Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό: Σύμβουλος από το… «παράθυρο» ο κουμπάρος του Τραπεζίτη;

Με ερώτηση του πρός τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, φέρνει στη Βουλή μια σκανδαλώδη υπόθεση πώλησης κόκκινων δανείων από Συστημική Τράπεζα.

Βέβαια δεν μας εκπλήσει το γεγονός ότι ο Βουλευτής κ. Νικολόπουλος φέρνει στη Βουλή και ζητά απαντήσεις για μιά ακόμη σκανδαλώδη υπόθεση, καθώς είναι ένας από τους ποιο δραστήριους βουλευτές του Κοινοβουλίου έχοντας στο ενεργητικό του πολλές επερωτήσεις για καίρια θέματα – το 2017 μάλιστα ανακυρήχθηκε πρώτος στην Βουλή –   ενημερώνοντας την Βουλή για πολλά θέματα που καίνε ζητώντας απαντήσεις και μάλιστα όλα αποδεικνύονται αληθή καθώς σχεδόν όλα τα σκάνδαλα και οι αποκαλύψεις που έχουν δεί το φώς της δημοσιότητας αλλα έχουν φτάσει και στη Βουλη είναι προιόν και δικής του έρευνας.

Ένα ενδιαφέρον και «πονηρό» θέμα δημοσιεύθηκε από τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Νίκο Καρούτζο, Πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, στην ιστοσελίδα www.bankingnews.gr, και τιτλοφορείται:

Ο χρηματιστής που έγινε fund manager και η εμπλοκή σε πωλήσεις κόκκινων δανείων της τράπεζας που διευθύνει ο κουμπάρος του.

Το πλήρες κείμενο είναι το ακόλουθο:

«Είναι γνωστό πως οι πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες έχουν την τιμητική τους την τρέχουσα περίοδο.

Βέβαια η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο δείχνουν οι ανακοινώσεις, αλλά χρειάζεται να υπάρξει μια σχετική προετοιμασία ώστε να εξευρεθεί το ενδιαφερόμενο fund που θα αγοράσει το κάθε χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων που θα βγει στην αγορά.
Η διαδικασία αυτή έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά, αυτή των μεσαζόντων πώλησης δανείων, καθώς οι προμήθειες είναι τουλάχιστον «ενδιαφέρουσες».
Βέβαια, για να κάνεις μια τέτοια δουλειά πολλές φορές χρειάζεται να έχεις και την απαραίτητη εμπειρία.

Αυτά όμως στην Ελλάδα μάλλον σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να αποτελούν λεπτομέρειες.
Και στην τραπεζική αγορά έχει γίνει «σούσουρο» με τη δραστηριότητα τέως μεγαλοχρηματιστή που είχε πουλήσει την εταιρία του σε τράπεζα έναντι πολύ υψηλού τιμήματος κατά το παρελθόν.

Μετά την πώληση δε, της χρηματιστηριακής θήτευσε στην τράπεζα, αλλά η θητεία του έληξε ολίγον τι απότομα και όταν έληξε δημιούργησε δική του επενδυτική εταιρία με λεφτά κυρίως άλλων μεγάλων επιχειρηματιών.

Τώρα ασχολείται, όμως, με τα πακέτα πώλησης και κόκκινων δανείων και είναι άγνωστο πόθεν προέκυψε αυτό.

Μάλιστα έχει εμπλακεί συμβουλευτικά σε πωλήσεις δανείων μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τις αμοιβές να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Το γεγονός, βέβαια, ότι είναι κουμπάροι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας μπορεί να αποτελεί καθαρή σύμπτωση.

Όπως μπορεί να διαθέτει και τεχνογνωσία που δεν την ξέρει η ελληνική αγορά, αλλά την έχει μάθει από πρώτο χέρι ο κουμπάρος του που του δίνει και τις «δουλειές».
Υποθέτουμε δε, ότι έχει μεσολαβήσει και μια διαγωνιστική διαδικασία για να κριθεί η αξιοσύνη των υποψήφιων μεσαζόντων προκειμένου να επιλεγεί ο καλύτερος.
Για να είμαστε όμως σίγουροι διερευνούμε την υπόθεση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όπως ενδιαφέρον θα είχε οι τράπεζες να ανακοινώνουν τι προμήθειες δίνουν αν δίνουν και σε ποιους για τις πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων».

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

1ον  Ως ο Υπουργός που έχει την πολιτική ευθύνη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο οποίος οφείλει «παντί τρόπω»  -θεσμικό- να μην επιτρέπει σε κανέναν να ζημιώνει τα συμφέροντα του Δημοσίου, το οποίο είναι μεγαλομέτοχος στην εν λόγω συστημική Τράπεζα, γιατί (ενώ έχει γίνει στην τραπεζική αγορά «σούσουρο» με τη δραστηριότητα τέως μεγαλοχρηματιστή που είχε πουλήσει την εταιρία του σε τράπεζα έναντι πολύ υψηλού τιμήματος, μετά δε θήτευσε στην τράπεζα και εν συνεχεία δημιούργησε δική του επενδυτική εταιρία με λεφτά άλλων και τώρα ασχολείται με τα πακέτα πώλησης «κόκκινων» δανείων μιας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με αμοιβές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες –τυχαίο ίσως- και είναι κουμπάροι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας) δεν έχει διερευνηθεί αυτή η ενδεχομένως «προνομιακή» σχέση και συνεργασία;

2ον Γνωρίζετε εάν ο ανωτέρω καλοπληρωμένος συμβουλάτορας, εκτός από κουμπάρος του «ΜΕΓΑΛΟΔΙΟΙΚΗΤΗ» της συστημικής τράπεζας που ανακεφαλαιοποιήθηκε με χρήματα του δημοσίου, διαθέτει τεχνογνωσία που δεν την ξέρει η ελληνική αγορά, αλλά την έχει μάθει από πρώτο χέρι ο κουμπάρος του που του δίνει και τις «δουλειές» και ακόμα ο εν λόγω αν επελέγη μετά από κάποια διαγωνιστική διαδικασία και ποια είναι ακριβώς η συνεργατική σχέση και ποιες είναι οι «παχυλές» αμοιβές;

3ον Αληθεύει ότι ο κουμπάρος στο κουμπάρο του έχει εξασφαλίσει προμήθειες για τις πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων;

4ον Υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. της συστημικής Τράπεζας ή πρόκειται για προσωπική απόφαση του ίδιου του «ΜΕΓΑΛΟΔΙΟΙΚΗΤΗ» ο οποίος αποκαλείται και «ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ», αφού λόγω παραμονής του σε ξένη χώρα είναι και φορολογικός υπόχρεος αυτής και όχι Ελλάδος;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος