Επίθεση Τζανακόπουλου με Μητσοτάκη – Μαρινάκη – “Δεν θα γίνουμε Κολομβία”

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα Κολομβία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση αυτή ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας», και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις για την ταύτιση του με τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και να σταματήσει να καλύπτει και να προστατεύει έναν διωκόμενο επιχειρηματία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Τζανακόουλος τόνισε πως «ο κ. Μαρινάκης ενορχηστρώνει, με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα, την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης, σε αγαστή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη».

Είπε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παλινόρθωση των πολιτικών κομμάτων τα οποία για δεκαετίες εξέθρεψαν ένα σύστημα διαφθοράς, διαπλοκής και παραεξουσίας διαφόρων ολιγαρχών που θεωρούν ότι οι πολίτες, η κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη, οι δημοκρατικοί θεσμοί τούς χρωστάνε» και συνέχισε:

«Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μέτωπο με την συμμορίτικη ασυδοσία, την αυταρέσκεια και την προσβλητική για τη δημοκρατία αλαζονεία αυτού του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Η κυβέρνηση αυτή, λοιπόν, ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας.

Και ο κ. Μαρινάκης που διώκεται ποινικά από την ελληνική Δικαιοσύνη για βαρύτατες ποινικές υποθέσεις -και για εμπορία ναρκωτικών- ο κ. Μαρινάκης που ενορχηστρώνει με επαναλαμβανόμενα χυδαία και συκοφαντικά δημοσιεύματα την επίθεση κατά της σημερινής κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μαρινάκης που έχει μετατρέψει ένα ιστορικό συγκρότημα του ελληνικού τύπου σε σκουπιδότοπο, πρέπει να το βάλει αυτό καλά στο μυαλό του.

Ο στόχος του, βεβαίως, είναι προφανής αλλά του ξεκαθαρίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται, ούτε ντιλάρει με επιχειρηματίες».

Μήνυση και αγωγή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει νομικά εναντίον των κ.κ. Μαρινάκη και Κουρτάκη και σημείωσε: «Τα άθλια δημοσιεύματα τόσο του “Βήματος” όσο και των “Παραπολιτικών” δεν θα μείνουν αναπάντητα. Όπως και κανένα άλλο συκοφαντικό δημοσίευμα στο εξής. Έχουμε ήδη κινήσει τις νομικές διαδικασίες και σκοπεύουμε να καταθέσουμε μήνυση και αγωγή τόσο κατά του κ. Μαρινάκη όσο και κατά του κ. Κουρτάκη ο οποίος με εκβιαστικά δημοσιεύματα προαναγγέλλει, με τρόπο που θυμίζει εκβιαστή του χειρίστου είδους, δήθεν αποκαλύψεις. Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Κολομβία».

Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης

Στο σημείο αυτό ο κ. Τζανακόπουλος απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και παρατήρησε:

«Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμως έχει ταυτίσει τον εαυτό του με τον κ. Μαρινάκη. Σας θυμίζω την πρόταση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής κατά του υπουργού Άμυνας, εξηγούσε ότι αν πληγεί ο επιχειρηματίας πλήττεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη:

– Πρώτον: Να μας εξηγήσει το λόγο αυτής της ταύτισης

– Δεύτερον: Να σταματήσει να καλύπτει και να προστατεύει ένα διωκόμενο επιχειρηματία.

Και, τέλος, ενημερώνουμε τον κ. Μαρινάκη και τους συνεργάτες του ότι αν θεωρούν ότι μια άλλη κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του ή θα του εξασφαλίσει μια καλύτερη μεταχείριση, ο ελληνικός λαός θα τους απογοητεύσει ξανά.

Και, παρεμπιπτόντως, να σας θυμίσω ότι είναι η όγδοη μέρα που ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει στο καίριο ερώτημα: Ποιος και γιατί χρηματοδότησε μέσω οφσόρ την εταιρία της συζύγου του το 2017 και την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”;».

Δ. Τζανακόπουλος: Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 επιβεβαιώνει αυτό που αμφισβητεί, δηλαδή το τέλος του Μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα

Το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές το φθινόπωρο του 2018 επιβεβαιώνει αυτό που αμφισβητεί, δηλαδή το τέλος του Μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα, επισήμανε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να ανανεώσει την εντολή του λαού στην ώρα της.

«Η επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο ότι η χώρα βαδίζει προς την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε: «Επίσης, η παρέμβαση του γγ του ΟΟΣΑ κ. Γκουρία, πριν από λίγη ώρα, επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, έχει ολοκληρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και πλέον μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία. Είναι προφανές ότι όσα είπε ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Γκουρία, πριν από λίγο δεν ταιριάζουν με τις ιστορίες κατάρρευσης και καταστροφής που αναπαράγονται καθημερινά τόσο από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης όσο και από την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη».

Σε αυτό ακριβώς απέδωσε και τον λόγο, για τον οποίο, όπως είπε, «μεγάλη μερίδα του Τύπου αποφάσισε ότι δεν είχε λόγο να προβάλει την επίσκεψη, τις δηλώσεις αλλά και την ομιλία του κ. Γιούνκερ -η οποία σημειωτέον ήταν η πρώτη ομιλία Ευρωπαίου αξιωματούχου στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεδρίαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Σόφια, λέγοντας ότι κι αυτό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα μεγάλη μερίδα του Τύπου, καθώς δεν επιβεβαίωσε τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε εκεί θα μας επιστρεφόταν ως απαράδεκτο. «Αντ΄ αυτού το στρατηγικό σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, ενώ καθορίστηκαν και οι ημερομηνίες σταθμοί για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία για τη μεταπρογραμματική εποπτεία- το καθεστώς της οποίας θα προσομοιάζει με το αντίστοιχο όλων των χωρών που εξήλθαν από τη διαδικασία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να ληφθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις για την καθαρή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνετε η προοπτική της καθαρής εξόδου δεν μπορεί καν να συγκριθεί με όσα διαφημίζονταν ως success story από την συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου που θεωρούσε έξοδο από το πρόγραμμα την πιστοληπτική γραμμή. Πιστοληπτική γραμμή η οποία βεβαίως υπήρχε μόνο στην φαντασία της τότε κυβέρνησης, καθώς ποτέ δεν είχε τεθεί ούτε καν ως σενάριο από τη μεριά των δανειστών οι οποίοι ήδη από τον Ιούνιο του 2014 θεωρούσαν ότι το 2ο πρόγραμμα είχε βγει αναντίστρεπτα εκτός πορείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «αυτές οι εξελίξεις επιτρέπουν, εξάλλου, να καταλάβουμε και τον λόγο για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία ξαναθέτει σήμερα θέμα εκλογών για το φθινόπωρο του 2018». «Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κ. Σπυράκη, σας θυμίζω, έκαναν λόγο για την ανάγκη νέας εντολής μετά το τέλος του προγράμματος» προσέθεσε και υπογράμμισε:

«Δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι το αίτημα αυτό είναι κάπως οξύμωρο. Επιβεβαιώνει, τελικά, αυτό που αμφισβητεί. Το τέλος του μνημονίου και το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου για τη χώρα. Είναι λογικό λοιπόν που η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ανησυχούν. Τους διαβεβαιώνουμε πάντως πως έχουμε σκοπό να ανανεώσουμε την εντολή μας στην ώρα της».