Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του X.A (11/9)

Η Τεχνική Ανάλυση μπορεί να βοηθήσει κόντρα στα οικονομικά πραγματικά δεδομένα.. Ειδικά, όταν γίνεται χαμός και πανικός; Φυσικά και ΟΧΙ

 • Κανείς επενδυτής… ούτε μεγάλος, ούτε μικρός δεν δίνει σημασία σε ακίνητες στηρίξεις/αντιστάσεις στο διάγραμμα… όταν θέλει να πουλήσει για οποιοδήποτε λόγο.
 • Το χρήμα και η κατεύθυνση του είναι αυτή που κινεί τις αγορές… Και όχι η Τεχνική Ανάλυση.
 • Ο επενδυτής που εφαρμόζει σωστή Τεχνική Ανάλυση δεν κάνει προβλέψεις με αυτήν.
 • Προσπαθεί να μετρήσει τι κάνει η “αγορά” ανά πάσα δεδομένη στιγμή, για να την ακολουθήσει…

AΠOΨΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ: Η τεχνική ανάλυση τιμών είναι μια διαδικασία που απαιτεί, ευέλικτη σκέψη,καμία εμμονή και προκατάληψη και δεν επιδέχεται “μονολιθικών” και μονόπλευρων απόψεων. Οποιαδήποτε προσκόλληση σε “γνώμες” είναι αντίθετη προς αυτήν και την αντιμάχεται,η τεχνική ανάλυση είναι ένα “ανεξάρτητο σημείο αναφοράς” για το τι ακριβώς συμβαίνει και μας προστατεύει από τον ίδιο μας τον εαυτό!  Ενα “εαυτο” που “πιστευει”ή “νομιζει” είτε έχει την “αισθηση”…

 • ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ Η ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ!
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΡΤΙΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ
 • ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΥΠΟΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ “ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ
 • ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ…

*** *** ***

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- ΕΕΕ@28,2000 ευρώ και +1,29%: Την έχουμε συνηθίσει να αντισταθμίζει την πτώση των υπολοίπων αν και το τελευταίο διάστημα κινείται παράλληλα με την αγορά. Η ζώνη του 2800-2840 είναι πολύ σημαντική στήριξη και το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσει αντίδραση. Μϊα κατοχύρωση του επιπέδου θα προβληματίσει. Το 2964-3000 είναι κύρια αντίσταση με το 30 σε κλείσιμο να μας δίνει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα


ΤΙΤΚ@20,1000 ευρώ: Από τους πρώτους που δοκιμάζει το ημερήσιο make or break

ΕΥΡΩΒ@0,7000

ΠΕΙΡΑΙΩΣ@2,2100 ευρώ

ΑΛΦΑ@1,4500 ευρώ

ΕΤΕ ΒΑΝΚ@2,0500 ευρώ

ΔΤΡ@662,40 μονάδες

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ@1,4650 ευρώ

*** *** ***

Greek Market WEEKLY Overview 

Η μεσοπρόθεσμη τάση έχει αλλάξει από τον προηγούμενο μήνα με μία αγορά που ουσιαστικά είχε ανοδικότητα σχεδόν δύο ετών έχοντας ξεκινήσει την κίνηση από την ζώνη των 630 μονάδων. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έχει καθηλώσει σε απόδοση των ΓΔ και τον ftse25 μιας και ποτέ δεν κατάφερε να καταγράψει όλο αυτό το διάστημα ένα νεότερο υψηλό σε μεγάλη εικόνα και πλέον δοκιμάζει τις πολύ σημαντικές στηρίξεις της ζώνης του 630. Η οικονομία μπορεί να έχει πατήσει και να έχει αποφύγει τα χειρότερα αλλά παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει κάνει την διαφορά που θα μας δώσει τέτοια ανάπτυξη που θα καλύψουμε αργά και σταθερά τα χαμένα των τελευταίων ετών.

Σίγουρα ο στόχος του 3,5% είναι υψηλός παρόλα αυτά η χώρα με κάποιες τομές έχει τα φόντα να καταφέρει να αλλάξει δυναμικά ρότα. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι σιγά σιγά αλλάζει πολιτική τουλάχιστον στα λόγια χωρίς παρόλα αυτά να γίνονται και πράξεις τομές που μπορούν να βοηθήσουν σύντομα την αλλαγή κατεύθυνσης με γρήγορους ρυθμούς.
Είμαστε ήδη μπροστά σε μία προεκλογική περίοδο που χωρίς να ξέρουμε τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής τους ξέροντας ότι πάντα μία τέτοια περίοδος προβληματίζει την οικονομία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον η όποια εκλογική εξαγγελία εκτός χρόνου δεν πρόκειται να προβληματίσει την αγορά κάτι που συνέβαινε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

 • Δεν φοβόμαστε τόσο τις τιμές και τις αποτιμήσεις της αγοράς αλλά πρωτίστως τον χαμένο χρόνο που τόσο μας έχει στοιχίσει και συνεχίζει να στοιχίζει στην οικονομία και παράλληλα στις ζωές μας.

Μία οικονομία που έχει βαλτώσει και χρειάζεται απλά μερικές τομές για να κάνει την διαφορά έχοντας τεράστιες δυνατότητες τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη προβληματιζόμαστε με τις ξένες αγορές μιας και τυχόν αναταραχή μπορεί να επηρεάσει πολύ πιο εύκολα και την Ελλάδα όσα μαξιλάρια και να έχει για το επόμενο διάστημα. Σίγουρα μπορεί να κινηθούμε σε διαφορετική ρότα από τους ξένους, παρόλα αυτά είναι καλύτερο να τους έχουμε μαζί μας και όχι ανάποδα. Σίγουρα χάσαμε το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος του ανοδικού τους κύκλου από το 2008 συνεχίζοντας να κάνουμε ότι μπορούμε για να χάσουμε και άλλο χρόνο. http://www.fastfinance.gr
ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – WEEKLY REVIEW


Χ.A: Η βραχυχρόνια τεχνική προσέγγιση για Δείκτες – κλειδιά

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες του 2018 έκλεισε η εβδομάδα που πέρασε με την αγορά να χάνει πάνω από 6% και χωρίς θετική συνεδρίαση. Ο τραπεζικός διαλύθηκε πιάνοντας επίπεδα 2017 πλησιάζοντας τα χαμηλά του 2017 και 2016 που συνήθως όποτε δοκιμάζει δίνει και ισχυρές αντιδράσεις. Μαζί του παρόλα αυτά, άρχισε να παρασύρει πτωτικά κι άλλους τίτλους που άντεχαν σε πιέσεις. Το 1850 για τον FTSE25 είναι η κοντινή αντίσταση και επιθετική τάση και ένα επίπεδο που μπορεί να δοκιμαστεί σε τυχόν αντίδραση. Το 1770 είναι κοντινή μας στήριξη με τις συνεδριάσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής να κάνουν προσπάθεια ισορρόπησης.

Εβδομάδα με 6% απώλειες και η μεγαλύτερη για το 2018 με τον ΓΔ να χάνει την ζώνη του 700. Το 700 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση και τάση που σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο για να ανακοπεί η τάση στην παρούσα. Το 685 είναι κοντινή στήριξη με το 670 επόμενη ενώ μία κατοχύρωση του 700 μπορεί να μας φέρει στο 716. Το 743 παραμένει κύρια αντίσταση και στοπ στο ημερήσιο short.

FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

S&P 500_spot Daily position long stop 2802
Κουρασμένος και με διορθωτική κίνηση στοχεύοντας στο 2825- 2840 ο s&p. Το 2890 είναι κοντινή αντίσταση και μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει το 2915 και πάλι.

DAX_spot Daily position short stop 12597
Το 11880 είναι επίπεδο στήριξης και επίπεδο που θα μπορούσε να δοκιμάσει μετά το doji της Παρασκευής μίαν αντίδραση. Το 12120 είναι κύρια αντίσταση και επιθετική τάση που πρέπει σε πρώτη φάση να κατοχυρωθεί αν θέλει να δοκιμάσει καλύτερη αντίδραση στο 12180 ή το 12300. Μία κατοχύρωση του 11880 θα επιδεινώσει την πτώση στο 11724

Dow Jones _spot Daily position LONG stop 24965
To 25800 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στο 25470 σε πρώτη φάση και στο 25000 σε δεύτερη. Αντίστοιχα το 26030 και 26195 είναι κοντινές αντιστάσεις.

US GOLD_spot Daily position short stop 1215
To 1190-1200 έχει γίνει σημαντική στήριξη. Μόνο κατοχύρωση του 1190 μπορεί να δοκιμάσει και πάλι νότια κίνηση. Το 1212- 1215 είναι αντίσταση και στοπ στο short σε κλείσιμο.Διάσπαση θα οδηγήσει στο 1235 σε πρώτη και στο 1250 σε δεύτερη φάση.

GFF – Επιτέλους μια ισχυρή αντίδραση θα λέγαμε για τη χθεσινή άνοδο, με το πιο σημαντικό να είναι ότι μετά από 7 σερί πτωτικές συνεδριάσεις και κυρίως 3 συνεδριάσεις που έμεινε χαμηλότερα των 700 μονάδων, ο ΓΔ επέστρεψε υψηλότερα των 700 μονάδων, στα όρια των 710 μονάδων (στις 705,03 μονάδες, +2,51% – υψηλό ημέρας οι 710,30 μονάδες).

 • Σε σχέση με τα όσα γράφουμε τον τελευταίο καιρό, ζητείται άμεσα επιστροφή και απομάκρυνση του δείκτη από τις εξαιρετικά ισχυρές στηρίξεις των 700 – 710 μονάδων, μιας και με αυτά τα επίπεδα συνδέεται η μακροπρόθεσμη τάση της αγοράς.
 • Και ευχόμαστε αυτό να συμβεί άμεσα, αφού όσο η αγορά βρίσκεται στα όρια αυτών των στηρίξεων, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το κακό και μια πολύ μεγάλη πτώση, με την αγορά μέχρι και να μπαίνει και επίσημα σε αρνητική μακροπρόθεσμη τάση.

GFF(Ι)– Βέβαια υπήρξε και κάτι άλλο που δεν μας άρεσε. Ο αρκετά μέτριος τζίρος, ύψους 38εκ ευρώ. Και  για μια άνοδο της τάξης του 3%, μετά το sell – off των τελευταίων εβδομάδων δεν κρύβουμε πως θα θέλαμε μεγαλύτερο τζίρο.

 • Για παράδειγμα ένα τζίρο περίπου 50 – 60εκ ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση των τιμών που έχει καταγραφεί).
 • Θέλοντας λοιπόν να ελπίζουμε πως η αντίδραση θα συνεχιστεί, χρειαζόμαστε έναν καλύτερο τζίρο.
 • Γιατί μόνο με τζίρους 50-60εκ ευρώ και παραπάνω μπορούμε να ελπίζουμε για πραγματική αναστροφή του κλίματος και της αρνητικής βραχυπρόθεσμης – μεσοπρόθεσμης τάσης του Χ.Α.

GFF(ΙΙ)- Σχεδόν όλοι είναι αισιόδοξοι

Πάντως μεταξύ σοβαρού και αστείου, υπάρχει και κάτι που μας ανησυχεί. Το είχαμε γράψει και πριν από μερικές ημέρες. Μας ανησυχεί η αισιοδοξία που υπάρχει, τόσο από τους ιδιώτες όσο και από αρκετούς επαγγελματίες των ελληνικών χρηματιστηριακών.

 • Ότι η πτώση τελείωσε εδώ στις 700 μονάδες (που είναι και μεγάλες στηρίξεις, όπως συνεχώς γράφουμε) και αρχίζει η ανάκαμψη. Μακάρι να συμβεί. Δεν το αποκλείουμε. Και το ευχόμαστε. Ωστόσο, με τα βλέμματα στραμμένα και στις διεθνείς αγορές, μια ανησυχία την έχουμε. Έτσι και αλλιώς και όπως συνεχώς γράφουμε, οι αγορές συνεχίζουνε να κάνουνε το αντίθετο με αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία των μικρών επενδυτών.

ΠΟΛΥ ΖΩΝΤΑΝΟ και ΜΑΧΙΜΟ το www.greekfinanceforum.com, αξίζει να το παρακολουθείτε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει…

*** *** *** ***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Σχηματισμοί Διπλής Κορυφής & Διπλού Πυθμένα – Double top & Double Bottom

Πρόκειται για δύο από τα πιο διάσημα αλλά και ισχυρά Reversal Patterns (σχηματισμοί αντιστροφής) που θα συναντήσει αλλά και θα εμπιστευτεί κάθε τεχνικός αναλυτής. Τα μοτίβα «Διπλής Κορυφής» και «Διπλού Πυθμένα” σχηματίζονται ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες της τιμής να συνεχίσει προς την κατεύθυνση της προϋπάρχουσας τάσης, ενώ τελικά αποτυγχάνει και παρατηρείται αντιστροφή και χάραγμα νέας τάσης. Συνήθως οι σχηματισμοί αυτοί προσομοιάζουν με το γράμμα «Μ» για τις κορυφές ή «W» για τους πυθμένες.

Όπως αναφέρουμε σχεδόν σε κάθε άρθρο μας σχετικό με την τεχνική ανάλυση, είναι μακράν σημαντικότερο και πολυτιμότερο να καταλαβαίνουμε γιατί ο συγκεκριμένος σχηματισμός θεωρείται αξιοπρόσεκτο μοτίβο, τί αντιπροσωπεύουν οι κινήσεις και τα βήματα που τον απαρτίζουν και ποιοί οι λόγοι που τον κάνουν “σημαντικό”, παρά να απομνημονεύουμε οπτικά μια στείρα εικόνα. Τι μας δείχνουν λοιπόν οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί;

Double Top – Διπλής Κορυφής: Ο συγκεκριμένος σχηματισμός συναντάται στην αποκορύφωση μιας ανοδικής τάσης, και για την αναγνώριση και την ολοκλήρωσή του απαιτούνται τα εξής βήματα.

α) Επίτευξη νέου υψηλού σε μια ήδη εν ισχύ ανοδική τάση, στην συνέχεια η κίνηση γρήγορα υποχωρεί και συναντά επίπεδο στήριξης. Εδώ παρατηρείται και η πρώτη υποχώρηση/έξοδος/ξεπούλημα των αγοραστών η οποία είναι μια πρώτη ένδειξη αδυναμίας. Φυσικά η κίνηση αυτή δεν μπορεί να μας προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για τίποτα παραπάνω, καθώς οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι και χωρίς αρκετό βάρος. (όπως π.χ. Αποκομιδή κερδών κ.α.).

β) Προσπάθεια για ανάκαμψη κοντά στο προηγούμενο επίπεδο αντίστασης το οποίο όμως ακολουθείται ξανά από “ξεπούλημα” και κάθοδο στο προηγούμενο επίπεδο υποστήριξης. Η δεύτερη φορά δείχνει οτι οι αγοραστές προσπαθούν να ξαναπάρουν τα ινία και να οδηγήσουν ανοδικά την τιμή, όμως τελικά η δύναμη τους γρήγορα εξαντλείται και δεν ανανεώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον χάνεται.

γ) Ο σχηματισμός ολοκληρώνεται και σηματοδοτεί την αλλαγή της τάσης και το ξεκίνημα μιας νέας, όταν η τιμή σπάσει το στήριγμα και ισχυροποιήσει την καθοδική της πορεία. Μετά την δεύτερη απόπειρα για σπάσιμο και συνέχιση της τάσης, οι αγοραστές υποχωρούν οριστικά ενώ αρχίζει και παρουσιάζεται το φαινόμενο χιονοστιβάδας, το οποίο συνήθως εξηγεί και τις απότομες πτώσεις μετά από σχηματισμούς τέτοιου τύπου.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τον σχηματισμό των 2 κορυφών, την διάσπαση του επιπέδου υποστήριξης και τέλος την αντιστροφή της τάσης.

Να σημειώσουμε ότι η δεύτερη κίνηση δεν είναι απαραίτητο να αγγίξει το επίπεδο αντίστασης αρκεί να είναι μια καθαρή ανοδική κίνηση κοντά στο προηγούμενο υψηλό.
Το σήμα για είσοδο ώστε να ακολουθήσουμε την πιθανή νέα τάση δίνεται αφού η τιμή διασπάσει το επίπεδο αντίστασης ώστε να επιβεβαιωθεί η νέα κίνηση.

Πολλές φορές μετά τον σχηματισμό της δεύτερη κορυφής πολλοί επενδυτές παρασύρονται και σπεύδουν να τοποθετηθούν, αλλά το μοτίβο ολοκληρώνεται μετά και το τρίτο βήμα και συνεπώς μια πρώιμη τοποθέτηση μπορεί να αποβεί ζημιογόνα. Η τιμή μπορεί να μην διαγράψει καθοδική πορεία αλλά να κινείται σε εύρος-πλάγια κίνηση για αρκετό χρονικό διάστημα ή απλά να συνεχίσει την προηγούμενη τάση.

Double Bottom – Διπλός Πυθμένας: Το ίδιο φαινόμενο, αποτέλεσμα της μάχης πωλητών-αγοραστών εμφανίζεται και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στο τέλος μιας πτωτικής τάσης και σηματοδοτεί την πιθανή αλλαγή της σε ανοδική. Ο σχηματισμός σ’ αυτή την περίπτωση προσομοιάζει με το γράμμα «W» και καλείται «Διπλός Πυθμένας» Double-Bottom.

(α)Ο σχηματισμός όπως αναφέραμε παρατηρείται στο τέλος μιας καθοδικής τάσης όταν φτάνουμε σε νέο χαμηλό σημείο στο οποίο και συναντάται αντίσταση, η οποία εμποδίζει προσωρινά την καθοδική κίνηση.

(β)Η τιμή αναπηδά στην υποστήριξη και προσπαθεί να κινηθεί ανοδικά, βρίσκει όμως αντίσταση σε κοντινό επίπεδο και ξαναπαίρνει πτωτική τροχιά. Αφού λοιπόν η κίνηση της τιμής τεστάρει δύο φορές το επίπεδο στήριξης

(γ) η αγορά βρίσκει δυνάμεις και αυτή τη φορά αρχίζει ένα ισχυρό ανοδικό ράλλυ. Όπως και στην περίπτωση της «Διπλής Κορυφής» ο σχηματισμός ολοκληρώνεται όταν η τιμή διασπάσει την δεύτερη φορά το επίπεδο αντίστασης που συνάντησε πριν.
Στο επόμενο σχήμα παρατηρούμε τα βήματα του σχηματισμού και τον όγκο που συνοδεύει την κίνηση για την διάσπαση.


Ο ρόλος του όγκου: Καθοριστικός παράγοντας και στις δύο περιπτώσεις σχηματισμών είναι ο όγκος. Μία σημαντική αύξηση του όγκου στο τελευταίο στάδιο της κίνησης (το σπάσιμο των επιπέδων επιβεβαίωσης) σημαίνει ότι η κίνηση υποστηρίζεται από επαρκή δύναμη ώστε να ισχυροποιήσει την νέα τάση.

Όπως σημειώθηκε και στην εισαγωγή του άρθρου, είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τις δυνάμεις που δημιουργούν τους σχηματισμούς καθώς στην πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σπάνιο να συναντήσουμε τόσο ευδιάκριτους σχηματισμούς με τυπικές αποστάσεις κτλ. Πρέπει λοιπόν να μπορούμε να «αφουγκραζόμαστε» τα δεδομένα και να καταλαβαίνουμε πότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό ακόμα κ αν αυτός δεν είναι τόσο ευδιάκριτος.

Τι πρέπει να προσέχουμε:

Η δεύτερη κίνηση του σχηματισμού δεν είναι απαραίτητο να αγγίξει το προηγούμενο επίπεδο αντίστασης/στήριξης, αρκεί να φτάσει κοντά στις τιμές του προηγούμενου υψηλού/χαμηλού.

Στην περίπτωση που η δεύτερη κίνηση, η οποία σχηματίζει την δεύτερη κορυφή, ξεπεράσει το επίπεδο στήριξης/αντίστασης (ανάλογα αν μιλάμε για double top ή bottom) μπορεί να είναι ένδειξη ότι η υφιστάμενη τάση θα συνεχιστεί και ο σχηματισμός δεν θα ολοκληρωθεί. Βέβαια δεν πρέπει να βιαστούμε και να χαρακτηρίσουμε το σχηματισμό ως ανολοκλήρωτο καθώς ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί τελικά να αντιστραφεί και να ολοκληρωθεί. Τέλος, η στενή παρακολούθηση των όγκων που συνοδεύουν τα βήματα του σχηματισμού και η ανάλογη υπομονή θεωρούνται απαραίτητες ποιότητες για τον trader.

Συνοψίζοντας:

Οι σχηματισμοί M-topW-bottomείναι ιδιαίτερα ισχυροί σχηματισμοί όταν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και μπορούν να μας προσφέρουν έγκυρα σήματα για κερδοφόρες συναλλαγές. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και υπομονετικοί, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών με άλλους δείκτες ή συμπληρωματική ανάλυση.

Μπαλής Αλέξης

Print Friendly, PDF & Email