Επίσκεψη Χριστοδουλίδη – Τατάρ στο Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους

Tο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) που βρίσκεται στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου Λευκωσίας επισκέφτηκαν σήμερα Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Τατάρ ξεναγήθηκαν στους χώρους των εγκαταστάσεων του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου από τα τρία μέλη της ΔΕΑ και ενημερώθηκαν εκτενώς για τις εργασίες της Επιτροπής, για τη φάση στην οποία βρίσκονται, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή.

Μετά την επίσκεψη, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ο Σεργκέι Ιλαρίονοφ, επικεφαλής και συντονιστής του Γραφείου των Καλών Υπηρεσιών του γενικού γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα, 28 Ιουλίου, 2023, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Α.Ε. κ. Ερσίν Τατάρ και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, Α.Ε. κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ), όπου έτυχαν ενημέρωσης για τη συνεχιζόμενη εργασία της Επιτροπής. Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην αποτελεσματική εργασία της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο, την αναγνώριση και εκτίμησή τους για τη δουλειά που διεξάγεται από τα μέλη της Επιτροπής, το προσωπικό του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και όλου του προσωπικού που εμπλέκεται στο αξιόλογο έργο της Επιτροπής. Επαναβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι η ΔΕΑ διεξάγει ξεκάθαρα μια ανθρωπιστική εργασία, έδωσαν έμφαση στη σημασία της αποσύνδεσης της ΔΕΑ από πολιτικά ζητήματα και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους να μην πολιτικοποιούν αυτό το κρίσιμης σημασίας έργο. Και οι δύο ηγέτες κάλεσαν όσους κατέχουν πληροφορίες για πιθανούς τόπους ταφής να τις μοιραστούν με τη ΔΕΑ, υπενθύμισαν στους μάρτυρες ότι μπορούν να ζητήσουν εμπιστευτικότητα για οποιαδήποτε πληροφορία παρέχουν, αφού οι αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν να επιταχύνουν την όλη διαδικασία εντοπισμού, εκταφής και ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων. Υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχίσουν αδιάκοπα τις προσπάθειες για εντοπισμό και ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη συναντίληψή τους ότι η ευθύνη της ΔΕΑ τίθεται πρωτίστως έναντι των οικογενειών των αγνοουμένων, αφού προσφέρει ένα τέλος για τις επηρεαζόμενες οικογένειας μέσα από την επιστροφή των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων, για πρέπουσα ταφή, σύμφωνα με τις δικές τους θρησκευτικές παραδόσεις και πρακτικές».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της ΔΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Μενέλαος Μενελάου.