Ερντογκάν: “Η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα των πράξεων της”

«Με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη – Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν τη γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας» δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο «TRT». Πρόσθεσε δε, ότι Άγκυρα και Τρίπολη έχουν πλέον τη δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείων.

  • ​«Με τη συμφωνία αυτή, η Άγκυρα έδειξε την αποφασιστικότητά της στην προστασία των δικαιωμάτων της, στη βάση του διεθνούς δικαίου» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Ειδική αναφορά έκανε και στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης, στέλνοντας αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα: «Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο και η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες».

Όσον αφορά τις αγορές νέων τουρκικών ερευνητικών πλοίων, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας επιβεβαίωσε τις διαδικασίες προμήθειας πλοίου – γεωτρύπανου. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα επεκταθούν και στη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των συμφωνιών με τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Σημείωσε δε, ότι η Τουρκία σκοπεύει να μεταφέρει 1 εκατομμύριο Σύρους στην περιοχή ανάμεσα στην Ταλ Αμπιάντ και στη Ρας αλ-Άιν, στη σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία.