Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του X.A (12.09.2018)

Η Τεχνική Ανάλυση μπορεί να βοηθήσει κόντρα στα οικονομικά πραγματικά δεδομένα.. Ειδικά, όταν γίνεται χαμός και πανικός; Φυσικά και ΟΧΙ

 • Κανείς επενδυτής… ούτε μεγάλος, ούτε μικρός δεν δίνει σημασία σε ακίνητες στηρίξεις/αντιστάσεις στο διάγραμμα… όταν θέλει να πουλήσει για οποιοδήποτε λόγο.
 • Το χρήμα και η κατεύθυνση του είναι αυτή που κινεί τις αγορές… Και όχι η Τεχνική Ανάλυση.
 • Ο επενδυτής που εφαρμόζει σωστή Τεχνική Ανάλυση δεν κάνει προβλέψεις με αυτήν.
 • Προσπαθεί να μετρήσει τι κάνει η “αγορά” ανά πάσα δεδομένη στιγμή, για να την ακολουθήσει…

AΠOΨΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ: Η τεχνική ανάλυση τιμών είναι μια διαδικασία που απαιτεί, ευέλικτη σκέψη,καμία εμμονή και προκατάληψη και δεν επιδέχεται “μονολιθικών” και μονόπλευρων απόψεων. Οποιαδήποτε προσκόλληση σε “γνώμες” είναι αντίθετη προς αυτήν και την αντιμάχεται,η τεχνική ανάλυση είναι ένα “ανεξάρτητο σημείο αναφοράς” για το τι ακριβώς συμβαίνει και μας προστατεύει από τον ίδιο μας τον εαυτό!  Ενα “εαυτο” που “πιστευει”ή “νομιζει” είτε έχει την “αισθηση”…

 • ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ Η ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΡΤΙΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ
 • ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΥΠΟΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ “ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ
 • ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ…

*** *** ***

ΔΕΗ@1,5100 και -5,63%: Παραμένει σε ημερήσιο “short”, με το “stop” να έχει κατέβει στα 1,7800 ευρώ.

ΤΙΤΚ@20,0000 ευρώ και -0,50%: Πέριξ των 20,0000 ευρώ, με το ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων να δίνεται με την υπέρβαση των 20,2000 ευρώ και την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 21,2000 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 19,5000 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ @7,3400 και +1,66%: Χθες κινήθηκαν χωρίς να έλθουν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 7,4800 ευρώ και 7,6300 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 7,1200 ευρώ, 6,8600 και 6,6400 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Τραπεζικός@616,62 και -6,91% και Ftse[email protected],67 και -1,62% δεν κατάφεραν στην παρούσα να περάσουν την επιθετική αντίσταση και τάση του 671 και 1858 αντίστοιχα. Χρειάζονται ένα κλείσιμο πάνω από τα επίπεδα. Σε ωριαίο έχουν δώσει αγοραστικό σήμα.

**********

*** *** ***

Greek Market WEEKLY Overview

Η μεσοπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει από τον προηγούμενο μήνα με μία αγορά που ουσιαστικά είχε ανοδικότητα σχεδόν δύο ετών έχοντας ξεκινήσει την κίνηση από την ζώνη των 630 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει καθηλώσει σε απόδοση των ΓΔ και τον ftse25 μιας και ποτέ δεν κατάφερε να καταγράψει όλο αυτό το διάστημα ένα νεότερο υψηλό σε μεγάλη εικόνα και πλέον δοκιμάζει τις πολύ σημαντικές στηρίξεις της ζώνης του 630. Η οικονομία μπορεί να έχει πατήσει και να έχει αποφύγει τα χειρότερα αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει κάνει την διαφορά που θα μας δώσει τέτοια ανάπτυξη που θα καλύψουμε αργά και σταθερά τα χαμένα των τελευταίων ετών.

Σίγουρα ο στόχος του 3,5% είναι υψηλός παρόλα αυτά η χώρα με κάποιες τομές έχει τα φόντα να καταφέρει να αλλάξει δυναμικά ρότα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σιγά σιγά αλλάζει πολιτική τουλάχιστον στα λόγια χωρίς παρόλα αυτά να γίνονται και πράξεις τομές που μπορούν να βοηθήσουν σύντομα την αλλαγή κατεύθυνσης με γρήγορους ρυθμούς.
Είμαστε ήδη μπροστά σε μία προεκλογική περίοδο που χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής τους ξέροντας ότι πάντα μία τέτοια περίοδος προβληματίζει την οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η όποια εκλογική εξαγγελία εκτός χρόνου δεν πρόκειται να προβληματίσει την αγορά κάτι που συνέβαινε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

 • Δεν φοβόμαστε τόσο τις τιμές και τις αποτιμήσεις της αγοράς αλλά πρωτίστως τον χαμένο χρόνο που τόσο μας έχει στοιχίσει και συνεχίζει να στοιχίζει στην οικονομία και παράλληλα στις ζωές μας.

Μία οικονομία που έχει βαλτώσει και χρειάζεται απλά μερικές τομές για να κάνει την διαφορά έχοντας τεράστιες δυνατότητες τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη προβληματιζόμαστε με τις ξένες αγορές μιας και τυχόν αναταραχή μπορεί να επηρεάσει πολύ πιο εύκολα και την Ελλάδα όσα μαξιλάρια και να έχει για το επόμενο διάστημα. Σίγουρα μπορεί να κινηθούμε σε διαφορετική ρότα από τους ξένους, παρόλα αυτά είναι καλύτερο να τους έχουμε μαζί μας και όχι ανάποδα. Σίγουρα χάσαμε το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του ανοδικού τους κύκλου από το 2008 συνεχίζοντας να κάνουμε ότι μπορούμε για να χάσουμε και άλλο χρόνο. http://www.fastfinance.gr
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – WEEKLY REVIEW


Χ.A: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για Δείκτες – κλειδιά

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες του 2018 έκλεισε η εβδομάδα που πέρασε με την αγορά να χάνει πάνω από 6% και χωρίς θετική συνεδρίαση. Ο τραπεζικός διαλύθηκε πιάνοντας επίπεδα 2017 πλησιάζοντας τα χαμηλά του 2017 και 2016 που συνήθως όποτε δοκιμάζει δίνει και ισχυρές αντιδράσεις. Μαζί του παρόλα αυτά, άρχισε να παρασύρει πτωτικά κι άλλους τίτλους που άντεχαν σε πιέσεις. Το 1850 για τον FTSE25 είναι η κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση και ένα επίπεδο που μπορεί να δοκιμαστεί σε τυχόν αντίδραση. Το 1770 είναι κοντινή μας στήριξη με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής να κάνουν προσπάθεια ισορρόπησης.

Εβδομάδα με 6% απώλειες και η μεγαλύτερη για το 2018 με τον ΓΔ να χάνει την ζώνη του 700. Το 700 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση και τάση που σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο για να ανακοπεί η τάση στην παρούσα. Το 685 είναι κοντινή στήριξη με το 670 επόμενη ενώ μία κατοχύρωση του 700 μπορεί να μας φέρει στο 716. Το 743 παραμένει κύρια αντίσταση και στοπ στο ημερήσιο short.

FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

S&P 500_spot Daily position long stop 2802
Κουρασμένος και με διορθωτική κίνηση στοχεύοντας στο 2825- 2840 ο s&p. Το 2890 είναι κοντινή αντίσταση και μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει το 2915 και πάλι.

DAX_spot Daily position short stop 12597
Το 11880 είναι επίπεδο στήριξης και επίπεδο που θα μπορούσε να δοκιμάσει μετά το doji της Παρασκευής μίαν αντίδραση. Το 12120 είναι κύρια αντίσταση και επιθετική τάση που πρέπει σε πρώτη φάση να κατοχυρωθεί αν θέλει να δοκιμάσει καλύτερη αντίδραση στο 12180 ή το 12300. Μία κατοχύρωση του 11880 θα επιδεινώσει την πτώση στο 11724

Dow Jones _spot Daily position LONG stop 24965
To 25800 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 25470 σε πρώτη φάση και στο 25000 σε δεύτερη. Αντίστοιχα το 26030 και 26195 είναι κοντινές αντιστάσεις.

US GOLD_spot Daily position short stop 1215
To 1190-1200 έχει γίνει σημαντική στήριξη. Μόνο κατοχύρωση του 1190 μπορεί να δοκιμάσει και πάλι νότια κίνηση. Το 1212- 1215 είναι αντίσταση και στοπ στο short σε κλείσιμο.Διάσπαση θα οδηγήσει στο 1235 σε πρώτη και στο 1250 σε δεύτερη φάση.

GFF – Πάλι τα ίδια  

Και με την αγορά να κλείνει χθες στις 692,94 μονάδες, -1,84% και να προβληματίζει (ειδικά οι τραπεζικές μετοχές). Φυσικά και η αγωνία έχει να κάνει με τη γνωστή «μάχη» του ΓΔ να μη χάσει οριστικά τις κρίσιμες στηρίξεις στα επίπεδα των 700 – 710 μονάδων, στα όρια των οποίων κινούμαστε τις τελευταίες περίπου 2-3 εβδομάδες.

 • Και ξέροντας ότι είναι κουραστικό να το επαναλαμβάνουμε. Με αυτές τις στηρίξεις συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς (κάτι το οποίο τα λέει όλα για την κρισιμότητα των επιπέδων) και το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα τους κατά 8 περίπου μονάδες δεν μας άρεσε καθόλου.
 • Μια από τα ίδια λοιπόν, με ζητούμενη μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 800 – 810 μονάδων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

GFF(Ι)– ΟΠΑΠ 

Αποτελέσματα 6μηνου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΟΠΑΠ. Αποτελέσματα τα οποία αναμένεται να είναι καλά, λόγω και του πρόσφατου Mundial. Ωστόσο εμείς θα περιμένουμε να δούμε δύο άλλα πράγματα.

 • Αρχικά πως εξελίσσονται τα μεγέθη από τα Vlt’s. Το κλειδί κατά την άποψη για να δει μελλοντικά, σημαντικά, υψηλότερες αποτιμήσεις η εισηγμένη.
 • Δεύτερον, θα περιμένουμε να δούμε αν ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει κάποιο έκτακτο προμέρισμα για την τρέχουσα χρήση, κάτι εξαιρετικά πιθανό όπως πιστεύουμε.
 • Και κάτι το οποίο θα μπορούσε να δώσει ώθηση στη μετοχή.

GFF(ΙΙ)- Lamda Development

Με απώλειες 2,21% έκλεισε σήμερα η μετοχή της Lamda Development (στα 6,63 ευρώ), μια μετοχή η οποία παρά τη χθεσινή πτώση έχει τελευταία μια καλή εικόνα. Και δικαιολογημένα θα λέγαμε, αφού παρά τη συνολική μιζέρια του χρηματιστηρίου υπάρχουν θετικές ειδήσεις για την εταιρεία. Θετικές ειδήσεις οι οποίες κατά την άποψη μας θα δικαιολογούσανε υψηλότερες τιμές, αλλά δυστυχώς δε βοηθάει η συνολική εικόνα της αγοράς. Όπως για παράδειγμα το μεγάλο ενδιαφέρον (από 5 εταιρείες – κοινοπραξίες) που φαίνεται να υπήρξε για το Casino στο ελληνικό, με τις πληροφορίες να κάνουνε λόγο για πολύ υψηλές προσφορές (αν και ακόμη τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί).

ΛΑΜΔΑ: Και πέραν των ειδήσεων που αφορούν το project του ελληνικού, να μην ξεχνάμε ότι από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου εισέρχεται στο δείκτη FTSE Emerging Europe All Cap. Και σίγουρα αυτό βοηθάει να βγουν κάποιοι αγοραστές στη μετοχή.

ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΟ και ΜΑΧΙΜΟ το www.greekfinanceforum.com, αξίζει να το παρακολουθείτε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει…

*** *** *** ***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email