Επιστρέφουν σε lockdown τμήματα της Σανγκάης και του Πεκίνου

Επέστρεψαν σήμερα σε καθεστώς συναγερμού για την πανδημία η Σανγκάη και το Πεκίνο. Τμήματα του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου της Κίνας άρχισαν να επιβάλλουν νέους περιορισμούς για το lockdown, ενώ η πολυπληθέστερη συνοικία της κινεζικής πρωτεύουσας έκλεισε τους χώρους διασκέδασης.

Και οι δύο πόλεις είχαν προσφάτως χαλαρώσει τα μέτρα κατά της Covid-19 μετά τη μείωση των νέων κρουσμάτων, ωστόσο η χώρα εμμένει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων με στόχο να “σπάει” το συντομότερο δυνατόν τις αλυσίδες μετάδοσης.

Οι Αρχές στην περιοχή Μινχάνγκ στη Σανγκάη, όπου ζουν πάνω από 2 εκατ. άνθρωποι, δήλωσαν σήμερα ότι θα διενεργήσουν τεστ σε όλους τους κατοίκους στις 11 Ιουνίου και έδωσαν εντολή στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους αυτήν την ημέρα.

Οι Αρχές και άλλων περιοχών της πόλης ανακοίνωσαν ότι από σήμερα οι κάτοικοι θα περάσουν δύο ημέρες περιορισμού και ακόμα 12 ημέρες επαναλαμβανόμενων τεστ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι κάτοικοι σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους έως το Σάββατο και να ολοκληρώσουν πέντε γύρους υποχρεωτικών τεστ που λήγουν στις 23 Ιουνίου.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονταν στην κεντρική περιοχή Σουχούι, όπου την τελευταία εβδομάδα έκαναν την εμφάνισή τους πράσινα οδοφράγματα, αποκλείοντας τους πολίτες στα σπίτια τους και προκαλώντας εκ νέου δημόσια κατακραυγή.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό μέσο The Paper, μία από τις εξάρσεις στη Σουχούι εντοπίζεται σε ένα πολύ γνωστό κέντρο αισθητικής στην πόλη, το οποίο άνοιξε εκ νέου την 1η Ιουνίου, όταν χαλάρωσε το lockdown στη Σανγκάη. Τρία μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικά στην Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιχείρηση. Το κατάστημα είχε δεχθεί 502 πελάτες από 15 εκ των 16 περιοχών της πόλης τις τελευταίες οκτώ ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ενώ το ποσοστό μόλυνσης στην Κίνα εμφανίζεται πολύ χαμηλό συγκριτικά με πολλές άλλες χώρες, οι οποίες τώρα έχουν επιλέξει τη συμβίωση με τον ιό, η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων για να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και το υγειονομικό σύστημα, και έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί σχόλια ή ενέργειες που θέτουν εν αμφιβόλω ή βαίνουν αντίθετα στην πολιτική της.

Η Κίνα ανακοίνωσε 240 νέα κρούσματα κορωνοϊού για τις 8 Ιουνίου, εκ των οποίων 70 ασυμπτωματικά και 170 με συμπτώματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Οι Αρχές στο Τσαογιάνγκ, μια περιοχή του Πεκίνου με πάνω από 3 εκατ. κατοίκους, έδωσαν σήμερα εντολή να κλείσουν οι χώροι διασκέδασης και τα ίντερνετ καφέ.

Το διάρκειας δύο μηνών lockdown στη Σανγκάη, το κλείσιμο πολλών εμπορικών κέντρων και άλλων χώρων στο Πεκίνο καθώς και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν σε πολλές άλλες κινεζικές πόλεις τους τελευταίους μήνες έχουν πλήξει σοβαρά την κινεζική οικονομία, έχουν διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και έχουν επιβραδύνει το διεθνές εμπόριο.

Οι Αρχές θέλουν να αναβιώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και άρχισαν να χαλαρώνουν κάποιους περιορισμούς τον Μάιο, κάτι που βοήθησε τις κινεζικές εξαγωγές τον συγκεκριμένο μήνα να αυξηθούν με διπλάσιο ρυθμό, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Στη Σανγκάη, την πλέον κοσμοπολίτικη περιοχή και το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο στην Κίνα, οι αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με ξένες εταιρείες, οργανώνοντας πολλές συνεδριάσεις με στελέχη επιχειρήσεων και χαλαρώνοντας τους περιορισμούς για εργαζόμενους από το εξωτερικό.

Το ψυχαγωγικό πάρκο Shanghai Disney Resort,που είναι κλειστό από τις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει από αύριο κάποιους χώρους αλλά το βασικό πάρκο της Ντίσνεϊλαντ, η Disneytown, καθώς και δύο ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.