Επίσκεψη Δένδια στη Νότιο Αφρική

Ιδανική ευκαιρία ήταν για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια η επίσκεψή του στη Νότια Αφρική να ευχαριστήσει τη χώρα για τη στήριξη που παρέχει στην Ελλάδα για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και να ζητήσει βοήθεια για μία σειρά από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, από τις οποίες επίσης διεκδικεί ψήφο, όπως επεσήμανε ο ίδιος σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του εκεί.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, σήμερα συναντήθηκε με τη Νοτιοαφρικανή ομόλογό του κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα έπειτα από 25 χρόνια. «Ως γνωστόν, η Νότιος Αφρική είναι μία πολύ σημαντική χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην ήπειρο, αλλά και μία χώρα με μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανάλυση της παγκόσμιας κατάστασης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι χθες ήταν εκεί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ αναμένεται και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Συζήτησαν επίσης για τους τομείς στους οποίους μπορεί η Νότιος Αφρική να συνεργαστεί με την Ελλάδα, όσον αφορά την ενέργεια, τη ναυτιλία, τα αγροτικά προϊόντα, τη μεταφορά τεχνογνωσίας, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφτεί το σχολείο SAHETI, το ελληνικό σχολείο της Νοτίου Αφρικής με 1.500 μαθητές. «Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους καθηγητές, να έρθω σε επαφή με τους μαθητές και να γνωρίσω τους επικεφαλής της μεγάλης ελληνικής κοινότητας της Νοτίου Αφρικής… Μιας ελληνικής κοινότητας που προσεγγίζει τις 50.000 που ακμάζει και που αποδεικνύει κάτι που μας είναι γνωστό: ότι ο Ελληνισμός εκτείνεται πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της μητέρας Ελλάδας και ο ευρύτερος Ελληνισμός μάς κάνει πάντα περήφανους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.