Επιτέλους! Eλληνικό αίτημα συμμετοχής στην διάσκεψη για Λιβύη

Αίτημα συμμετοχής στη Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία θα αφορά τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον τις λιβυκής διένεξης, υπέβαλε η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

  • Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων».

«Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Πέτσας, κάνοντας λόγο για αίτημα συμμετοχής στη Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία θα πραγματοποιεί στις 19 Ιανουαρίου στη γερμανική πρωτεύουσα. Επανέλαβε δε, ότι τα μνημόνια μεταξύ Άγκυρας και Λιβύης είναι παράνομα και άκυρα, καθώς παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στον εμφύλιο της Λιβύης, με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Η διεθνής συνεδρίαση θα λάβει χώρα, στον απόηχο της χθεσινής (σ.σ. Δευτέρα) μαραθώνιας διαπραγμάτευσης στη Μόσχα για την επισφράγιση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε και έλαβε προθεσμία δύο ημερών, προκειμένου να μελετήσει το επίμαχο κείμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Αθήνα όσο και ο LNA έχουν ταχθεί εναντίον των δύο μνημονίων συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.