Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του X.A (17 Iαν.)

ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ μία εκ των εκτιμήσεων του εκ των κορυφαίων τεχνικών αναλυτών κατά την άποψη μου (Μάνος Χατζηδάκης για τον κ.Μάκη Βελλιανίτη): Στις 896 μονάδες της 1ης Φεβρουαρίου 2018 ολοκληρώθηκε το πρώτο μεγάλο κύμα Ι της ανόδου από τις 421 μονάδες του Φεβρουαρίου του 2016. Το 50% επίπεδο της διόρθωσης της πτώσης από τις 1379 στις 421 μονάδες φάνηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους αγοραστές. Έκτοτε ο Δείκτης κινείται καθοδικά διορθώνοντας την προηγηθείσα άνοδο του 113% ως τις 896 μονάδες. Η διόρθωση έχει την μορφή A-767, B-863 μονάδες και C σε εξέλιξη.

  • Από το C έχουν ολοκληρωθεί τα τέσσερα πρώτα κύματα και από τις 664 μονάδες της 4ης Δεκεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα 5 έχοντας 12 από τις τελευταίες 14 συνεδριάσεις πτωτικές.
  • Κατά την εξέλιξη του κύματος 4 ο Δείκτης φρέναρε την πτώση του στο 61.8% επίπεδο διόρθωσης Fibonacci της ανόδου από τις 421 στις 896 μονάδες, πράγμα που φαίνεται απίθανο να συμβεί και πάλι στην ανάπτυξη του κύματος 5.
  • Το 78.6% επίπεδο των 523 μονάδων είναι πιο πιθανή κατάληξη.
  • Η μορφή της ανοδικής πορείας που θα ακολουθήσει την περάτωση του 5 και μαζί του C θα μας δείξει αν εκεί έχει τελειώσει η διόρθωση ή θα έχουμε μια πιο σύνθετη και μεγαλύτερης διάρκειας μορφή, λαμβανομένης υπόψη και της διαφαινόμενης πολύμηνης – τουλάχιστον – πτωτικής πορείας μεγάλων ξένων χρηματιστηρίων.

ALPHA Bank: Με νέες, μεγάλες, απώλειες 4,19% έκλεισε χθες η μετοχή της Alpha Bank (στα 1,006ευρώ), η οποία τις τελευταίες ημέρες έχει συγκεκριμένο, ξένο, πωλητή (στα πλαίσια φυσικά και της συνολικά πολύ κακής εικόνας των τραπεζών). Και κάπως έτσι η μετοχή από τις αρχές του χρόνου βρίσκεται ήδη στο -8,55% …. Και μιλάμε για νέα ιστορικά χαμηλά, κάτι το οποίο τα λέει όλα…

ΑΔΜΗΕ: Χθες έκλεισε στα 1,47 ευρώ (-2,00%), το οποίο είναι και το χαμηλότερο σημείο από το καλοκαίρι του 2017, όταν και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής (μετά το spin – off της ΔΕΗ). Είναι από τις μετοχές που παρακολουθούμε, με ανησυχία βέβαια πάντα για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ (σίγουρα ο ΑΔΜΗΕ σε ένα βαθμό επηρεάζεται).  (www.greekfinanceforum.com)

Αλλά κυρίως λόγω της ανησυχίας μας για την συνολική πορεία της αγοράς, η οποία κατά τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να οδηγήσει τη μετοχή χαμηλότερα. Πάντως στην τρέχουσα αποτίμηση των 343εκ ευρώ, σε καμία περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ συμμετοχών δεν είναι ακριβός σε αποτίμηση.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ – ΓΔ:  Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον ο ΓΔ από 01/01 βρίσκεται στο μόλις +1,55%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει γυρίσει στο -8.3% (τις πρώτες ημέρες είχε βρεθεί και +6%), σχεδόν ισοφαρίστηκαν τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη. Και κάπως έτσι και εφόσον χαθούν οριστικά οι ισχυρές στηρίξεις στις 625 μονάδες (έκλεισε χθες ο ΓΔ στις 622,76 μονάδες), τα βλέμματα θα στραφούν και πάλι στις καθοριστικές στηρίξεις στις 600 – 610 μονάδες. Στηρίξεις οι οποίες επί της ουσίας δοκιμάζονται 3η φορά τους τελευταίους περίπου 3 μήνες. Στηρίξεις η απώλεια των οποίων βάζει την αγορά σε ένα νέο πτωτικό trend (http://www.greekfinanceforum.com)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΤΕ: Με νέες μεγάλες απώλειες 7,41% έκλεισε προχθές η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 1,00 ευρώ (χαμηλό ημέρας τα 0,9635 ευρώ), σταθερή χθες. Και μετά την τελευταία 4ημερη πτώση, η εικόνα κινδυνεύει να επιδεινωθεί και πάλι πάρα πολύ. Ειδικότερα, απαιτείται άμεσα ανάγκη επιστροφής υψηλότερα των 1,09 – 1,10 και εν συνεχεία υψηλότερα των 1,14 – 1,16 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση παραμένει 100% αρνητική, με πτώση τουλάχιστον μέχρι τα χαμηλά στις 28/11, τα 0,92 ευρώ, με κίνδυνο να μιλήσουμε για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και νέα ιστορικά χαμηλά.(www.greekfinanceforum.com)

ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,2620 και -1,25%: Στα 1,3600 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και στα 1,1800 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ@2,6600 ευρώ και +1,53%: Αν συνεχίσει πλαγιοανοδικά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 2,7900 – 2,8300, 3,0600 και 3,3200 ευρώ. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2,4500 ευρώ, θα ανοίξει “διάδρομο” προς τα 2,1000 ευρώ.

KΛOYKINAΣ ΛΑΠΠΑΣ@0,6400 ευρώ:  Σε ημερήσιο είναι Long, με το στοπ στα 0,5320 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 0,6700 – 0,7200

OΠΑΠ @7,9500 ευρώ: Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του (-0,62%), που συμπλήρωσε τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες πέντε. Στα 8,2500 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο “stop short” και στα 7,5200 ευρώ το τελευταίο “οχυρό” των “buyers”.

ΤΕΝΕΡΓ @5,4400 ευρώ: Κλασσική περίπτωση “επιτόπιου βηματισμού” αυτή τηςΤέρνα Ενεργειακή(-0,73%), με πολύ συχνές εναλλαγές στα τελικά ημερήσια πρόσημα. Στα 5,2000 ευρώ η απόλυτα σημαντική στήριξη, με την υπέρβαση των 5,8100 ευρώ να δίνει το ημερήσιο αγοραστικό σήμα.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ@622,76 και -0,00%: Με στηρίξεις στις 620 – 618, 608 – 601 και 597 – 593 μονάδες. Οι 650 μονάδες παραμένουν το ημερήσιο “stop short”.

[email protected],28 και +0,09%: Στις 1708 μονάδες παραμένει το ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων. Οι στηρίξεις στις 1625 – 1620, 1612, 1590 – 1588 και 1569 μονάδες. Χαμηλότερα από το εν λόγω όριο αναμένονται κινήσεις κλεισίματος “long” θέσεων. Απόλυτα καθοριστική η ζώνη αντίστασης 1702 – 1708, η οποία αν υπερκεραστεί θα απαιτήσει άμεσο κλείσιμο “short” θέσεων.

φ2560.png

ΦΟΥΡΛΗΣ@3,9500 και -0,88%: Η μετοχή απέχει σημαντικά από το να δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου (4,6600 ευρώ), ενώ στα 3,9600 ευρώ εντοπίζεται η απόλυτα αποφασιστική στήριξη.

FRLK.png

ΕΛΧΑ@1,3000 ευρώ: Τα 1,3500 ευρώ αποτελούν την κοντινή αντίσταση και τα 1,5200 ευρώ την κύρια σε μεγάλη εικόνα. Σε εβδομάδα είναι Long με το στοπ στα 1,1100 ευρώ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Σχηματισμοί Κεριών

Ο τρόπος της διαγραμματικής απεικόνισης με τη μορφή κεριών, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στα μέσα του 1600 από τους εμπόρους ρυζιού οι οποίοι διαπραγματεύονταν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις αγορές της Ιαπωνίας. Στην Δύση έγιναν γνωστά σχετικά αργά, μόλις το 1991 και αφού ο Steve Nison, εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο Japanese Candlestick Charting Techniques. Έκτοτε είναι από τους πιο διαδεδομένους τρόπους διαγραμματικής απεικόνισης, με κάθε λογισμικό τεχνικής ανάλυσης να τα προσφέρει.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ονομασία των περισσότερων σχηματισμών κεριών είναι ευφάνταστη και ίσως, περίεργη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι όταν αναπτύχθηκε η παραπάνω μέθοδος, η κοινωνία της Ιαπωνίας είχε έντονο το στρατιωτικό στοιχείο στην οργάνωσή της (σαμουράι, χαρακίρι κτλ.) με τους δεσμούς αίματος και την έννοια της τιμής σε κεντρική θέση.

Οι περισσότεροι και πιο γνωστοί σχηματισμοί αποτελούνται από ένα, δύο ή τρία κεριά, ενώ με τέσσερα ή πέντε είναι σπάνιοι και λιγότερο αξιόπιστοι.

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή μερικών από τους πλέον γνωστούς, κατηγοριοποιημένοι ανάλογα με τον αριθμό των κεριών που τους αποτελούν και αν είναι ανοδικής ή καθοδικής αντιστροφής.

Σχηματισμοί Ανοδικής Αντιστροφής

Ένα κερί

Black Marubozu

Είναι ένα μαύρο κερί χωρίς σκιές και θεωρείται σημάδι μεγάλης αδυναμίας όταν αυτό εμφανίζεται σε ανοδική τάση. Αντιθέτως, ένα τέτοιο κερί με μεγάλο μαύρο σώμα σε καθοδική τάση, αποτελεί το τελικό ξεπούλημα στην αγορά.

Black Marubozu-παράδειγμα

Gravestone Doji

Είναι ένα κερί όπου το άνοιγμα και το κλείσιμο βρίσκεται στο χαμηλό της περιόδου. Η τιμή ανοίγει χαμηλότερα αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας αυτή κινείται σε υψηλότερα επίπεδα για να κλείσει τελικά, στο επίπεδο όπου άνοιξε.

Doji

Το κερί στο οποίο η τιμή ανοίγματος είναι ίδια με την τιμή κλεισίματος.

Gravestone Doji – παράδειγμα

Hammer

Είναι σχηματισμός με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη σκιά και το σχετικά μικρό σώμα στο πάνω μέρος του εύρους.Hammer – Παράδειγμα

Inverted Hammer

Είναι ένας σχηματισμός με μεγάλη σκιά και μικρό σώμα στο κάτω μέρος του εύρους της τιμής. 

Inverted Hammer – Παράδειγμα

Δύο κεριά

Bullish Engulfing

Σχηματισμός ο οποίος αποτελείται από δύο κεριά, ένα μαύρο και ένα λευκό. Το δεύτερο (λευκό) κερί είναι μεγαλύτερο από το πρώτο (μαύρο) και το σώμα του καλύπτει πλήρως το σώμα του πρώτου.

Bullish Engulfing – Παράδειγμα

Bullish Harami & Harami Cross

Είναι σχηματισμοί ακριβώς αντίστροφοι από τον Engulfing. Το σώμα του δεύτερου κεριού (λευκό) καλύπτεται πλήρως από το σώμα του πρώτου (μαύρο).

Harami Cross

Ο ίδιος σχηματισμός αλλά το δεύτερο κερί είναι ένα Doji.

Bullish Harami – παράδειγμα

Piercing Line

Το πρώτο κερί είναι μαύρο και αποτελεί συνέχεια της καθοδικής τάσης, ενώ το δεύτερο είναι λευκό. Η τιμή αρχικά διαπραγματεύεται σε νέα χαμηλά επίπεδα, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης κλείνει στο υψηλό της περιόδου και πάνω από το μέσο του σώματος του πρώτου (μαύρου) κεριού.Piercing Line – παράδειγμα

Bullish Doji Star

Αποτελείται από δύο κεριά, εκ των οποίων το πρώτο είναι μαύρο με μεγάλο σώμα (συνέχεια της καθοδικής τάσης), ενώ το δεύτερο είναι ένα Doji το οποίο αντιπροσωπεύει την έλλειψη επιπλέον πωλητών αλλά και την αβεβαιότητα της αγοράς.Bullish Doji Star – παράδειγμα

Τρία κεριά

Morning Star & Morning Doji Star

Το πρώτο κερί είναι μαύρο και αποτελεί συνέχεια της καθοδικής τάσης. Το δεύτερο είναι μικρό, λευκό ή μαύρο και ανοίγει με χάσμα σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κλεισίματος του πρώτου. Το τελευταίο είναι λευκό και κινείται μέσα στα όρια του σώματος του πρώτου (μαύρου) κεριού.

Στην περίπτωση του Morning Doji Star το δεύτερο κερί είναι ένα Doji.

Morning Star – παράδειγμα

Three White Soldiers

Αποτελείται από μια σειρά τριών διαδοχικών λευκών κεριών. Η τιμή ανοίγματος του δεύτερου και του τρίτου κεριού βρίσκεται στη μέση περίπου του εύρους του προηγούμενου.

Three White Soldiers – παράδειγμα

Σχηματισμοί Καθοδικής Αντιστροφής

Ένα κερί

White Marubozu

Είναι ένα λευκό κερί χωρίς σκιές και θεωρείται σημάδι δύναμης όταν αυτό εμφανίζεται σε καθοδική τάση. Αντιθέτως, σε ανοδική τάση και όταν συνοδεύεται από αυξημένους όγκους, είναι μια ένδειξη πως και οι τελευταίοι αγοραστές είναι πλέον μέσα στην αγορά.

Προσοχή: Απαραίτητη η επιβεβαίωση!

White Marubozu – παράδειγμα

Hanging Man

Είναι ουσιαστικά ένα Hammer το οποίο συναντούμε σε ανοδική τάση και σηματοδοτεί την αντιστροφή της. Το Hanging Man είναι ένα κερί με μικρό σώμα και μεγάλη σκιά στην κάτω πλευρά του. Μπορεί να είναι λευκό ή μαύρο.

Hanging Man – παράδειγμα

Shooting Star

Σε ανοδική τάση, η τιμή ανοίγει με ένα χάσμα και αφού διαπραγματευτεί σε νέα υψηλότερα επίπεδα, κλείνει κοντά στην τιμή ανοίγματος δημιουργώντας ένα κερί με λευκό ή μαύρο μικρό σώμα και μεγάλη σκιά στην πάνω πλευρά του.

Θυμίζει Inverted Hammer.Shooting Star – παράδειγμα

Δύο κεριά

Bearish Engulfing

Το δεύτερο (μαύρο) κερί είναι μεγαλύτερο από το πρώτο (λευκό) και το σώμα του καλύπτει πλήρως το σώμα του πρώτου.

Bearish Engulfing – παράδειγμα

Bearish Harami & Harami Cross

Είναι ο ακριβώς αντίστροφος σχηματισμός από το Engulfing, με ένα λευκό και ένα μαύρο κερί. Το σώμα του δεύτερου (μαύρο) καλύπτεται πλήρως από το σώμα του πρώτου (λευκό).

Το Harami Cross είναι ο ίδιος σχηματισμός αλλά το δεύτερο κερί είναι ένα Doji.

Bearish Harami – παράδειγμα

Dark Cloud Cover

Είναι ο ακριβώς αντίθετος σχηματισμός από το Piercing Pattern. Το πρώτο κερί είναι λευκό και αποτελεί συνέχεια της ανοδικής τάσης. Το δεύτερο είναι μαύρο με την τιμή αρχικά να διαπραγματεύεται σε νέα υψηλότερα επίπεδα αλλά στο τέλος της συνεδρίασης να κλείνει χαμηλότερα από το μέσο του σώματος του πρώτου κεριού.

Dark Cloud Cover – παράδειγμα

Bearish Doji Star

Το πρώτο κερί είναι λευκό με μεγάλο σώμα (συνέχεια της ανοδικής τάσης), ενώ το δεύτερο είναι ένα Doji του οποίου η τιμή ανοίγει με χάσμα. Το Doji αντιπροσωπεύει την έλλειψη επιπλέον αγοραστών, αλλά και την αβεβαιότητα της αγοράς.

Bearish Doji Star – παράδειγμα

Τρία κεριά

Evening Star & Evening Doji Star

Το πρώτο κερί είναι λευκό και αποτελεί συνέχεια της ανοδικής τάσης. Το δεύτερο είναι μικρό, λευκό ή μαύρο και ανοίγει με χάσμα σε υψηλότερη τιμή από την τιμή κλεισίματος του πρώτου. Το τελευταίο είναι μαύρο και κινείται μέσα στα όρια του σώματος του πρώτου (λευκού) κεριού.

Στην περίπτωση του Evening Doji Star η διαφορά είναι ότι το δεύτερο κερί είναι ένα Doji.

Evening Star – παράδειγμα

Advanced Block

Αποτελείται από τρία λευκά κεριά. Μοιάζει με το Three White Soldiers που σχηματίζεται σε καθοδική τάση, μόνο που στην περίπτωση του Advanced Block το δεύτερο και τρίτο κερί δείχνουν αδυναμία. Παρά το ότι η τιμή κινείται σε διαδοχικά υψηλότερα επίπεδα, δεν καταφέρνει να κλείσει στα υψηλά της περιόδου, με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων σκιών στο πάνω μέρος του δεύτερου και τρίτου κεριού.Advanced Block – παράδειγμα

Επίλογος

Σε αντίθεση με τους κλασσικούς σχηματισμούς όπως Κεφάλι και Ώμοι, Διπλή Κορυφή, Καθοδικό Τρίγωνο, κτλ, κεντρικό στοιχείο στους σχηματισμούς κεριών είναι η τιμή ανοίγματος σε σχέση με την τιμή κλεισίματος και η έννοια της επιβεβαίωσης.

Πριν ακολουθήσουμε πιστά οποιοδήποτε σήμα ενός σχηματισμού κεριών, θα πρέπει να εξετάσουμε το είδος της τάσης που προηγήθηκε και να έχουμε υπόψιν ότι ο χρονικός ορίζοντας ισχύς τους είναι σχετικά βραχυπρόθεσμος.

Print Friendly, PDF & Email