Επιτέλους, τι ζόρι τραβάει η Νέα Δημοκρατία με τα ακίνητα;

Τι ζόρι τραβάει η Νέα Δημοκρατία με τα ακίνητα;

Από το 2010 και μετά ο κλάδος των ακινήτων είδε πολύ μεγάλες διακυμάνσεις και διαφοροποιήσεις. Ξεκίνησε με μια πολύ μεγάλη πτώση αφού οι τιμές των ακινήτων έπιασαν πάτο και έφτασε το Παλαιό Ψυχικό να πουλάει με 1500 ευρώ το μέτρο, με αντικειμενικές 6000/μέτρο. Στην Πατησίων αντίστοιχα τα διαμερίσματα έφτασαν να πουλιόνται με 500 ευρώ το μέτρο.

  • Μετά ήρθαν οι Κινέζοι και το airbnb. Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές επιλεκτικά και άρχισε να ζωντανεύει το κέντρο και μετά η αγορά των νοτίων προαστίων. Στην αναμπουμπούλα το μόνο που παρέμεινε σταθερό ήταν η φορολογία του κράτους. Σταθερή και σίγουρη. Άμα θες μην πληρώσεις, θα σου πάρουμε το ακίνητο. Και με το μνημόνιο μας έμεινε και ο ΕΝΦΙΑ.

Παρόλα αυτά η αγορά ανέκαμψε στο σύνολο της, ανέβηκαν οι τιμές, ξεκίνησε η οικοδομική δραστηριότητα παρά τον αυτοκτονικό νόμο για την επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα. Το κράτος άρχισε πάλι να εισπράττει λεφτά από δέκα μεριές από τα ακίνητα.

Ο κορονοιός βρήκε την αγορά στα ντουζένια της και την φρενάρισε. Ξένοι έτοιμοι να αγοράσουν μεγάλα κομμάτια λόγο και της κατάργησης του ΦΠΑ εξαφανίστηκαν, η οικοδομική δραστηριότητα πήγε πίσω και οι αγοραπωλησίες πάγωσαν. Η πανδημία, είναι η λεγόμενη ανωτέρα βία, το αναπάντεχο, το ξαφνικό, αυτό που δεν μπορείς να προβλέψεις. Κατά την αντικειμενική της ερμηνεία την ανωτέρα βία συνιστούν μόνο εξωτερικά γεγονότα, γεγονότα δηλαδή έξω από τη σφαίρα επιρροής του ανθρώπου. Η υποκειμενική θεωρία δέχεται ως ανωτέρα βία, απρόβλεπτα γεγονότα, εντός της σφαίρας της οικονομικής δραστηριότητας του ανθρώπου.

  • Η αντικειμενική παράνοια της πανδημίας όμως, δεν μας αφήνει περιθώρια για υποκειμενικές χαζομάρες και εμμονές. Τέτοιου τύπου είναι η απόφαση του υπουργείου ενέργειας, η δημοσίευση δηλαδή του ενεργειακού πιστοποιητικού του ακίνητου, να αποτελεί προϋπόθεση για την διαφήμιση(!) του. Αν κάποιο ακίνητο δεν έχει δηλαδή ενεργειακό πιστοποιητικό, δεν θα μπορεί, ούτε ο ιδιοκτήτης του, ούτε κάποιος μεσίτης να δημοσιεύσει αγγελία γι αυτό.

Μα το κράτος, μας έχει αναγκάσει, να καθόμαστε στα σπίτια μας. Πως θα πάμε να φτιάξουμε ενεργειακό πιστοποιητικό? Ποιος θα ανοίξει του μηχανικού να κάνει αυτοψία; Αν το ακίνητο μου είναι σε άλλο νομό τι θα κάνω? Ο μηχανικός θα έρθει; Αν εγώ έχω ανάγκη να ενοικιάσω ένα διαμέρισμα, θα βρω από την άλλη εβδομάδα να νοικιάσω ή θα μείνω στο δρόμο.

Η αγορά θέλει μέγεθος για να σχηματίσει αποτελεσματικές τιμές. Σε κάποιες περιοχές οι τιμές των ενοικίων ανέβηκαν, παρά την πανδημία και το πάγωμα της οικονομίας. Αυτό οφείλεται στην απόσυρση ακινήτων από την αγορά, λόγο πρακτικών δυσκολιών προώθησης τους. Επιπρόσθετη αιτία της απόσυρσης ακινήτων από την αγορά οι εκπτώσεις στα ενοίκια των πληττόμενων. Ποιος θα βάλει το επαγγελματικό ακίνητο του για μίσθωση εάν είναι να του κόψουν το 80% του μισθώματος; Με μικρότερη ζήτηση και οι τιμές ανέβηκαν. Σημαίνει ότι η προσφορά μειώθηκε περισσότερο.

  • Τι δεν καταλαβαίνει ο υπουργός; Ασχολείται μήπως με το πότε θα κάνει αυτός και η σύζυγος του το εμβόλιο; Η αγορά είναι προβληματική. Η στέγαση είναι βασική ανάγκη . Δεν συγκρίνεται με την ανάγκη των βουλευτών και των υπουργών για επανεκλογή και χαζοπροβολή. Είναι REAL.

Θέλω να έχω τις περισσότερες δυνατές επιλογές. Έχει πανδημία και πεθαίνουν 50 την ημέρα. Δεν μπορώ να τρέχω για πιστοποιητικό γιατί κινδυνεύει η υγεία μου. Ναι, να το βάλετε το ενεργειακό πιστοποιητικό γιατί θα πρέπει να ξέρουμε τι ενεργειακή κλάση έχει το ακίνητο. Ναι. Όχι τώρα. Κάντε μια παράταση τριών μηνών και μετά άλλων τριών άμα χρειαστεί.

  • Τόσα λεφτά ρίχνετε από εδώ και από εκεί για να κρατήσετε την οικονομία και την κοινωνία σε μια ισορροπία. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Αυτός είναι ο στόχος του σήμερα.  Σε τρεις μήνες θα είναι κάτι άλλο. Αν δεν μπορεί ο Μητσοτάκης και ο Υπουργός του να ξεχωρίσουν το δέντρο από το δάσος να φύγουν.

Τι ζόρι τραβάει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία διαχρονικά με τα ακίνητα;

Ιωάννης Ζαρολιάγκης


Ο Γιάννης Ζαρολιάγκης σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στα Οικονομικά και το Marketing από το Πανεπιστήμιο του New South Wales της Αυστραλίας.

Διετέλεσε στέλεχος της Commonwealth Bank of Australia, ιδρυτικό μέλος και μέτοχος της εταιρείας Value Capital ΑΧΕΠΕΥ, ειδικός διαπραγματευτής αξιών των εταιρειών Nuntius Ελληνική Χρηματιστηριακή, Value Capital ΑΧΕΠΕΥ και Solidus Securities ΑΧΕΠΕΥ και εντεταλμένος Σύμβουλος στην εταιρεία Solidus Ασφάλειες.