Έρευνα: «Ο Πάπας Βενέδικτος ήξερε για κακοποιήσεις ανηλίκων, αλλά δεν έδρασε»

Ο πρώην Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ κατηγορείται ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά παλαιότερες υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς στη Γερμανία, την περίοδο που ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με γερμανική έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα από το δικηγορικό γραφείο Westpfahl Spilker Wastl, ο 94χρονος σήμερα Βενέδικτος -κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ- δεν ανέλαβε δράση στην περίπτωση τεσσάρων υποθέσεων κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς στη Γερμανία την περίοδο που εκείνος ήταν αρχιεπίσκοπος Μονάχου στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές δεκαετίας του 1980.

Ο Βενέδικτος κατηγορείται ότι γνώριζε σε κάποιες περιπτώσεις τι ακριβώς συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά δεν έδρασε ως όφειλε. «Είχε ενημερωθεί για όσα συνέβαιναν. Πιστεύουμε ότι μπορεί να κατηγορηθεί για κακοδιοίκηση (σ.σ.: misconduct) σε τέσσερις περιπτώσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Μάρτιν Πους.

Πάντως, ο ίδιος ο πρώην Πάπας επιμένει να αρνείται κάθε κατηγορία, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και μια δήλωση… 82 σελίδων με την οποία απαντά στις τελευταίες καταγγελίες.