Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του Χ.Α. (20/02) – Part1

  • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Η σθεναρή στήριξη της περιοχής των 814 μονάδων στις όποιες καθοδικές πιέσεις των πωλητών έφερε, όπως είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη διαγραμματική ανάλυση τον  ΓΔ  στα σκαλοπάτια της πολύ σημαντικής ζώνης αντίστασης των 855 με 860 μονάδων.
  • Γρήγορο ανοδικό προσπέρασμα της εν λόγω ζώνης, με αύξηση στο τζίρο συναλλαγών, θα σπρώξει με μεγαλύτερη δύναμη τον Δείκτη προς το ισχυρό όριο μεσοπρόθεσμης αντίστασης των 880 μονάδων.
  • ΔΤΡ:  Όσο ο Τραπεζικός Δείκτης κρατάει το προπύργιο των 900 μονάδων, τόσο οι δυνάμεις των αγοραστών θα συσπειρώνονται για μια ισχυρή επίθεση προς την πρώτη γραμμή αντίστασης των 975 μονάδων

FTSE25

……………

Η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας που διανύσαμε, βρίσκεται πολύ κοντά στην κάλυψη του 50% Fibonacci της τελευταίας πτωτικής κίνησης από το 896 στο 811.

Στο επίπεδο αυτό υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις (KMO 30 ημερών, οριζόντια αντίσταση 856), που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο να διασπαστούν, εάν δεν αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος των συναλλαγών, που στις τελευταίες συνεδριάσεις βαίνει μειούμενος.

Πιθανή διάσπαση αυτού του επιπέδου θα βελτιώσει κατά πολύ την τεχνική εικόνα της αγοράς και ο στόχος πλέον θα είναι η προσέγγιση και πάλι των 900 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση η όποια αδυναμία ανοδικής διάσπασης, θα αυξήσει τις πιθανότητες επαναφοράς των τιμών στα πρόσφατα χαμηλά (811).

O TEXNIKOΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΑΔΥΝΑΜΙΑ υπέρβασης για την μετοχή της EUROBANK: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ@http://freeforumstocks.blogspot.gr/ : Η αδυναμία υπέρβασης της Χ1 στα 0,9100€ δημιούργησε ένα πλαγιοανοδικό κανάλι καθώς υπήρξε ως τώρα καταφανής και η άρνηση της μετοχής να διασπάσει καθοδικά την Χ2 στα 0,8300€. Κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανή η αντίδραση της μετοχής από την Χ2 προς την Χ1 αυτή τη φορά και προς την άνω πλευρά Α1 του καναλιού.

  • Στο αρνητικό σενάριο, η μετοχή θα πρέπει άμεσα να γυρίσει κάτω από την Χ2 και με ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της Α2 να προσεγγίσει χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα τη ζώνη ( 0,7780-0,7640€).
Επιστρέφοντας  στο θετικό σενάριο, η ανοδική διάσπαση της Α1 θα προσδώσει ιδιαίτερη ορμή στον τίτλο με κίνηση προς τα 0,98 ευρώ και κατόπιν προς τα τοπικά υψηλά του Ιουλίου στα 1,04 ευρώ.
…………….
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ@http://freeforumstocks.blogspot.gr/

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ – ΔEH

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Μετά την λύση του σύνθετου  μεγάλου τοπικού πυθμένα, η μετοχή εκτοξεύτηκε διασπώντας και την Ζ στα 2,90€ μεχρι την κορυφή Μ στα 3,35€.

  • Ο τίτλος βρίσκεται σε διορθωτική φάση πέριξ ( και κάτω) από το 38,2% της fibo διόρθωσης της όλης κίνησης ( 2,74). Έχοντας όντως διασπάσει καθοδικά την Α1 στα 2,81 ευρώ, ο στόχος είναι η Α2 στα 2,54€ σημείο όπου διέρχεται και ο ΕΚΜΟ 50ΗΜ.

Μια προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης, στο επίπεδο μεταξύ της Α1 και της Ζ1 ( 2,81-2,90€) είναι εφικτή αλλα αν λειτουργήσει ως αντίσταση θα επιβεβαιωθεί το σενάριο που περιγράψαμε.

  • Αντίθετα ανοδική υπέρβασή του,θα επαναφέρει την μετοχή προς το gap Χ ( 3,11-3,15 ) κατ ελάχιστον. Καθοδική διάσπαση της A2  για να επιστρέψουμε στο αρνητικό σενάριο, θα βρει ισχυρή στήριξη στην συμβολή των L και Κ100  στα 2,42 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Ορων (MACD)

Γενικά: Ο δείκτης Σύγκλιση-Απόκλιση Κινητών Μέσων Ορων είναι ένας δείκτης που ακολουθεί την κατεύθυνση της μετοχής και δείχνει τη σχέση ανάμεσα σε δύο κινητούς μέσους όρους. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Gerald Appel. Ο δείκτης είναι βασικά η διαφορά ανάμεσα σε ένα εκθετικό Κινητό Μέσο Ορο 26 ημερών και σ’ έναν άλλο 12 ημερών. Στο γράφημα αυτή η διαφορά παρουσιάζεται με λεπτές κατακόρυφες γραμμές. Ενας τρίτος εκθετικός μέσος όρος 9 ημερών, που συχνά λέγεται “σηματοδότης”, σχεδιάζεται πάνω από τη διαφορά των δύο άλλων και σηματοδοτεί ευκαιρίες για αγορά ή πωληση μιας μετοχής. Στο γράφημα παρουσιάζεται με συνεχή γραμμή.

Ερμηνεία: Ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης είναι περισσότερο αποτελεσματικός όταν συμβαίνουν μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής. Υπάρχουν τρεις τρόποι ερμηνείας του δείκτη:

α) Τομές του “σηματοδότη” με το δείκτη Απόκλισης-Σύγκλισης
Ο βασικός κανόνας είναι να πουλάμε όταν ο δείκτης (οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές) πέφτει κάτω από το επίπεδο του “σηματοδότη” (η συνεχής γραμμή), και να αγοράζουμε όταν συμβαίνει το αντίστροφο. Μία άλλη δημοφιλής μέθοδος είναι να αγοράζουμε (πουλάμε) όταν ο δείκτης (οι πολλές γραμμές) ξεπερνάει (πέφτει κάτω από), το μηδέν.

β) Συνθήκες υπερ-αγοράς / υπερ-πώλησης
Ο δείκτης είναι επίσης χρήσιμος ως εκφραστής του πόσο υπερ-αγορασμένη ή υπερ-πουλημένη είναι μια μετοχή. Οταν ο κοντοπρόθεσμος μέσος όρος (με περίοδο 12) απομακρύνεται απότομα από τον μακρυπρόθεσμο (με περίοδο 26), που σημαίνει ότι οι πολλαπλές κατακόρυφες γραμμές έχουν πορεία προς τα πάνω, είναι πιθανό η μετοχή να ετοιμάζεται για διόρθωση (αντιστροφή).

γ) Αποκλίσεις
Οταν ο δείκτης Σύγκλισης-Απόκλισης αποκλίνει σε πορεία από την τιμή της μετοχής, αυτό είναι ένδειξη ότι η τωρινή κατεύθυνση της μετοχής είναι πιθανό να αντιστραφεί. Μια αρνητική απόκλιση (bearish divergence) συμβαίνει όταν ο δείκτης πέφτει όλο και πιο χαμηλά, ενώ οι τιμές δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Μια θετική απόκλιση (bullish divergence) συμβαίνει όταν ο δείκτης ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, ενώ η μετοχή όχι. Και οι δύο αυτές αποκλίσεις θεωρούνται πιο σημαντικές όταν συμβαίνουν σε επίπεδα υπερ-αγοράς ή υπερ-πώλησης.

 

Στο παραπάνω διάγραμμα τα σημεία Α,Β,Γ αντιπροσωπεύουν σημεία αγοράς και πώλησης σύμφωνα με την ερμηνεία α (αποτελούν σημεία τομής του σηματοδότη με το δείκτη).

Τα μεν σημεία Α και Γ που ο δείκτης πέφτει χαμηλότερα από το σηματοδότη είναι σημεία πώλησης, ενώ το σημείο Β που ο δείκτης ξεπερνάει το σηματοδότη, είναι σημείο αγοράς.

Παρατηρούμε ακόμα ότι η μέθοδος του να αγοράζουμε και να πουλάμε σύμφωνα με το αν ο δείκτης ξεπερνάει (ή πέφτει κάτω από) το μηδέν (δεύτερη μέθοδος της ερμηνείας α) είναι μάλλον συντηρητική.

* ,