Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του Χ.Α (20/6)

ΟΤΕ@10,2600 ευρώ και -0,97% – FAST FINANCE: Δοκιμασία της πρώτης σημαντικής αντίστασης στο 10,5000. Το στοπ παραμένει στα 10,7000 με την στήριξη στα 10,1600 ευρώ σε ημερήσιο. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος 0,3500 ευρώ είναι η Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ @Euro2day.gr: … Μία από τις δύο μετοχές του 25αρη που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτή της ΔΕΗ, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 2,0100 ευρώ (+6,18%). Ο τίτλος συμπλήρωσε οκτώ συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ, με την πρώτη στήριξη να παραμένει στα 1,8640 ευρώ. Αν καμφθεί η ισχυρή αντίσταση των 2,0180 – 2,1560 ευρώ, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί προς τα 2,1940 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση η μετοχή της Μυτιληναίος, που αθροίζει επτά πτωτικές συνεδριάσεις και μία ανοδική, στις τελευταίες οκτώ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη στήριξης 8,7600 – 8,6300 ευρώ, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος. Πρώτη αντίσταση στα 9,1500 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 9,4500 ευρώ.

Aπ.MANΘOΣ – FTSE [email protected],03μονάδες και -0,8%: Προσπαθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις να διακρατήσει  τη ζώνη στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων έχοντας όμως ως διαγραμματικό μέσο πίεσης τις προηγούμενες 3 χαμηλότερες βραχυχρόνιες κορυφές με τη 4η να είναι υπό κατασκευή.

  • Τα καθοδικά αυτά τοξοειδή πατήματα δημιουργούν την υποψία πιθανής τμήσης των 2000 μονάδων με πτωτική κίνηση προς τη στήριξη των 1950 μονάδων.
  • Έντονη αλλαγή τάσης με την επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της neckline στον εξελισσόμενο σχηματισμό Head & Shoulders στον τεχνικό δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI).

ΒΙΟ@3,0650 και -3,16%: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Εντός του μεγάλου συμμετρικού τριγώνου S1-S2 κινείται η μετοχή από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατά την τελευταία διόρθωση, ο τίτλος αρνήθηκε να προσεγγίσει την πολύ ισχυρή V στα 2,7700€  και αντέδρασε από το επίπεδο των 2,9000 ευρώ.

Τα 3,2000 € της E2 που επισημαίνονται με ροζ κύκλους , είναι το pivot point της περιόδου και ενδεχόμενη υπέρβασή του, που επικυρώνεται με την διάσπαση και των 3,2700€ της Ζ  θα προσδώσει αυξημένη ορμή και αύξηση του όγκου συναλλαγών, με επόμενο στόχο τα 3,5200 € της Ε1.

Η πιθανή διαφυγή από ένα τόσο μεγάλο συμμετρικό τρίγωνο, θα αποτελούσε IΔΙΑΙΤΕΡΟ  διαγραμματικό γεγονός για την μετοχή και κίνηση προς νεότερα τοπικά υψηλά. Σε περίπτωση υποχώρησης και άρνησης των προαναφερθέντων αντιστάσεων,η S2 λειτουργεί ως ισχυρότατη στήριξη εντός του τριγώνου ,αλλα και η  V στα 2,7700€ , εάν και εφ όσον υπάρξει καθοδική διαφυγή από το S1-S2.

http://freeforumstocks.blogspot.com

Apostolos Manthos @ManthosChartist 

Το ότι εδώ και εβδομάδες κρέμεται ο Γενικός Δείκτης κάτω από την μακροπρόθεσμη ανοδική γραμμή τάσης δεν είναι και ότι καλύτερο για τους Bulls, καθώς ανά πάσα στιγμή θα εκδηλωθεί βίαιη καθοδική πίεση προς τις 725 με 707 μονάδες.

ΕΥΡΩΒ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ… ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ

http://freeforumstocks.blogspot.com

Ο μεγάλος πυθμένας τύπου ” κούπα με χερούλι”  λύθηκε ανοδικά, δημιουργώντας
ένα πλαγιοανοδικό μεγάλο κανάλι Α1-Α2. Ο τίτλος αρνήθηκε την επικύρωση της υπέρβασης των 0,98 της D100 και επιστρέφει δυναμικά στις στηρίξεις που παρέχουν η Κ στα 0,9120 και ο εκμο 50 ημ στα 0,9260.

Απώλεια αυτών των στηρίξεων, θα μεταβάλλει επί τα χείρω την διαγραμματική πορεία της μετοχής με αυξημένο όγκο συναλλαγών και με επόμενο στόχο το επίπεδο της L1 στα 0,8550€.

Η κάτω γραμμή του καναλιού Α1 και ο ακμο 200 ημ στα 0,8070 αποτελούν ισχυρές στηρίξεις σ αυτό το χρονικό πλαίσιο,  όπως και Ρ στα 0,8120. Στο θετικό σενάριο,  η υπέρβαση εκ νέου της D100 και του pivot point στο 1,00 ευρώ θα μετατρέψουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική.

Όσο όμως είμαστε κάτω από αυτό το επίπεδο απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά, ιδίως από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι έντονες ρευστοποιήσεις του δείκτη των τραπεζών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Γενικού Δείκτη, με αποτέλεσμα να κλείσει στο χαμηλό της ημέρας.

Μια εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για το ημερήσιο γράφημα του ΓΔ, ο οποίος σε περίπτωση διάσπασης του πρόσφατου χαμηλού στο 756 θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία με στόχο πλέον το 736.

Η τάση παραμένει καθοδική και μόνο η ανοδική διάσπαση αρχικά του 790 και στην συνέχεια του 802, μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ: 756 και 736  ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ 790 και 802…

 

EΛΛHNIKA ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ – ΗΜΕΡΗΣΙΟ

ALPHA BANK – ΗΜΕΡΗΣΙΟ

ΔΕΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟ

ΔΕΗ 60Μ

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Στην παρούσα το στοπ στο ωριαίο είναι στο 517. Η ζώνη στο 480 έχει ενδιαφέρον contrarian. Το 5 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 518-530

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΟ 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ@766,13 και -0,62%:

759  v  781…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Ανάλυση Γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns)

Αποτέλεσμα εικόνας για τεχνικη αναλυση

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ανάλυση γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns). Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Τεχνική Ανάλυση.

  1. Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα

Οι επικριτές της Τεχνικής Ανάλυσης ισχυρίζονται ότι είναι ασαφής και ανυπόστατη επειδή αγνοεί εντελώς τα θεμελιώδη μεγέθη. Η απάντηση των τεχνικών αναλυτών είναι ότι η τιμή και η πορεία ενός τίτλου ( ή ενός προϊόντος, νομίσματος κτλ) ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα. «Η τιμή αντανακλά τα πάντα» λένε, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογία των επενδυτών, τα θεμελιώδη μεγέθη μέχρι και οποιοδήποτε εξωτερικό ή πρόσθετο παράγοντα, εξαλείφοντας έτσι παντελώς την ανάγκη για θεμελιώδη ανάλυση.

  1. Η τιμή κινείται με τάσεις

Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι μόλις μια τάση αναγνωριστεί και εδραιωθεί, έκτοτε θεωρείται πολύ πιο πιθανό η τιμή να συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

  1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο ισχυρισμός αυτός έχει αρκετά στέρεα βάση, στηριζόμενος στην ανθρώπινη ψυχολογία και την παραδοχή ότι οι επενδυτές αντιδρούν πάντα με παρόμοιο τρόπο όταν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, οι τεχνικοί αναλυτές ψάχνουν για επαναλαμβανόμενα μοτίβα (patterns) και τα μελετάνε ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές αντιδράσεις των παιχτών της αγοράς όταν αυτά ξαναεμφανιστούν.

Τί είναι ένα γράφημα (chart);

Γράφημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γραφική απεικόνιση μια σειράς τιμών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει πολλές φορές γραφήματα παντός τύπου, από γραφήματα που περιγράφουν την τιμή ενός προϊόντος μέχρι γραφήματα για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλοί και βάσιμοι λόγοι που η χρήση γραφημάτων είναι τόσο διαδεδομένη. Τα γραφήματα είναι ευανάγνωστα, εύχρηστα και μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κοιτάζοντας το γράφημα της τιμής μιας εταιρείας την περασμένη δεκαετία ακόμα και ένας που δεν έχει καμία σχέση με το χρηματιστήριο θα καταλάβει αν αυτή η εταιρεία τα πήγε καλά ή άσχημα τα περασμένα χρόνια. Συνάμα ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει αν η μετοχή της εταιρείας είχε έντονες διακυμάνσεις απότομες αυξομειώσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις πρώτες προβλέψεις/εικασίες για το μέλλον. Φυσικά, η παραπάνω ανάλυση είναι εντελώς επιδερμική και σκοπό είχε να αναφερθεί στα προφανή οφέλη της μελέτης των γραφημάτων.

Τα περισσότερα διαγράμματα που απεικονίζουν πορεία μετοχών ή ισοτιμιών (κτλ) χρησιμοποιούν τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου για τον σχηματισμό του γραφήματος. Ο κάθετος άξονας το γραφήματος (YY’) αναπαριστά τις τιμές του υποκείμενου τίτλου ενώ ο οριζόντιος (ΧΧ’) την χρονική ανέλιξη. Το χρονικό διάστημα που αναπαρίσταται ποικίλει, μπορούμε να επιλέξουμε να μελετήσουμε την πορεία της τιμής από δεκαετίες πριν, μέχρι δευτερόλεπτα. Ο χρονικός ορίζοντας της ανάλυσής μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας και την στρατηγική που εφαρμόζουμε (π.χ. Trend Trading vs Day Trading).

Διαβάστε: Η σημασία της επιλογής του χρονικού ορίζοντα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ημερήσια, Ωριαία, Ετήσια διαγράμματα κοκ. Όσο πιο μικρής συχνότητας είναι τα γραφήματα τόσο πιο αναλυτικά. Κάθε σημείο του γραφήματος μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, Υψηλότερης περιόδου, ή Χαμηλότερης περιόδου, ανάλογα με το είδος του γραφήματος που θα επιλέξουμε (Candle Chart vs Bar Charts κτλ).

Τα είδη των γραφημάτων:

Το είδος του γραφήματος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που επιθυμείτε να λαμβάνετε και το επίπεδο της εξοικείωσης σας με την τεχνική ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα και εύχρηστα είδη γραφημάτων που θα συναντήσετε είναι τα εξής:

Απλό Γραμικό (Line Chart): Αποτελεί το πιο απλοϊκό και βασικό τύπο γραφήματος, καθώς σχηματίζεται συνδέοντας τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου. Παρουσιάζει τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί η εικόνα του τίτλου με απλό και ευδιάκριτο τρόπο. Η τιμή κλεισίματος θεωρείται πιο σημαντική από αυτές του ανοίγματος ή των μέγιστων/ελάχιστων μιας περιόδου.

Γράφημα με Μπάρες (Bar Chart): Αποτελεί επέκταση του απλού γραμμικού γραφήματος προσθέτοντας περισσότερα χαρακτηριστικά σημεία, όπως αυτά του ανοίγματος και του μέγιστου/ελάχιστου. Το ύψος της γραμμής αντιπροσωπεύει το εύρος μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου της περιόδου, η αριστερή εξοχή την τιμή ανοίγματος, ενώ η δεξιά την τιμή κλεισίματος. Αν η αριστερή εξοχή είναι χαμηλότερα από την δεξιά τότε η μπάρα θα παρουσιάζεται «γεμισμένη» (μαυρισμένη) χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα ώς θετικό/ανοδικό δηλαδή ο τίτλος ανατιμήθηκε.

Ιαπωνικές Ράβδοι (Candlesticks Chart): Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν Τεχνική Ανάλυση για την διαπραγμάτευση ρυζιού το 17ο αιώνα. Μεγάλη θεωρείται η προσφορά του μεγαλέμπορα ρυζιού Χόμα (Homma) από την πόλη Σακάτα, του οποίου οι ιδέες και οι πρακτικές θεωρείται ότι αναδιατυπώθηκαν και ανασκευάστηκαν αρκετές φορές οδηγώντας στην σημερινή μορφή των ράβδων.

Ύστερα από την ήσσονος σημασίας ιστορική αναδρομή, σημειώνουμε ότι οι Ιαπωνικές Ράβδοι δε διαφέρουν σημαντικά από το Bar Chart παρά μόνο στο τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Λαμβάνουμε λοιπόν, τις ίδιες πληροφορίες, τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, υψηλό/χαμηλό περιόδου, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Αναλυτικότερα για τις Ιαπωνικές ράβδους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αλλά και στρατηγικές διαβάστε: Technical Analysis

Υπάρχει ακόμα ένα είδος γραφήματος το οποίο όμως θεωρείται απαρχαιωμένο και δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αναλυτές. Ο λόγος για το επονομαζόμενο «Point and Figure Chart» στο οποίο όμως δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω καθώς δεν περιέχει παραπάνω πληροφορίες αλλά είναι και πιο δυσανάγνωστο από τα παραπάνω.

Αλέξιος Μπαλής

Print Friendly, PDF & Email
* ,