Έρχεται παράταση του lockdown – Απογοητευτικά τα επιδημιολογικά στοιχεία

Παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα εισηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία συνεδριάζει σήμερα, με σκοπό μειωθούν τα κρούσματα και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ που πιέζουν ασφυκτικά το σύστημα υγείας.

Επισημαίνεται ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.784 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 3,55%.

Με βάσει τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ότι η επαναλειτουργία των φυσικών εμπορικών καταστημάτων στην Αττική απομακρύνεται με πιθανότερη ημερομηνία επαναλειτουργίας από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Η επανέναρξη την 1η Μαρτίου, σενάριο που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες και είχε ακουστεί τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από ανθρώπους της αγοράς, δεν τίθεται πλέον στο τραπέζι, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, απομακρύνει ένα σταδιακό άνοιγμα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πλέον, τόσο αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και ο εμπορικός κόσμος θεωρούν ότι ούτε την 8η Μαρτίου θα ανοίξουν τα καταστήματα, καθώς εκτιμάται ότι έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επιδημιολογική εικόνα δεν θα είναι καλή στην πρωτεύουσα και θεωρείται πιθανότερη η επανέναρξη στις 16 Μαρτίου (15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα).

Υπενθυμίζεται ότι τις επόμενες ημέρα θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για τη παράταση των χειμερινών εκπτώσεων έως τις 31 Μαρτίου (αντί για τις 28 Φεβρουαρίου),σε μια προσπάθεια τόνωσης της αγοράς που παραμένει κλειστή το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά τα σχολεία, φαίνεται πως και για αυτά θα ισχύει ό,τι και για την αγορά, που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν από τα μέσα Μαρτίου.