠΥ.

Ιστορικό (2000-2014)

Το Νοσοκομείο παρουσίασε προβληματική πορεία των οικονομικών του στοιχείων από την έναρξη σχεδόν λειτουργίας του. Τελικά για μια περίοδο το 2012 υπήρξε και κίνδυνος να κλείσει υπό το βάρος των οικονομικών προβλημάτων. Οι λόγοι αναφέρονται τόσο στο Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής όσο και στην δίκη της Διοίκησής του όπου επίσης εμπλέκονται και ονόματα πολιτικών και καταλογίζονται πολιτικές ευθύνες (ως προς την μετατροπή του κοινωφελούς χαρακτήρα του ΚΙΕΝ σε πλήρως ιδιωτικό).

Επίσης αναφέρονται προβλήματα κακοδιαχείρισης όπως δωρεάν νοσήλια, προμήθειες για ασφαλιστικές συμβάσεις, παράτυπες/αθρόες προσλήψεις (το 1998-2000) και σχέσεις με τα κόμματα, λανθασμένες διοικητικές επιλογές (κυρίως 2005-2009), κ.α. (βλέπε μελέτη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής https://www.star.gr/eidiseis/politiki/440748/errikos-ntynan-dothhke-to-porisma-ths-exetastikhs και https://www.protagon.gr/epikairotita/44341403839-44341403839).

Το 2014 τα δάνεια που είχε συνάψει το νοσοκομείο με την Marfin Popular Bank ύψους 95 εκ. € περιήλθαν στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω της ανάληψης του «υγιούς» μέρους των δραστηριοτήτων της τελευταίας από την Πειραιώς το 2013 (σύμφωνα με την μελέτη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής σελ. 68).

Πλειστηριασμός 2014-Απόκτηση από Πειραιώς

Το 2014 περιήλθε και το σύνολο του νοσοκομείου στην Τράπεζας Πειραιώς μετά από πλειστηριασμό (15276/24/9/14). Αυτό ακολούθησε την αναγκαστική κατάσχεση που προκάλεσε η Τράπεζα Πειραιώς και πλειστηριασμό που ακολούθησε με την τράπεζα ως επισπεύδουσα. Κατά τον πλειστηριασμό η Τράπεζα απέκτησε το νοσοκομείο έναντι 115 εκ. €. από τα οποία τα 60,8 εκ. € κατεβλήθησαν στην ίδια την Τράπεζα και τα υπόλοιπα σε Δημόσιο, Ταμεία και άλλους δικαιούχους (σύμφωνα με την μελέτη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής σελ. 129).

Ιδιωτικός Τομέας Υγείας

Το Ερρίκος Ντυνάν είναι μέρος των αναδιατάξεων στον χώρο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας που είναι στο ενδιαφέρον «επενδυτών» κατά τα χρόνια των μνημονίων. Αυτό βέβαια ακολουθεί την εκρηκτική ανάπτυξη της δεκαετίας του 2000 με την δημιουργία αξιόλογων ιατρικών μονάδων που όμως μετά καταλήγουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με την επιβράδυνση της οικονομίας.

Εως σήμερα έχουν εξαγοραστεί πολλές ιδιωτικές ιατρικές μονάδες από κεφάλαια του εξωτερικού. Πρωτίστως από το κεφαλαίο CVC μέσω της εταιρίας του Hellenic Healthcare Group (HHG) έχει προβεί σε πολλές εξαγορές -του Υγεία έναντι 281 εκ. € μαζί με τη γυναικολογική και μαιευτική κλινική Μητέρα και το μαιευτήριο Λητώ, της γενικής κλινικής Metropolitan General, πρώην Iaso General έναντι 19,4 εκ. € καθώς και της Creta InterClinic και ίσως ενδιαφέρεται και για άλλες.

Αμέσως μετά το επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree (απέκτησε το Μαιευτήριο-Γυναικολογική Κλινική Ιασώ εναντι 32,6 εκ. €) ενώ η Farallon, η οποία έχει ενδιαφερθεί και για το Ερρίκος Ντυνάν, έχει αγοράσει δάνεια ύψους 200 εκ. € της Euromedica η οποία είναι σε ειδική εκκαθάριση από την Τράπεζα Πειραιώς. Πλέον το εγχώριο αντίπαλο δέος στον ιδιωτικό τομέα υγείας είναι μόνο ο Όμιλος του Ιατρικού Αθηνών.

Διοίκηση Πειραιώς

Μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2012 την πλειοψηφία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς είχε το ΤΧΣ και άρα το Δημόσιο. Μέχρι το 2016 την διοίκηση της Τράπεζας είχε ο για πολλά χρόνια ηγέτης της κ. Σάλλας – ο οποίος αποχώρησε το 2016 μετά και την πτώση του ποσοστού του Δημοσίου σε μειοψηφικό ποσοστό (26%) μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Μετά από ένα διάστημα με μεταβατική διοίκηση αναλαμβάνει η τωρινή Διοίκηση υπό τον κ. Χρήστου Μεγάλου ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Ο κ. Μεγάλου είναι τραπεζίτης με μακρά εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική έχοντας δουλέψει για την Ελβετική Credit Suisse στο Λονδίνο ως υπεύθυνος για την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times του 2017 (Piraeus picks Christos Megalou as its new Chief Executive, March 9, 2017 https://www.ft.com/content/8f4ceb5c-0449-11e7-ace0-1ce02ef0def9) ο κ. Μεγάλου ήταν από τα πολύ λίγα άτομα που συγκέντρωνε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που είχαν τεθεί για την θέση. Ιδιαίτερα δραστήριος στα ΜΜΕ, πρόσφατα μίλησε στην συνδιάσκεψη του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019, αντιπροσωπεύοντας τις ευρωπαϊκές τράπεζες υπογράφοντας σύμβαση της υποστήριξη κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής! https://m.naftemporiki.gr/story/1517501

Οικονομικά Στοιχεία 2018

Το Ερρίκος Ντυνάν, δηλ. η εταιρία ΗΜΙΘΕΑ στην οποία ανήκει το νοσοκομείο, είχε το 2018 κύκλο εργασιών 44,1 εκ. € από 35,9 το 2017 μετά τις επιστροφές στο Δημόσιο. To 2018 παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους 4,6 εκ. € έναντι ζημιών 13,7 εκ. € το 2017 αν και μετά από λογισμό της θετικής διαφορά 14,4 εκ. € από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων εμφάνισε κέρδη 9,8 εκ. € το 2018. Αλλά και σε επίπεδο EBITDA ήταν ζημιογόνα η εταιρία αφού τo 2018 κατέγραψε αρνητικό EBITDA 3,4 εκ. € έναντι 7,8 εκ. € το 2017.

Η εταιρία είχε επίσης αρνητική καθαρή θέση (9,7) εκ. € στις 31.12.2018. Η αξία των παγίων της ανέρχονται σε 102,8 εκ. € και το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων προς της Τράπεζα Πειραιώς σε 120 εκ. €. δάνειο που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της.

 

Διαδικασία Πώλησης 2018-2019

Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε το 2018 την αποχώρηση από το νοσοκομείο μέσω της πώλησης του 100% των μετοχών της θυγατρικής ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε. Για τον σκοπό αυτό προσλήφθηκαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι η εταιρία PriceWaterhouseCoopers (PWC) και η Investment Bank of Greece (ΙΒG) που διενέργησαν διαγωνισμό μέσα στην ίδια χρονιά. Στη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις, με τίμημα που κυμαινόταν κατά δημοσιεύματα μεταξύ 45 και 90 εκ. € https://underwriter.gr//ιδιωτικό-ή-δημόσιο-δύο-τελικά-οι-προσφ/

 

Όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Πειραιώς αποτιμούσε την ΗΜΙΘΕΑ στα βιβλία της γύρω στα 103 με 105 εκ. € δηλαδή λίγο κάτω από το ποσό του πλειστηριασμού (115 εκ. € από τα οποία τα 60 εκ. € κατέληξαν στην ίδια. https://www.businessnews.gr/el/epixeiriseis/epixeiriseis/errikos-ntynan-poies-einai-oi-dyo-desmeytikes-prosfores.html) Τα 103 με 105 εκ. € ανέρχονται περίπου στο ύψος των παγίων (δηλ. οι εξασφαλίσεις του δανείου) ή λίγο πάνω από 2 φορές τις καθαρές πωλήσεις (μετά το rebate & clawback).

Τελικά αποχωρούν οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και εμφανίζεται ως μόνος πλειοδότης το σχήμα του Δημοσίου με το Ίδρυμα Ωνάση με προσφορά 78 εκ. € που κατά τον κ. Πολάκη (στην ειδική ερώτηση 102/15.10.19) ήταν η καλύτερη προσφορά. Μετά από περαιτέρω συζητήσεις το τίμημα αυξάνεται στα 110 εκ. € από τα οποία 100 εκ. € από το Δημόσιο (ως δάνειο με αποπληρωμή σε 15 έτη) και το Ίδρυμα Ωνάση με 10 εκ. €. Στόχος ήταν η ένταξη του νοσοκομείου στο Δημόσιο και λειτουργία ως μέρος του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Ακολούθως γίνεται και σύσκεψη σχετικά με την εξαγορά στο Μαξίμου με τον κ. Μεγάλου και τον κ. Τσίπρα και δημοσιοποιείται από τον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Πρωθυπουργού στις 6/5/2019.

Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Πολάκη (102/15.10.19) ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι οι ιδιώτες ενδιαφερόμενοι είχαν αποχωρήσει μετά από πιέσεις της κυβέρνησης ενώ το δάνειο θα αποπληρωνόταν από το Δημόσιο. Η αποπληρωμή θα γινόταν ουσιαστικά από την απελευθέρωση του καταβαλλόμενου rebate & clawback (ενδεικτικά αυτό ανέρχονταν σε 6,6 εκ. € το 2018 και 7,5 εκ. € το 2017) δηλ. της υπέρβασης από το Νοσοκομείο της προβλεπόμενης ιατρικής δαπάνης από ιδιώτες ιατρικούς φορείς δεδομένου ότι πλέον θα ήταν δημόσιο. Με αυτή την κρατικοποίηση του νοσοκομείου θα πραγματοποιούνταν και η σχεδόν εξολοκλήρου κάλυψη του κόστους αγοράς του νοσοκομείου από την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να μην υπάρχει αρνητικό αντίκτυπο στα κεφάλαια της αλλά και ανάληψη των δανείων του προς την Τράπεζα.

 

Και αυτό ενδεχομένως θα γινόταν σε τιμή που υπερβαίνει την τιμή που πρόσφερε η ελεύθερη αγορά – με σημαντική επιβάρυνση του Δημοσίου, λόγω της απώλειας του rebate & clawback και στον βαθμό βέβαια που το κόστος περίθαλψης δεν άλλαζε.

 

Δικαστική Διάσταση

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στις αρχές του 2019 η πώληση του Ερρίκος Ντυνάν ενδέχεται να προωθείται από άτομα που εμπλέκονται και στην υπόθεση Novartis και αναφέρεται ένα τραπεζικό στέλεχος. https://www.healthview.gr/64685/apokleistiko-tha-epireasei-tin-polisi-toy-errikos-ntynan-i-ypothesi-novartis/

Στην υπόθεση Novartis κεντρικό ρόλο έχει ως γνωστόν η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη. Η κα Τουλουπάκη όμως χειρίζεται και μια άλλη υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς. Το 2017 έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτει παρατυπίες σε δανειοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς της τάξης των 400 εκ. € και εξαγωγή κεφαλαίων της τάξης των 127 εκ. € την περίοδο 2015-2016. Κάποια από τα δάνεια προορίζονταν για χρηματοδότηση αιολικών πάρκων. Την έρευνα χειρίζεται η κα. Τουλουπάκη αλλά δεν προχωρά σε κατηγορίες μέχρι τον Ιούνιο του 2019 λίγο πριν τις εκλογές.

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι τα δάνεια έχουν εξοφληθεί https://www.iefimerida.gr/oikonomia/trapeza-peiraios-ehoyn-exoflithei-ta-daneia-gia-ta-opoia-askithike-poiniki-dioxi. Όμως σε δημοσίευμα της 30/8/19 της εφημερίδας Πολίτης Κύπρου εμφανίζεται ότι τα ενδιάμεσα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν (Baywest Business Limited) τελικά κατέβαλαν μόνο το 9% των αρχικών δανείων (κατεβλήθησαν 94,3 εκ. € από 1,04 δις € αρχικά, 630 εκ. € μετά προβλέψεων και 320 εκ. € εξαγορασθείσα αξία https://politis.com.cy/politis-news/oikonomia/apokleistiko-espasan-ta-capital-control-meso-kyproy/). Συνεπώς αυτό χρήζει διευκρίνησης όπως και η στάση της Διοίκησης της Πειραιώς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times της 1/11/19 την υπόθεση αυτή πλέον έχει αναλάβει ο Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Πρωτονοτάριος ο οποίος πρόκειται να ανακρίνει 40 άτομα για να αποφασίσει αν η υπόθεση θα προχωρήσει στα δικαστήρια. https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/217233_ft-ypo-ereyna-i-trapeza-peiraios-gia-parabiasi-ton-capital

Σχόλια επί του Τιμήματος και της Διαδικασίας

Πέραν του πως φτάσαμε ως εδώ, μέρος του οποίου έχει, εξεταστεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2017, από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Ερρίκος Ντυνάν, θέμα προς διερεύνηση αποτελεί οι διαδικασίες πώλησης που ακολουθήθηκαν το 2018-2019 και το προσφερόμενο τίμημα σε σχέση με την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, τα δεδομένα στην αγορά υπηρεσιών υγείας, την οικονομική κατάσταση του νοσοκομείο και τις επιδιώξεις της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε περίπτωση που το τίμημα που προσφέρει η αγορά είναι χαμηλότερο των προσδοκιών της Πειραιώς ή το δάνειο είναι μη εισπράξιμο στο σύνολό του τότε η Πειραιώς ενδεχομένως θα μπορούσε να κουρέψει το δάνειο ή να δεχτεί χαμηλότερο τίμημα ή και τα δύο. Μάλιστα αν κούρευε το δάνειο θα αύξανε το τίμημα πώλησης. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις θα κατέγραφε ζημιά ενδεχομένως έως και 40-60 εκ. €, (διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας και την προσφερόμενης τιμής από την αγορά).

Στον βαθμό που δεν αντισταθμιζόταν από άλλα κέρδη η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί και να οδηγούσε τελικά ζημιογόνα χρήση και άρα έκδοση μετοχών προς το Δημόσιο σύμφωνα με τα ισχύοντα για τον αναβαλλόμενο φόρο. Αυτό βέβαια θα αποζημίωνε εν μέρει το Δημόσιο για τα τεράστια ποσά που προσέφερε και επωμίστηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς μέσω του ΤΧΣ. Αυτά εκτιμώνται σε τουλάχιστον 9 δις € τα οποία επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος https://www.ert.gr/o-no-featured/i-alithia-gia-tin-anakefaleopiisi-ton-trapezon-me-arithmous/. Όμως μετά τις αφελληνιστικές ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015 πολλά από αυτά τα ποσά θεωρούνται χαμένα αλλά επίσης δεν μπορεί να ελέγχει το Δημόσιο και τις εξελίξεις στην Πειραιώς.

Επίσης το Δημόσιο δεν μπορεί να παρεμβάλλεται και στα τεκταινόμενα σχετικά με πολλές εταιρίες με οικονομικά προβλήματα που περιέχονται στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς ή έχουν δανειοδοτηθεί και για τις οποίες καθίσταται η τράπεζα ρυθμιστής των εξελίξεων. Πολλές από αυτές τις εταιρίες βρίσκονται σε αδράνεια ή εκκαθάριση λόγω του ενδεχόμενου κόστους για την Πειραιώς να επενδύσει ή να τις μεταβιβάσει με ζημιά. Ενδεχομένως αυτές οι απαξιωμένες λογιστικά επιχειρηματικές συμμετοχές και δανειοδοτήσεις σε καθυστέρηση θα έπρεπε να μεταφερθούν σε μια άλλη οντότητα κατά τα σχεδιαζόμενα για τα κόκκινα δάνεια με εμπλοκή και του Δημοσίου προκειμένου να επανεκκινηθεί η λειτουργία τους και της οικονομίας εν γένει.