Ερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μίσθωση και τη λειτουργία των Air Tractors

Air Tractor της Νέας Ζηλανδίας

Τα στοιχεία των συμβάσεων για τη μίσθωση των Air Tractors, των τεχνικών προδιαγραφών που τις συνοδεύουν καθώς και αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω αεροσκαφών, όπως αυτά δίδονται από την κατασκευάστρια εταιρεία, ζητούν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Χρήστο Σπίρτζη, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

Με τις πυρκαγιές να μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρας, προκαλώντας οικολογικό όλεθρο και ανθρώπινη οδύνη, δημοσιεύματα περιγράφουν τα Air Tractors ως «άνθρακα το θησαυρό», όπως αναφέρουν οι βουλευτές και προσθέτουν ότι τα πολυδιαφημισμένα Air Tractors αποδεικνύεται ότι δεν μπορούν να πετάξουν με αέρα, ενώ υδροληψία δεν μπορούν να κάνουν από τη θάλασσα, όταν ο κυματισμός ξεπερνάει τους 40 πόντους.

«Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη φτιάχτηκαν ώστε να παίρνουν νερό από λίμνες, που ως γνωστό δεν διαθέτει η χώρα -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- και κυρίως οι περιοχές που συνήθως πλήττονται από πυρκαγιές. Παρ’ όλα αυτά αναφέρεται ότι επινοικιάστηκαν από την Αυστραλία δώδεκα (12) με πλωτήρες, τα οποία αναγκαστικά πετάνε ανά ζεύγη, ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο, προκειμένου στο διθέσιο να πετάει και ένας σύνδεσμος. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το συντονιστικό όργανο της Πυροσβεστικής κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, γιατί δεν φέρουν δεύτερο ασύρματο, όπως φέρουν όλα τα υπόλοιπα μέσα» σημειώνουν οι βουλευτές και συμπληρώνουν ότι νοικιάστηκαν αλλά πέντε από την Ισπανία με απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό και άγνωστο τρόπο πληρωμής, ενώ διαρρέει ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει να αγοράσει 36 τέτοιου τύπου αεροσκάφη για δασοπυρόσβεση».

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα και οι αιτιάσεις που προβάλλονται από τη δημοσιογραφική έρευνα ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών τύπου Air Tractor.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητούν απαντήσεις σχετικά με το όριο ριπών του ανέμου, εντός του οποίου μπορούν να πετούν και να επιχειρούν τα Air Tractors και αν αυτά μπορούν να προβούν σε υδροληψία σε περίπτωση κυματισμού άνω των 40 εκατοστών.

Σχετικά με τους όρους της ενοικίασης οι βουλευτές ρωτούν:

  • Πόσο στοίχισε η ενοικίαση των συγκεκριμένων αεροσκαφών;
  • Με ποιους φορείς έχει υπογράψει συμβάσεις και πόσες η ελληνική κυβέρνηση για την ενοικίασή τους;
  • Ποιος φορέας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης υπογράφει τις συμβάσεις και γιατί αυτές δεν είναι αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ;
  • Η απόφαση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περί ανάθεσης ενεργειών παροχής υπηρεσιών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ αφορά και τις συμβάσεις για τη μίσθωση των Air Tractors;
  • Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το ΤΑΙΠΕΔ ως προς τη διαγωνιστική διαδικασία, την αποπληρωμή μέχρι και την παραλαβή των αεροσκαφών;