Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του Χ.Α. (21/02)

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ

Στα όρια της Χ100 στις 811,54 μον έφθασε η διόρθωση από την F και τα υψηλά των 889 μον . Ο εκμο 50 ημ φαίνεται  ότι “κράτησε” τις διαθέσεις των πωλητών και η τεχνική αντίδραση εξελίχθηκε με κλείσιμο πάνω από τις 844 μον της G100 την προηγούμενη εβδομάδα.

MIXAΛΗΣ MIXAHΛΙΔΗΣ – http://freeforumstocks.blogspot.gr

Η διορθωτική κίνηση, δημιούργησε μια γραμμή τάσης “αρνητικής” απόκλισης ( Κ200) σε  σχέση  με την Κ100 που έχει ήδη διασπαστεί καθοδικά με μεγάλη ορμή.Η Κ200 περιορίζει την καθοδική κίνηση και είναι μια καλή στήριξη σε φάση διόρθωσης ,ιδιαίτερα στην συμβολή της με την L στις 830 μον.

Όσο ο δείκτης είναι πάνω από την G100 και τις 844 μον, ο ελάχιστος στόχος είναι οι 860 μον της Ζ100 ,σημείο ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εκεί θα σηματοδοτηθεί η κίνηση του δείκτη, είτε προς την κορυφή και τα προηγούμενα υψηλά, είτε προς την Κ200.
Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της Κ200 θα ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ την πτωτική διαδικασία με στήριξη στην Ζ στις 810 μον, την Υ1 στις 800 μον και κυρίως τις 788 μον της Υ2.

!ΦΡΛΚ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Η μετοχή με την μεγάλη ανοδική της κίνηση  από τον Απρίλιο του 2016 και τα χαμηλά των 2,65€ ,κατέκτησε την κορυφή των 6€ και έκτοτε η κίνηση συντελείται εντός μιας οριζόντιας ζώνης συναλλαγών μεταξύ των  V-Κ2 ( 5,88-5,20€).

Η κίνηση είναι καλά ορισμένη από την γραμμή τάσης Ζ201, αλλα και από τον απλό κινητό 50 εβδ πάνω από τον οποίον ο τίτλος κινείται από το τέλος Φεβρουαρίου του 2016 (2 χρόνια).

MIXAΛΗΣ MIXAHΛΙΔΗΣ – http://freeforumstocks.blogspot.gr

Ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από την V θα δώσει την προϋπόθεση συνέχειας της κίνησης προς τα τοπικά υψηλά των 6,26€ του Ιανουαρίου. Επόμενη αντίσταση τα 6,40€ υψηλά 7 ετών ( Φεβρουάριος 2011).

Αντίθετα, μια κίνηση κάτω από την V2 των 5,60€ θα θέσει σε κίνδυνο την ισχυρή γραμμή τάσης Ζ201 η απώλεια της οποίας θα επέφερε αρνητικές διαγραμματικές εξελίξεις για την μετοχή. Σε τέτοια περίπτωση τα 5,20 της Κ2 και τα 5,08€ της Κ3 είναι οι επόμενες στηρίξεις για τον τίτλο.

Η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε, βρίσκεται πολύ κοντά στην κάλυψη του 50% Fibonacci της τελευταίας πτωτικής κίνησης από το 896 στο 811.

Στο επίπεδο αυτό υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις (KMO 30 ημερών, οριζόντια αντίσταση 856), που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο να διασπαστούν, εάν δεν αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος των συναλλαγών, που στις τελευταίες συνεδριάσεις βαίνει μειούμενος.

Πιθανή διάσπαση αυτού του επιπέδου θα βελτιώσει κατά πολύ την τεχνική εικόνα της αγοράς και ο στόχος πλέον θα είναι η προσέγγιση και πάλι των 900 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση η όποια αδυναμία ανοδικής διάσπασης, θα αυξήσει τις πιθανότητες επαναφοράς των τιμών στα πρόσφατα χαμηλά (811).

O TEXNIKOΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ALPHA BANK: Ενδιαφέρον το γράφημα με τα δύο βασικά επίπεδα τα 1,9300 και τα 2,0000 ευρώ. Μία κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να δώσει ανοδική λύση στα 2,0900 ή στα 2,2400. Θυμίζουμε, το πολύ κοντινό ημερήσιο στοπ στο Long στα 1,9400 σε τιμή κλεισίματος.

……………………

ΛΑΜΔΑ: Δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα με τιμή κλεισίματος άνω των 6,9800 ευρώ. Τα 7,1500 και 7,5000 ευρώ είναι οι αντιστάσεις και τα 6,9800 η στήριξη. Το stop στην παρούσα φάση στα 6,5300 ευρώ από την στιγμή που δίνει αγοραστικό σε κλείσιμο.

…………..

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ολως τυχαίως έχουν ίδια συμπεριφορά με την ΛΑΜΔΑ. Αγοραστικό σήμα δίνει σήμερα με κλείσιμο πάνω από τα 8,0900 ευρώ. Τα επίπεδα των 8,2600 και των 8,5200 ευρώ είναι οι αντιστάσεις. Το stop από την στιγμή που θα δώσει σήμα είναι στα 7,6100 ευρώ.

…………………..

EUROBANK: Tα 0,8070 είναι η κύρια στήριξη στον τίτλο. Κοντινές αντιστάσεις τα 0,8450 και κύρια τα 0,8850 ευρώ. Σε ημερήσιο είναι short με το Stop στην παρούσα στα 0,9100 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Ορων (MACD)

Γενικά: Ο δείκτης Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Ορων είναι ένας δείκτης που ακολουθεί την κατεύθυνση της μετοχής και δείχνει τη σχέση ανάμεσα σε δύο κινητούς μέσους όρους. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Gerald Appel. Ο δείκτης είναι βασικά η διαφορά ανάμεσα σε ένα εκθετικό Κινητό Μέσο Ορο 26 ημερών και σ’ έναν άλλο 12 ημερών. Στο γράφημα αυτή η διαφορά παρουσιάζεται με λεπτές κατακόρυφες γραμμές. Ενας τρίτος εκθετικός μέσος όρος 9 ημερών, που συχνά λέγεται “σηματοδότης”, σχεδιάζεται πάνω από τη διαφορά των δύο άλλων και σηματοδοτεί ευκαιρίες για αγορά ή πωληση μιας μετοχής. Στο γράφημα παρουσιάζεται με συνεχή γραμμή.

Ερμηνεία: Ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης είναι περισσότερο αποτελεσματικός όταν συμβαίνουν μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής. Υπάρχουν τρεις τρόποι ερμηνείας του δείκτη:

α) Τομές του “σηματοδότη” με το δείκτη Απόκλισης-Σύγκλισης
Ο βασικός κανόνας είναι να πουλάμε όταν ο δείκτης (οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές) πέφτει κάτω από το επίπεδο του “σηματοδότη” (η συνεχής γραμμή), και να αγοράζουμε όταν συμβαίνει το αντίστροφο. Μία άλλη δημοφιλής μέθοδος είναι να αγοράζουμε (πουλάμε) όταν ο δείκτης (οι πολλές γραμμές) ξεπερνάει (πέφτει κάτω από), το μηδέν.

β) Συνθήκες υπερ-αγοράς / υπερ-πώλησης
Ο δείκτης είναι επίσης χρήσιμος ως εκφραστής του πόσο υπερ-αγορασμένη ή υπερ-πουλημένη είναι μια μετοχή. Οταν ο κοντοπρόθεσμος μέσος όρος (με περίοδο 12) απομακρύνεται απότομα από τον μακρυπρόθεσμο (με περίοδο 26), που σημαίνει ότι οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές έχουν πορεία προς τα πάνω, είναι πιθανό η μετοχή να ετοιμάζεται για διόρθωση (αντιστροφή).

γ) Αποκλίσεις
Οταν ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης αποκλίνει σε πορεία από την τιμή της μετοχής, αυτό είναι ένδειξη ότι η τωρινή κατεύθυνση της μετοχής είναι πιθανό να αντιστραφεί. Μια αρνητική απόκλιση (bearish divergence) συμβαίνει όταν ο δείκτης πέφτει όλο και πιο χαμηλά, ενώ οι τιμές δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Μια θετική απόκλιση (bullish divergence) συμβαίνει όταν ο δείκτης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, ενώ η μετοχή όχι. Και οι δύο αυτές αποκλίσεις θεωρούνται πιο σημαντικές όταν συμβαίνουν σε επίπεδα υπερ-αγοράς ή υπερ-πώλησης.

 

Στο παραπάνω διάγραμμα τα σημεία Α,Β,Γ αντιπροσωπεύουν σημεία αγοράς και πώλησης σύμφωνα με την ερμηνεία α (αποτελούν σημεία τομής του σηματοδότη με το δείκτη).

Τα μεν σημεία Α και Γ που ο δείκτης πέφτει χαμηλότερα από το σηματοδότη είναι σημεία πώλησης, ενώ το σημείο Β που ο δείκτης ξεπερνάει το σηματοδότη, είναι σημείο αγοράς.

Παρατηρούμε ακόμα ότι η μέθοδος του να αγοράζουμε και να πουλάμε σύμφωνα με το αν ο δείκτης ξεπερνάει (ή πέφτει κάτω από) το μηδέν (δεύτερη μέθοδος της ερμηνείας α) είναι μάλλον συντηρητική.

* ,