Επτά νεκροί από πτώση ελικοπτέρου της Πολυεθνούς Δύναμης Παρατηρητών στην Αίγυπτο

Επτά μέλη της Πολυεθνούς Δύναμης Παρατηρητών (MFO – Multilateral Force and Observers) στο αιγυπτιακό Σινά -πέντε Αμερικανοί, ένας Γάλλος και ένας Τσέχος- σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ελικοπτέρου τους σήμερα, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ισραηλινή πηγή.

«Πέντε Αμερικανοί, ένας Γάλλος και ένας Τσέχος σκοτώθηκαν, όλοι μέλη της Πολυεθνούς Δύναμης που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση της ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο» δήλωσε η πηγή, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου.

Το Ισραήλ είναι από τους ιδρυτές αυτής της ανεξάρτητης αποστολής, η οποία δεν συνδέεται με τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός προσέφερε τη βοήθεια μίας επίλεκτης μονάδας του για την επιτόπου συνδρομή των «τραυματιών», ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

«Ερευνούμε περιστατικό που αφορά ένα από τα ελικόπτερά μας» δήλωσε από το Κάιρο ο Μπραντ Λιντς, αξιωματούχος της Πολυεθνούς Δύναμης.

Τα παραρτήματα της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο προβλέπουν την αποστρατιωτικοποίηση του Σινά, όπου έχει αναπτυχθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αυτή η Πολυεθνής Δύναμη ως τοποτηρητής της συμφωνίας.

Σήμερα αριθμεί περί τους 1.100 στρατιώτες διαφόρων εθνικοτήτων που έχουν αναπτυχθεί στο αιγυπτιακό Σινά, όπου δραστηριοποιούνται ένοπλες οργανώσεις, μεταξύ τους και τοπική πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους.