Έρχεται άνοδος στο Χ.Α.;-Τι δείχνει η τεχνική εικόνα για τους τέσσερις βασικούς δείκτες

 • Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 79,64 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 13,0 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 102 έκλεισαν ανοδικά, 14 πτωτικά, και 52 παρέμειναν αμετάβλητες.

Διαφορετική εικόνα εμφάνισε ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς παρά τις αρχικές του οριακές απώλειες κινήθηκε ανοδικά καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 875,23 μονάδων, με όγκο και αγοραστική διάθεση να παρουσιάζονται αυξημένα, κάτι που αποτυπώθηκε και στην σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών η οποία διαμορφώθηκε στο 7,3 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Η φάση διόρθωσης για την πλειοψηφία των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζεται, έπειτα από ένα πολύμηνο ράλι που πραγματοποίησαν, δίνοντας την δυνατότητα αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων και νέων τοποθετήσεων, υπό την προϋπόθεση φυσικά της διατήρησης ψυχραιμίας, καθώς είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για μελλοντικά κέρδη, μέσω της σωστής φυσικά επιλογής των επόμενων στόχων.

Πακέτα συνεδρίασης

Στα θετικά της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο η αύξηση του όγκου και της αγοραστικής διάθεσης σήμερα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για υψηλότερα επίπεδα την εβδομάδα που μας έρχεται, μιας και στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τους τελευταίους μήνες ο γενικός δείκτης έπειτα από αρνητικό πρόσημο δύο ή και τριών εβδομάδων με μειωμένο όγκο έχει την «συνήθεια» να κινείται ανοδικά, με τους ταλαντωτές στην συνεδρίαση της Παρασκευής να συνηγορούν σε κάτι τέτοιο, αλλά και του ότι καμία μετοχή της μεγάλης κεφαλαιοποίησης δεν έκλεισε με σήμα αγοράς.

Υψηλό 52 εβδομάδων

Καμία μετοχή του FTSE25 δεν έκλεισε με σήμα αγοράς στην συνεδρίαση της Παρασκευής, έναντι 8% την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνοντας την αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά την τελευταία χρονική περίοδο.

Εταιρικά ομόλογα

Σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ οδηγεί σε «κατάκτηση» από την Alpha Bank των όρων βάσει των οποίων μπορεί να αναβαθμιστεί στους δείκτες MSCI. Την αναβάθμιση της Alpha Bank στους δείκτες MSCI αλλά και την αύξηση της βαρύτητάς της στον FTSE Emerging Index, θεωρεί πολύ πιθανή η JPMorgan, μετά και την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας κατά 800 εκατ. ευρώ.

Αποδόσεις μετοχών FTSE25

Η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Lavipharm A.E. κατά τη συνεδρίασή της την 8η Ιουλίου 2021 αποφάσισε την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τον καθορισμό της ιδιότητας κάθε μέλους κατ’ άρθρο 87 παρ.5, ν. 4548/2018 και κατ’ άρθρο 5, ν. 4706/20.

 • Εν συνεχεία, την ίδια ημέρα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:
 1. Μηνάς Τάνες του Γεωργίου, Πρόεδρος, μη Εκτελεστικό Μέλος,
 2. Λουκία Λαβίδα του Κωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος,  Εκτελεστικό Μέλος,
 3. Telemaque Jean Lavidas, του Αθανάσιου, Εκτελεστικό Μέλος,
 4. Λητώ-Nίκη Ιωαννίδου του Αντωνίου, Μη Εκτελεστικό Μέλος,
 5. Χρήστος Διαμαντόπουλος του Παναγιώτη,  Μη Εκτελεστικό Μέλος.
 6. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου του Κωνσταντίνου, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος
 7. Δημήτριος Χριστόπουλος του Παναγιώτη, Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος

Η θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3.  του Καταστατικού της Εταιρείας θα είναι τριετής.

Αποδόσεις μετοχών FTSEM

Αποδόσεις μετοχών Small Cap

 • Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones παρέμεινε με σήμα buy, ο δείκτης S&P 500 διατήρησε το σήμα του σε strong buy, και ο δείκτης Nasdaq άλλαξε το σήμα του από buy σε strong buy. Στην Ευρώπη, οι δείκτες DAX 30 και FTSE 100 μετέτρεψαν το σήμα τους από strong sell σε neutral, ενώ ο δείκτης CAC 40 άλλαξε το σήμα του από strong sell σε sell, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον γενικό δείκτη, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί τον «χρυσό σταυρό*» (αυξάνοντας μεσοπρόθεσμα τις πιθανότητες για υψηλότερα επίπεδα), καθώς και το σήμα αγοράς. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 940 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 799 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται (137,0 εκατ. τεμάχια) χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων (183,9 εκατ. τεμάχια).

 • Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 1,44%, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και με την αντίσταση στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να βρίσκεται στις 2.372 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και την στήριξη στις 1.856 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε στα 83,15 εκατ. τεμάχια έναντι 141,3 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων.

 • Ο δείκτης FTSEM συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα κάτω από την ανοδική γραμμή τάσης, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 0,87%, ολοκληρώνοντας αυτή την εβδομάδα κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με το σήμα αγοράς να διατηρείται. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 1.784 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.266 μονάδες (γραμμή ΓΔ).
 • Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε με εβδομαδιαίες απώλειες 1,16%, ακυρώνοντας το σήμα αγοράς. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η αντίσταση βρίσκεται στις 712 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 459 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται στα 111,4 εκατ. τεμάχια έναντι 139,3 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα εβδομάδων.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,053με πτώση 82,76%, και του δεκαετούς στο 0,747με πτώση 3,05%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem