Επίθεση Ηλιόπουλου στην κυβέρνηση για πανδημία και ακρίβεια

«Η χώρα πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά την πανδημία και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε τα δύο προβλήματα με «υποτίμηση και ψεύτικη αισιοδοξία», δήλωσε ότι διαψεύστηκαν πλήρως οι αρχικοί ισχυρισμοί της Ν.Δ. ότι η ακρίβεια θα ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, ενώ ειδικότερα για το ενεργειακό είπε ότι τα όποια μέτρα της κυβέρνησης ήταν πολύ κατώτερα των περιστάσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κρίσιμο είναι η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ «γιατί αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να επιχορηγεί, ουσιαστικά, με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά κέρδη στην αγορά ενέργειας».

Αναφορικά με το ζήτημα του κατώτατου μισθού σχολίασε: «Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι θα προχωρήσουν σε μια “γενναία και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη”, έχουμε πλέον την ίδια την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η σημερινή αύξηση του 2% είναι σίγουρα μη ουσιαστική, είναι μια αύξηση-ανέκδοτο» και πρόσθεσε: «Όταν ακούμε ότι είδη πρώτης ανάγκης όπως το κρέας είναι 10% πάνω, το 2% στον κατώτατο μισθό είναι ανέκδοτο». Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία ο κατώτατος παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2010, τη στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης το ’20 και το ’21, σε χρονιές πανδημίας, προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι στα 800 ευρώ και να γίνει εδώ και τώρα, όχι τον Μάιο, τώρα είναι που τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους».

Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται άμεσα μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα, καθώς και ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Το 2020 είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη… Είμαστε πρωταθλητές σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, 10 μονάδες παραπάνω από τον δεύτερο» τόνισε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε: «Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της κοινωνίας απέναντι σε όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις… Μοναδική λύση είναι οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή».