Ερχονται νέες ελαφρύνσεις σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου – Το Σάββατο οι ανακοινώσεις απο τον Κ. Μητσοτάκη

Νέα μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βλέπουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής το πρωί της Πέμπτης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «η κυβέρνηση θα προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο ενώ θα υπάρξει και θετική πρόνοια για τους αγρότες. Περισσότερες ανακοινώσεις θα κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο» είπε ο πρωθυπουργός.

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής «θα συζητήσουμε και τα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας καθώς υπάρχει ανησυχία για τις αυξήσεις του φυσικού αερίου. Θα ζητήσουμε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές ώστε να γίνονται παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να συγκρατηθούν οι τιμές».


Αναφερόμενος στα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είπε πως θα τεθούν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αγορά ενέργεια

Παράθυρο για νέα μέτρα λόγω Omicron τα Χριστούγεννα

Την θέση πως ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας που διαθέτουμε έναντι της covid διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο οποίος αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την παράλλαξη Omicron, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Θα έχουμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα ξεκινώντας από την πανδημία.
Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την έπελαση της μετάλλαξης Omicron, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, η οποία είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε» είπε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τα πρώτα στοιχεία για την Omicron είναι ανησυχητικά.
«Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην τρίτη δόση.

Οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι είναι σε αυτή την φάση είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Στην Ελλάδα ανοίξαμε την 3η δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για αυξημένο testing την περίοδο των Χριστουγέννων προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή τη χώρα μας.

Για μεταναστευτικό

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν και ζητήματα, τα οποία αφορούν στην εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του προσφυγικού.

«Εξάλλου, η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020 γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις βαλτικές χωρες, αλλά και στην Πολωνία που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο» είπε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων «ώστε να μπορέσει μόνη της να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».