Έρευνα της βρετανικής μητροπολιτικής αστυνομίας για τα κορωνοπάρτι του Τζόνσον

Σε έρευνα θα προχωρήσει η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου σχετικά με τα πάρτι που διοργανώθηκαν στη Ντάουνγκ Στριτ εν μέσω πανδημίας και lockdown, όπως μετέδωσε το μεσημέρι της Τρίτης το BBC. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι Αρχές εξετάζουν «πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών Covid-19» στο Νο 10 τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, προσθέτει ότι η αστυνομία θα δράσει «χωρίς φόβο» και θα παράσχει ενημέρωση για τα «σημαντικά σημεία» στην έρευνα.

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών της προεδρίας της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η έρευνα με αντικείμενο τις συγκεντρώσεις στην κατοικία και τα γραφεία του πρωθυπουργού θα συνεχιστεί, παρά την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ για την έναρξη έρευνας για το ζήτημα.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν μετά τις νέες αποκαλύψεις ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε πάρτι γενεθλίων κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, τον Ιούνιο 2020, όταν οι κοινωνικές συγκεντρώσεις ήταν απαγορευμένες σε εσωτερικούς χώρους.

Σχολιάζοντάς τις ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς παραδέχθηκε πως έγιναν λάθη και πρόσθεσε: «Η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί την έγνοια που οι ψηφοφόροι έχουν για τις πληροφορίες».

Περί τα 30 άτομα συμμετείχαν στην γιορτή στο Cabinet Room της Ντάουνιγκ Στριτ, όπως αποκάλυψε το τηλεοπτικό δίκτυο ITV. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον είχε ένα πάρτι-έκπληξη με τούρτα γενεθλίων και τη σύζυγό του να τραγουδά μαζί με το προσωπικό «happy birthday».

«Ηταν τα γενέθλια του πρωθυπουργού: του προσφέρθηκε τούρτα γενεθλίων νωρίτερα, αυτή είναι η εικόνα από τις εφημερίδες, και πήρε και μία τούρτα από το προσωπικό όταν επέστρεψε στο γραφείο. Ηταν μέλη του προσωπικού με τα οποία συνεργαζόταν και εργαζόταν μαζί τους όλη την ημέρα» εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών.