Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (29/8)

!ΙΝΤΡΑΚΑΤ@1,2900: Καμία σχέση με τα άλλα γραφήματα του ομίλου, κάτι που δείχνει ότι κάτι τρέχει. Το 129 είναι στοπ στο short με το 142 κύρια αντίσταση. Το 117 σε κάθε περίπτωση είναι στήριξη και στοπ σε όποιο Long σκεπτικό. (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧ.)

*** *** ***

!ΑΛΦΑ: Στα 1,7080 ευρώ, με τη διαγραμματική εικόνα να είναι αρνητική και ένα πρώτο ζητούμενο να είναι η επιστροφή υψηλότερα των 1,7400 – 1,7500 ευρώ. Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα να μιλήσουμε για βελτίωση της εικόνας. Υψηλότερα, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,8500 – 1,8700 ευρώ.

 • Μόνο μετά από μια τέτοια επιστροφή μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρης βελτίωση της διαγραμματικής εικόνας με προοπτικές να μιλήσουμε για ακόμη υψηλότερα επίπεδα και επίπεδα υψηλότερα των 2,0000 ευρώ.
 • Τώρα όσο μια τόσο ισχυρή αντίδραση όσο αυτή που περιγράψαμε παραπάνω δεν έρχεται, η εικόνα παραμένει πλήρως αρνητική. Και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μια πτώση.
 • Όχι μόνο μέχρι τα πρόσφατα χαμηλά των 1,5700 και 1,5200 – 1,5300, αλλά και ακόμη χαμηλότερα.
 • Ακόμη και μέχρι τα επίπεδα των 1,4450 ή και 1,3400–1,3500 ευρώ
 • (ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ www.greekfinanceforum. com).

*** *** ***

!ΟΤΕ@11,2500 ευρώ και -0,27%: Δεν έχουμε και πολλά γραφήματα που να συντήρησαν άριστα την ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση τους. Ο ΟΤΕ όσο συντηρεί τα 10,38 ευρώ βλέπει Βόρεια. Μία κατοχύρωση της ζώνης των 11,37 ευρώ μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης και να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τα 12,50

*** *** ***

!QUEST [email protected],1500: Αγαπημένη επιλογή για το 2018. Άψογη συμπεριφορά, ενώ στα αρνητικά η μικρή εμπορευσιμότητα. Ένα split είναι αναγκαίο. Αποτελέσματα πολύ καλά, μερισματική πολιτική και δώρο η BRIQ. Σε εβδομάδα όσο κρατάει τα 11,35 είναι ανοδική. Μία διάσπαση των 12,30 μπορεί να δώσει κίνηση στα 13,50.

*** *** ***

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- ΓΔ@737,47: Παραμένουμε Long για 5η συνεδρίαση στο ωριαίο. Συνέχιση της κίνησης, με το 736 να δοκιμάζεται εύκολα, με το επίπεδο να είναι και στόχος σε κλείσιμο εβδομάδας. Τα 743 και 750 είναι κύριες επόμενες αντιστάσεις ενώ το 723 σε κάθε περίπτωση είναι στήριξη.

*** *** ***

[email protected],68 μονάδες: Τα επίπεδα των 1935 και 1913 μονάδων είναι οι στηρίξεις για τον 25άρη.με την ζώνη των 1962-1980 μονάδων να αποτελεί την κύρια αντίσταση.


ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ- ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: 

Σε τεχνικό επίπεδοο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα κατάφερε να ακυρώσει το σήμα αγοράς, έστω και οριακά, ολοκληρώνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τον κινητό μέσο όρο των δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 749 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 701 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

!ΑΡΑΙΓ@8,0800 ευρώ και +0,25%: Σε ανοδικό κανάλι διατηρήθηκε η Aegeanμε την μετοχή να ολοκληρώνει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης όμως να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €8,2835.

!ΕΧΑΕ: Πιέσεις δέχθηκε η μετοχή που ολοκλήρωσε όμως για τρίτη διαδοχική μέρα πάνω από τον ΚΜΟ των πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €4,2164. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 0,66%, κι έκλεισε στα €4,5200.

!JUMBO: Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσε η ΜΠΕΛΑ, με την μετοχή να κλείνει εκ νέου κάτω από τους ΚΜΟ των πέντε και δέκα ημερών, με την στήριξη να βρίσκεται στα €11,7163. Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 0,78%, κι έκλεισε στα €12,8000.

!ΤΙΤΚ: Ρευστοποιήσεις παρά τα κέρδη, με την μετοχή να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους ΚΜΟ των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €20,4371. Η μετοχή ενισχύθηκε 0,41%, κι έκλεισε στα €19,8000.

!ΔΕΗ: Δεύτερη μέρα κερδών για την μετοχή (δεύτερη διαδοχική μέρα πάνω από τους ΚΜΟ των πέντε και δέκα ημερών), με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €1,9618. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 0,98%, κι έκλεισε στα €1,7430.

*** *** ***

!ΕΕΕ@29,3500 και -0,84%: Με την μετοχή να μην καταφέρνει να ολοκληρώσει πάνω από τον ΚΜΟ των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στα €28,6522.

!ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ@20,3000 ευρώ, σταθερή: Με την μετοχή να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, καθώς και πάνω από τους ΚΜΟ των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα €20,5827.

!ΕΛΠΕ@7,2300 ευρώ, σταθερά: Με την μετοχή να ολοκληρώνει πάνω από τον ΚΜΟ των πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στα €7,3684

!ΓΡΙΒ@8,4800 ευρώ και +0,24%: Πέμπτη σερί συνεδρίαση με άνοδο, έστω οριακή, με την μετοχή να μην καταφέρνει όμως να ακυρώσει το σήμα πώλησης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €8,5783.

!ΒΙΟΧΑΛΚΟ@3,0100 ευρώ και +0,33%: Οριακά κέρδη, με την μετοχή να προσεγγίζει την αντίσταση του ΚΜΟ των πενήντα ημερών, ακυρώνοντας το σήμα πώλησης, και με την αντίσταση στα €3,0754.


!ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ@20,3000 (Απ.Μ)

!ΕΛΧΑ@1,5300 ευρώ (Απ.Μ.)

**********************

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*** *** *** ***

Οι παραδοσιακοί, οι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές και οι τεχνικές που ακολουθούν…

 • Ενώ η ίδια η τιμή δεν είναι προβλέψιμη, η μεταβλητότητα είναι…

Οι παραδοσιακοί τεχνικοί αναλυτές αρχικά μελέτησαν τους σχηματισμούς οι οποίοι εμφανίζονται κατ’ επανάληψη στα διαγράμματα και έδωσαν ονόματα όπως π.χ. «Κεφάλι με ώμους», «Σημαία», «Παραλληλόγραμμο», «Τρίγωνο», «Ρόμβος».

 • Οι σχηματισμοί σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ακολουθίας Fibonacci και το “φ” του Πυθαγόρα μπορούν να προβλέψουν με μεγάλες  πιθανότητες την μελλοντική πορεία των τιμών.

Oι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών οι οποίες προσεγγίζουν αρκετά την στατιστική ανάλυση των τιμών των μετοχών.

Εξαιρετικά παραδείγματα αποτέλεσαν ο J. M. Hurst (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος της NASA) και ο R. N. Elliott.  Ο πρώτος χρησιμοποίησε έξυπνές τεχνικές, όπως Fourier Analysis, για να εντοπίσει αξιοσημείωτα σήματα μέσα στην εμφανώς «θορυβώδη και τυχαία» κίνηση των τιμών.

Τα σύγχρονα και έξυπνα πακέτα λογισμικού της Τεχνικής Ανάλυσης όπως αναφέρει το investor.gr  επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει δικούς του δείκτες και συστήματα και να πραγματοποιήσει βελτιστοποίηση αυτών δοκιμάζοντας την κερδοφορία τους στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

 • Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης τα οποία είναι επίπεδα τιμών για τα οποία οι πιθανότητες διάσπασής τους είναι μηδαμινές
 • Διασπάσεις, δηλαδή διασπάσεις των επιπέδων στήριξης ή αντίστασης.
 • Γραμμές τάσεων.  Συνήθως χρησιμοποιείται η γραμμή παλινδρόμησης η οποία προβλέπει τις μελλοντικές τιμές βασισμένη στις τιμές του παρελθόντος.
 • Διάσπαση γραμμής τάσης.
 • Διάσπαση των λωρίδων Bollinger οι οποίες αποτελούν ένα εύρος τιμών βάση της τυπικής απόκλισης. Το συγκεκριμένο σύστημα λόγω του ότι στηρίζεται καθαρά στη στατιστική, θεωρείται από τα κορυφαία.
 • ΚMO είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο στην Τ.A όπως και στο forecasting υιοθετώντας όλα τα μοντέλα που υπάρχουν: Aπλός, εκθετικός, σταθμικός, μεταβλητός, τριγωνικός κ.τ.λ.
 • Ορμή.
 • Μαθηματικά μοντέλα μέτρησης της ταχύτητας μεταβολής της τιμής σε ανοδική ή καθοδική πορεία.

Έχει παρατηρηθεί πως την καλύτερη απόδοση την έχουν τα στατιστικά μοντέλα τα οποία βασίζονται στην μεταβλητότητα της τιμής και όχι στην ίδια την τιμή. Εξάλλου είναι αποδεκτό πλέον, μετά από έρευνες, πως ενώ η ίδια η τιμή δεν είναι προβλέψιμη, η μεταβλητότητα είναι.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των οπαδών των δύο πλευρών, για τους επενδυτές που θέλουν να πραγματοποιούν επενδύσεις με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο αλλά και μεγάλη ταχύτητα και τα δύο είδη αναλύσεων είναι απαραίτητα, αφού στην πραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Print Friendly, PDF & Email